Det var ingen champagnefotboll

Abbe Khalili är en av spelarna, de senaste åren, som lämnat HIF för en proffskarriär Foto: Samone Falkman

Helsingborgs IF – Åtvidabergs FF

0-0(0-0)

Publik 7130

Olympia, Helsingborg

Ett bortasvagt Åtvidaberg gästade Olympia på onsdagskvällen. HIF ställde upp utan Accam som lämnat för VM-uppladdning och utan Gashi som varit lårskadad sedan matchen mot AIK. Han är på väg tillbaka men kände sig inte helt hundra.

Foto: Bjarki Tordarson
Elias Andersson spelade från start.
Foto: Bjarki Tordarson

HIF hade inför matchen fem spelare som stod på två varningar. Smárason, Gashi, Sadiku, Uronen och Larsson riskerade avstängning i en match vid ytterliggare en varning.

Det skulle knappast kunna varit bättre förutsättningar för fotboll under kvällen med 24 grader och bara lätta moln på himlen.

HIF ställde upp med Elias Andersson till vänster på mittfältet och Achinioti-Jönsson bredvid Sadiku på det defensiva mittfältet. Robin Simovic fick återigen förtroendet som ensam anfallare. Det är en startelva som har stått för fyra mål under säsongen och frågan som det surrades om i pressrummet var vem som ska göra det framåt för HIF.

HIF började matchen piggt och framåt. Speciellt samarbetet Khalili och Elias Andersson funkade bra på vänsterkanten. Och de första fem minuterna resluterade det i två hörnor.

Foto: Samone Falkman
Abbe var närmast att spräcka nollan.
Foto: Samone Falkman

Som vanligt tog Achinioti-Jönsson steget upp och lämnade Sadiku som balansspelare framför backlinjen.

i elfte minuten fick Simovic en frispark ca 25 meter från mål. Khalili la upp den och knorrade så när in den i närmsta krysset men den var aningen för hög och tog i ribban.

HIF hittade enkelt fram genom Åtvidaberg den första halvtimmen och understundom såg det ut som att bollen gick på ett snöre. Laget spelade sig ur situationerna och blev sällan stressade. Men trots det så var det inte någon större fotboll som presterades, man slog hellre en passning extra istället för att vända uppåt i banan.

Khalili var nära att spräcka nollan även i den 18:e minuten närhan fick bollen tillhöger utanför straffområdet och drog till. Bollen skruvade sig strax utanför målvaktens högra kryss denna gång.

Den förhållandevis stora klacken som åkt från Åtvidaberg till Olympia fick tillfälle att höras endast när klacken på “Den sjungande 37an” tog en paus i sin sång.

Foto: Bjarki Tordarson
“AJ” gjorde en mycket bra match.
Foto : Bjarki Tordarson

Åtvidabergs första avslut mot mål kom i den 26:e minuten. Det var ett skott från närmare 30 meter som gick ett par meter utanför Pär Hanssons högerstolpe.

Med halvtimmen spelad försökte han igen. Khalili fick bollen strax utan för straffområdet och sköt ännu en gång. Denna gång var det målvakten som slog ut bollen över ribban.

Redan i den 37:e minuten klev Calle Johansson av och ersattes av Jesper Björkman. Förklaringen som kom var att han var dålig i magen.

Bäst i första halvlek var helt klart Khalili som slet på mittfältet. En annan som stack ut var Elias Andersson som verkligen ville tacka för förtroendet att starta. Över lag var HIF numret större än Åtvidaberg under halvleken och man kämpade till sig andrabollarna på ett helt annat sätt än man gjorde mot Elfsborg i Svenska Cupen i söndags.

Foto: Bjarki Tordarson
Calle Johansson klev av på grund av magsmärtor.
Foto: Bjarki Tordarson

 

Åtvidaberg kom ut betydligt mer offensiva i den andra halvlekens början. Det stabila passningsspel som fanns under första halvlek var inte riktigt där i inledningen efter paus.

Det var också Åtvidaberg som kom till de första målchanserna under andra halvlek men skotten täcktes av HIF-försvaret och gick över.

Det kändes lite som att Åtvidaberg insett hur orörligt HIF spelade under första halvlek och genom att bara själva vara lite mer rörliga kunde man stoppa passningsvägarna för hemmalaget.

Det var Smárason som var först att testa Åtvidabergsmålvakten i andra halvlek. Efter en fin överlappning av Khalili fick han bollen av Elias och slog in den till Smárason som försökte vinkla in den men Gustavson i Åtvidmålet fick en hand på den och kunde själv plocka upp sin retur.

Näste man att testa målvakten var Khalili som i 68:e minuten kom fri men en benparad gjorde att nollan hölls intakt.

För att få lite fart på spelet gjorde Roar ett rakt byte med Simovic mot Boateng efter 70 minuter. Strax efter bytte han även in Álvaro Santos och tog ut Elias Andersson.

Abbe Khalili blev varnad med tio minuter kvar när han sparkade ner en ÅFF spelare.

Foto: Samone Falkman
Pär fick hålla nollan i gen.
Foto: Samone Falkman

Med fem minuter kvar var det nära att Pär Hansson fick vittja nätet när ett inlägg från västerkanten damp ner strax utanför mållinjen där en Åtvidabergsspelare i kamp med en HIF-försvarare slog bollen över.

Trots fem minuters tillägg så lyckades inte HIF forcera in ett vinstmål

Åtvidaberg verkade gå in i matchen med inställningen att oavgjort är bra. Konsekvent så tog samtliga av Åtvidabergs fasta situationer väldigt lång tid. Det kändes som att det var en uttalad strategi att låta alla fasta situationer få ta så lång tid som möjligt. Att man lyckades utan att få ett gult kort för det får ju ses som att det lyckades.

Det var en ganska sömnig tillställning även om HIF visade upp ett bra passningsspel under första halvlek. Hade man kunnat vinna matchen på poäng så hade det varit HIF-vinst men allt man fick nöja sig med var att vinna bollinnehavet med imponerande 100-0 enligt den officiella statistiken.

Gula kort: Khalili

Startelvan: Hansson – Uronen, Johansson (37), Larsson, Krafth – Sadiku, Achinioti-Jönsson – E. Andersson (77), Khalili, Smárason – Simovic (70)

Avbytare: Linde, Lindström, Santos (77), Boateng (70), C. Andersson, Nordmark, Björkman (37)

Björn Velander BBL

1 kommentar

  1. AJ var matchens lirare i första halvlek då hans djupledslöpningar öppnade upp för Abbe & Elias fina kombinationer. Nästan så det påminde om Peter Wibrån i sina glansdagar, och ett vapen som är viktigare nu när Accams speed saknas och varken Santos eller Simovic är några kvicka lirare…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*