“Efter det vet jag inte riktigt förutom att jag inte är speciellt sugen på att komma hem till Sverige riktigt än”- Alexander Achinioti Jönsson

Alexander Achinioti-Jönsson Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN

Karriären började i  Hittarps IK och vidare till HIF innan det blev Värnamo. Efter förra säsongen lämnade Alexander Anchinioti-Jönsson Sverige, flyttade över Atlanten och skrev på för den kanadensiska klubben Forge.

AOH ville så klart kolla hur livet, både på och utanför planen, är där borta och det blev ett samtal om att flytta långt bort, den kanadensiska fotbollen och framtiden.

Först och främst, hur trivs du i Kanada? Hur är det sociala?
Till en början var det lite segt att anpassa sig, jag lämnade Sverige när våren började komma och anlände till ett -7° Kanada. Utöver det så bodde jag på ett hotell utanför staden så det fanns inte mycket att göra dom få timmar som vi var lediga från fotbollen. Men rent socialt kom jag in i laget snabbt, alla är väldigt välkomnande och trevliga så på den fronten var det inga problem. Nu när jag bott här ett tag trivs jag väldigt bra, även om Hamilton inte är den roligaste staden så finns det väldigt mycket runtomkring.

Vilka skillnader finns det mellan fotbollen i Sverige och i Kanada?
De största skillnaderna skulle jag nog säga är den taktiska biten och hur vi blir skolade i Sverige. Jag blev imponerad av hur många som var väldigt skickliga tekniskt  i Kanada men insåg ganska snabbt att man saknade lite andra aspekter av spelet, såsom positionering och värdering i olika situationer. 

Hur ser ligasystemet ut och hur skulle du beskriva kvalitén på ligan?
Canadian Premier League består bara av 7 lag i år, men tanken är att den ska expanderas i princip varje år, nästa år tror jag planen är att där ska vara 9. Ligan är uppdelad i två säsonger i princip, en vår och en höst. Vinnaren av våren möter vinnaren av hösten i ett dubbelmöte hemma och borta. Skulle vinnaren av vår och höst vara samma lag går laget med sammanlagt näst mest poäng från båda säsonger till final. Kvalitén på ligan är lite varierande beroende på lag, men jag skulle säga att den ligger på superettan nivå med 1-2 lag som ligger på nivå i topp med superettan/botten i allsvenskan. Det finns tex en del spelare i vårt lag som jag hade kunnat se göra väldigt bra ifrån sig i allsvenskan.

Den förre HIFaren, Alexander Achinioti-Jönsson, håller numera till i den nybildade kanadensiska ligan
Foto: Avdo Bilkanovic / BILDBYRÅN

Hur har det gått för dig rent fotbollsmässigt och hur har det gått för laget?
Jag har haft en ganska bra säsong fram till ca en månad sedan då jag skadade foten, oturligt nog gjorde jag comeback för en vecka sen men åkte på en smäll i huvudet så jag missade en vecka till. Men inför nästa match hoppas jag vara frisk igen. Trots detta har jag haft en positiv utveckling som pekat uppåt. För laget har det gått bra, vi kom 2:a i vårserien och leder just nu höstserien. Utöver det har vi spelat i Concacaf Champions League kval, där vi vann första rundan mot ett lag från Guatemala men sedan förlorade i andra omgången mot ett lag från Honduras.

Är intresset för fotbollen i Kanada stort?
Intresset är ganska stort, men självklart inte i närheten av hur hockey eller basket är här. I och med att man inte haft en egen liga så har det inte riktigt funnits nånstans för kanadensare som är intresserade av fotboll att ta vägen, så nu när ligan har startat upp är det många som påpekat att det saknas.

Vad tror du om framtiden för kanadensisk fotboll?
Jag tror den här ligan är väldigt viktig för kanadensisk fotboll, då den ger unga något att se upp till och gör att dom kan stanna i Kanada och spela professionell fotboll, istället för att behöva åka över till Europa eller USA. Däremot tror jag både USA och Kanada lider av systemet som man kommer fram igenom med college. Jag tror inte det är den bästa vägen om du vill utvecklas som fotbollsspelare, utan snarare ett fallande seriesystem så man kan jobba sig uppåt. Nu spelare folk i college tills dom är 21-22 år gamla och vid den åldern skriver de på sitt första professionella kontrakt, utan någon riktig skolning inom fotboll, bara college där kvalitén inte är tillräckligt bra och du inte spelar mot eller med mer rutinerade spelare som kan lära dig en hel del.

Om du får beskriva framtiden rent fotbollsmässigt, hur ser den ut?
Just nu ligger fokus mest på att komma tillbaka ut på plan och försöka vinna höstserien och sen finalen. Efter det har jag ett år till på kontraktet här och som det är nu så stannar jag kvar, vilket jag är nöjd med. Efter det vet jag inte riktigt förutom att jag inte är speciellt sugen på att komma hem till Sverige riktigt än.

 AOH drivs, sedan 2009, på ideéll basis. Vill du ge oss en applåd kan du alltid swisha en slant till 0703890866. Tack!

1 trackback/pingback

  1. AAJ nominerad till Årets lag i Kanada – Allt Om HIF

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*