Året som gick – Oktober

181027 Helsingborgs Markus Holgersson jublar med champagne i omklädningsrummet över det allsvenska avancemanget nästa år efter fotbollsmatchen i Superettan mellan Öster och Helsingborg den 27 oktober 2018 i Växjö. Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / 92138

Sommar har blivit höst och laget går in i en intensiv period där man jagar ett avslut på det uppdrag man åtog sig drygt 10 månader tidigare. En ny klubbdirektör presenteras och samtidigt drabbas vi av fruktansvärda nyheter om en älskad anfallare…

Falkenberg kommer till Olympia, för en ren seriefinal, och HIF bjuder på sin kanske bästa fotboll för säsongen. Man vinner med 1-0 och har skaffat sig ett trepoängsförsprång i serietoppen. Med tre poäng, serieledning och den elfte raka hemmasegern är ”di röe” tillbaka Allsvenskan om man “bara” lyckas nå en tolfte raka hemmaseger när Halmstad kommer till Olympia veckan därpå. Med andra ord så är drömscenariot upplagt för ett avgörande på hemmaplan. Dock är det mötet mellan AFC och Falkenberg som, redan på söndagen, fyller Olympias sportbar. Vid en ev seger, för Falkenberg, är nämligen HIF klara för avancemang. Hemmalaget ville dock annorlunda och gick segrande ur fighten efter 1-0 och HIF måste nu försöka avgöra på egen hand.

Nu är ju fotboll inte riktigt så enkelt utan istället är det hallänningarna som för spelet och matchen slutar 1-1 och därmed står det två ”förlorare” efter matchen. HBK bränner chansen på kvalspel och HIF får ladda om inför nästa mach och möjlighet att avancera.

Fotbolldirekt rapporterar att Manchester United åter vänt blickarna mot Helsingborg i jakten på att styra upp klubbens försvarsproblem. Under några veckor går snacket om en ev utlåning av Granen. Inte minst för att kunna stabilisera ekonomin. Om det bara var ett rykte eller om där fanns en uns sanning i det hela återstår att se men ryktet rinner ut i sanden och istället lägger man åter fokusen på att avgöra Superettan så fort som det bara går.

”2017 var ett tufft år för alla som arbetar med och inom Helsingborgs IF. Klubbdirektör Mats-Ola Schulze har under sina snart två år på HIF arbetat hårt och intensivt vilket nu lett till att han fått rådet från läkare att hålla låg profil”  Så låter beskedet från ordförande Azelius i samband med att man utannonserar tjänsten som klubbdirektör under medlemsmötet i September. Även om tf klubbdirektör, Helena Wennerström, ligger i “pole position” för jobbet så är det en återvändare som tar över rodret. Den 9 Oktober presenteras nämligen Joel Sandborg som ny klubbdirektör i HIF. Det är den 38-årige Sandborg som fått uppgiften att åter etablera klubben i fotbollssverige och nu väntar man bara på att den andra pusselbiten skall falla på plats dvs det Allsvenska avancemanget.

Fredagen den 26 Oktober sitter HIFarna klistrade framför TVn på ett hotell i Växjö. Det är kvällen innan mötet med Öster och klubben får oväntad hjälp från Landskrona BoIS som, via 0-0, tar poäng av AFC och därmed är HIF klara för Allsvenskt spel 2019. Tre matcher (ink matchen mot Öster) kvarstår men blir, mer eller mindre, ointressanta då klubben nu kan börja planera för kommande säsong på ett tidigt stadie.

Under månaden ser klubben även om sitt hus inför den Allsvenska comebacken och kan presentera sitt första nyförvärv. Det handlar om Alexander Farnerud som tränat med klubben sedan i somras. Kontraktet sträcker sig över hela 2019 och allt talar för att den förre BoISaren blir en viktig kugge framöver. Mikael Dahlberg meddelar att han lägger av med fotbollen och hyllas som den fantastiska spelare/person han är. Samtidigt börjar tidningarna spekulera i Darijan Bojanics framtid då spelare är en av en handfull som sitter på utgående kontrakt. Hur den historien slutar vet vi ju numera…

Max Svensson och Charlie Webergs insatser, under året, har inte gått obemärkt förbi och när det vankas U20-landskamper, i Marbella, så finns de båda framtidsmännen med på planen. Ingen av HIFarna hamnade i målprotokollet men kan vända hemåt med två obesegrade matcher i bagaget.

Allt är dock inte bara glädje under Oktober månad. I mitten av månaden möts vi av det tragiska beskedet att vår förre anfallare, Luton Shelton, drabbats av ALS. Under sin tid i HIF noterades han för 17 mål, på 28 matcher, och blev omåttligt populär bland klubbens supportrar. Numera går Shelton en helt annan kamp vid sidan om planen…

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*