Blir det åter Allsvenskan för Khalili?

Blir det en återkomst till Allsvenskan för Abbe Khalili? Foto: Samone Klinteberg

Han kunde landat ett drömkontrakt i Sivaspor men verkar vara färdig med Turkiet. Nu ryktas det om Hammarby, och en återkomst till Allsvenskan, för Abbe Khalili. Att HIF inte är med i racet är kanske inte så konstigt, sett till ekonomin, men visst hade det kittlat att åter få se Khalili dra på sig den röda tröjan…

Abbe Khalili började spela fotboll i Högaborgs BK, men gick till Helsingborg redan som 17-åring 2009. Gjorde två korta inhopp i allsvenskan året efter. 2011 skulle det lossna men speltiden uteblev istället helt och hållet.

– När jag var i Helsingborg 2010 och 2011 var jag en ung talang men fick ingen speltid alls. Jag var en kona på träningen, typ, och fick aldrig chansen att visa vad jag gick för. Jag kände då att jag hade mycket att ge, men inte fick ut något.

Efter utlåningar till Högaborg och Värnamo gav Roar Hansen Khalili åter chansen i HIF 2014. Det blev succé direkt. Under vårsäsongen var Khalili ett stort utropstecken i HIF och var given i den allsvenska startelvan. Blev även matchhjälte med sitt 1-0-mål i cupsemifinalen mot MFF (som HIF vann med 2-0). På sommaren vaknade den utländska klubbarna och när storsatsande turkiska liganykomlingen Mersinspor hostade upp sex miljoner så valde HIF, med dåvarande sportchefen Jesper Jansson i spetsen, att tacka ja.

Hos turkarna blev han omgående en nyckelspelare och under tiden i klubben var han även med om att vinna U21-EM 2015. Kontraktet med Mersin löpte ut 2016 och då klubben drösade ur högstaligan så var det aldrig aktuellt att stanna. Istället ville man frigöra kapital och sålde av de spelare man visst skulle inbringa pengar i en allt mer sinande kassa.

Foto: Bjarki Tordarson
Abbe Khalili tog revansch efter sin första period I klubben och kom tillbaka bättre än någonsin!
Foto: Bjarki Tordarson

Det blev ett klubbyte inom Turkiet. När det stod klart att han skulle byta klubb valde Abbe Khalili Genclerbirligi från huvudstaden Ankara. Att mittfältaren stannade i Turkiet handlade, i mångt om mycket, om att han en chans att ta en plats i landslaget. För redan då fanns det intresse från Allsvenskan där Malmö var beredda att öppna upp plånboken.

Två säsonger senare var det dags igen men även denna gången lockade spel i Europa mer än att vända hem till Sverige. Det blev Kasimpasa och återförening med Loret Sadiku som han spelat med i såväl HIF, Värnamo och Mersin. Abbe Khalili har den här säsongen gjort två mål och en assist på 16 matcher för Kasimpasa. Men 18 månader fick räcka och i början av året valde 27-åringen att bryta kontraktet för att ta nästa steg i karriären.

Turkiska Sivaspor var snabbt framme och erbjöd mittfältaren ett kontrakt men där blev det kalla handen. Detta trots att det, troligtvis, var det mest lukrativa avtal som han erbjudits i karriären. Men nu verkar Turkiet vara ett avslutat kapitel för Khalili som istället verkar vara sugen på en återkomst till Sverige och Allsvenskan. Målsättningen är säkerligen att vända ut i Europa igen, baserat på hans ålder, men på senare tid har ju en del profiler valt att vända hemåt för att återfå spelglädjen och tryggheten som spel i Sverige kan innebära.

Att Hammarby ligger nära till hands är kanske inte konstigt. Han har bla sin kusin, Imad Khalili, i klubben och där finns även Jesper Jansson som gav honom chansen i HIF när karriären gått i stå 2014. Klubben har en stark ekonomi och under året väntar Europa League-kval för Bajen. Dessutom har han ju sett spelare som Tankovic och Kacaniklic åter blomma ut i sina återkomster till svensk fotboll…

HIF då? Ja, baserat enbart på klubbkänsla och hjärta så hade nog HIF varit det självklara klubbvalet men, rent ekonomiskt, har klubben inte de pengar som krävs för att kunna locka en spelare av Khalilis kaliber till Skånes Stolthet. Sen skall man vara medveten om att även om Abbe är en Helsingborgsgrabb så är det på Harlyckan han har sin rötter och av alla svenska klubbar, på högre nivå, så är det faktiskt i Värnamo han gjort flest framträdande. Så nej, HIF får nog vänta 2-3 år till på en ev comeback för Abbe Khalili. Men visst hade det kunnat vara en fantastisk värvning inför 2024 och ett väntande Champions League-kval på Olympia…

AOH drivs, i stor utsträckning, på ideéll basis. Vill du ge oss en applåd kan du swisha en slant till 0703890866. Tack!

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*