Efterspelet av premiären – sett ur en Mjällby-supporters ögon

Fotbollssäsongen 2011 har äntligen börjat och premiären mot Mjällby är avverkad. Trots segern är det inte fotbollen som ensam står i fokus i efterspelet av matchen. Rubrikerna handlar mycket om de HIF-”supportrar” som ställde till med problem både före och under matchen på Strandvallen.
Vi vet nu att HIF samlar in berättelser och åsikter om vad som hände sett ur HIF-supportrarnas perspektiv, men det är ju klart intressant att stämma av med Mjällby-supportrarna likaså.

Allt Om HIF har under måndagen pratat med Cicci Haglund, ordförande för Sillastrybarna, och hon är minst sagt upprörd av det som hände. Vi började med att prata om det som skedde innan matchen, när anhängare till HIF fördärvade Maif-supportrarnas tifo.
– Jag undrar vad de har för vinning av att förstöra för andra? Vi (Maif-supportrar) såväl som HIF-supportrar lägger ner tid och pengar i förberedelser inför matcher och då kommer någon eller några från motståndarna och saboterar. Det känns så tråkigt att motståndarna inte kan hålla sig till det som är ”mitt och ditt”. Däremot vill jag inte tro att det är gemene man av HIF-supportrarna som håller på med skadegörelse utan det är antagligen bara en lite klick eller svans som i detta fall kallar sig ”HIF-supportrar” men som egentligen skiter i fotbollen. Därmed inte sagt att det är mer accepterat för det, snarare tvärt om.

Det stannade inte här, av någon anledning så skedde det även tråkigheter i samband med matchstart. Det hela ledde som bekant att den nytillträdde lagkaptenen Per Hansson fick i uppgift att lugna ner de tillresta borta supportrarna. Cicci ger sin bild av vad som skedde i samband med matchen:
– Jag trodde vi alla såg fram emot premiären och en bra fotbollsmatch och inte ägna oss åt förstörelse så som HIF-supportrar gjorde när de dels attackerade en polis och dels sparkade sönder plank och reklamskyltar på arenan. Dessutom hade de banderoller för reklamen under hela matchen, trots att det inte är tillåtet. Fotboll berör och bäst hade varit att alla har rätt att hålla på ”sitt” lag utan att någon annan ska ha ont av det.

Nu krävs det att någon reagerar och tar tag i det som har hänt, det är något som både jag och Cicci är överens om. Det borde komma en reaktion både från HIF och från förbundet. Cicci utvecklar sina tankar:
– HIF borde veta vilka dessa upprorsmakare är och porta dem från såväl hemma- som bortamatcher. Antagligen är det inte första gången de förstör. När de vet vilka det är borde de vara med och betala notan också!
– Enligt min mening borde förbundet inte vara ”rädda” för lagens supportrar utan gå ut och slå näven i bordet mot huliganer. Det är inget som accepteras och måste förhindrar i alla lägen. Men jag tycker inte förbundet visar riktigt vad de tycker och tänker när sådant här händer.

Att svensk fotboll har problem med huliganism är tyvärr ingen nyhet för oss som följer den. Allt för få tycks dock veta vad problemet beror på och vad man ska göra åt det. Cicci delger en tanke om anledningen som jag tycker är ganska allmänt vedertagen.
– Det är ett samhällsproblem, fotbollsarenorna speglar hur det är i samhället i övrigt. Med det menar jag att det är bristande respekt för såväl mot motståndarna som mot sitt egna lag. Respektlöst mot dem som går på fotbollen för fotbollens skull, den egna föreningen, spelarna samt sponsorerna att inte ge vika, det vill säga visa att det blir kännbart om någon eller några spelar över och fördärvar och förstör, avslutar Cissi Haglund, ordförande för “Sillastrybarna”.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*