Efter första omgången: SERIELEDARE

Första omgången av årets allsvenska avklarad. 29 omgångar kvar, så det är för tidigt att dra några växlar av söndagens resultat kanske. Men HIF har två poäng mer än förra året, och just nu är HIF SERIELEDARE!

Så här två dagar efter matchen har man hunnit få lite perspektiv.
I söndags var HIF totaldominerande och avgjorde matchen efter 30 minuter med 3-0 och sedan stängde igen butiken på ett föredömligt vis.
Är detta det “nya” HIF vi fick ett smakprov av?
Ja, svaret får vi förmodligen redan imorgon kväll då IFK Göteborg besöker Olympia för att avgöra vem som ska ta sig till semifinal i Svenska Cupen.

***

Ny spelare till HIF?“, det var en av våra artiklar igår. Och jo, den stämde ju faktiskt. Delvis.

Okej, knappt delvis då.

Nej, det är inte någon asiatisk spelare vid namn Remy Redneck på väg in. (Det listade ni ju garanterat ut rätt fort, eller hur?), dock är det en fransk påg vid namn Eliott Sorin som kommer anluta till Akademi HIF:s trupp framöver. Bekräftat.

***

130331_David_Accam3
David Accam – Årets utropstecken?
Foto: Bjarki Tordarson

Söndagens match igen då.

Var HIF så mycket bättre, eller det var Djurgården som var så mycket sämre? En ganska onödigt pessimistisk frågeställning, egentligen. Det var kanske helt enkelt så att HIF gjorde Djurgården sämre?

Jag blev grymt imponerad av många saker i söndags. Men främst fick jag ändå ett litet “bevis” på min “profetia” om att David Accam kommer bli det stora utropstecknet i årets HIF! (Har ni inte lyssnat på undertecknad samt Marjan Svabs totala genomgång av Allsvenskan än, så gör gärna det här!)

***

Stänga matcher? Ett av HIF:s stora problem de senaste åren. Trots att HIF fortsatte trumma på under inledningen i andra halvlek, var det ändå med lite mer försiktighet i offensiven. Och när sedan Walid Atta bytades in och Loret Sadiku tog ett kliv uppåt, blev “matchstängningen” mer påtaglig.

HIF körde med en variant av 4-1-4-1 där länken mellan försvar och mittfält, i detta fall Loret Sadiku, krympte kontringsytorna för Djurgården. Dessutom lades sig de fyra mittfältarna mer på rad och lite djupare, vilket gjorde Djurgårdens möjligheter till kontrollerat uppspel och därigenom samlat bollinnehav, till mycket svårare. Ur mitt sett att se det, ett genialiskt taktiskt drag. Intressant!

***

I övrigt från Allsvenskan första omgång då? Nja, inga stora överraskningar, resultatmässigt för min del. Jag såg tyvärr inte hela matcherna mellan Gefle-Åtvidaberg, samt BP-Öster, då de krockade med andra matcher. Men överlag skulle jag vilja påstå att detta årets premiär omgång bjöd på mycket bättre fotboll än tidigare år. Är det månne så att Svenska Cupens omläggning, vilket gett tidigare tävlingsmatcher än tidigare, ger utslag redan nu?

Mest imponerande i första omgången (förutom HIF): Halmstads BK
Minst imponerande i första omgången: Malmö FF

***

Och för all del!

Glöm nu inte bort den viktiga matchen i morgon! 

bbl_fredrik_ymer

 

3 kommentarer

  1. Jag såg Häcken-Göteborg, HIF-Djurgården, MFF-Halmstad och Elfsborg-AIK. På mig imponerade HIF:s anfallsspel, Göteborgs försvars- och kontringsspel samt Ranties mål mot Halmstad. Matchen i Borås var underhållande i andra halvlek.

  2. Jag är nöjd nu – vi bryter Allsvenskan här & nu, eller hur? Och ses igen 2014 -:)
    Ang. Cupen som en “vitamininjektion” för Allsvenskan är det säkert så, bara hoppas nu SvFF låter denna modell gälla 2-3 säsonger innan man ev. börjar fundera på att göra om den igen…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*