Året som gick – Juni

De kommande veckorna summerar vi året som gått. Nyförvärv, spelarförluster, segersviter, träningsläger och de ekonomiska slitningarna utanför planen. Allt det som ledde till att klubben åter kommer att spela Allsvensk fotboll 2019. Transferfönstrets öppning närmar sig och i Ryssland levererar Granen för fulla muggar. På hemmaplan sliter HIF med att klamra sig fast i tabelltoppen…

Juni månad startar, som sig brukar, dvs att Helsingborgs IF blir ett år äldre. Denna gången kliver vi upp som en pigg, men något ekonomiskt skrynklig, 111-åring.

In för transferfönstrets öppnande kan vi konstatera att Mikael Dahlberg, Jonathan Larsson, Adam Eriksson och Darijan Bojanic sitter på kontrakt som går ut under säsongen 2018. Samtidigt spekuleras det givetvis vilka ev tillskott som HIF kommer presentera under sommaren.

Spelmässigt hade HIF blandat och gett under inledningen av årets serie. Tyvärr saknades mycket av det stabila spelet från försäsongen, passningsspelet var ofta ganska långsamt och omständigt, försvaret var i perioder osäkert, och man skapade inte så många vassa målchanser framåt.

HIF inleder månaden med mötet med Gefle på bortaplan och får precis med sig en pinne efter att Calle Johansson vinklar in en hörna från Bojanic, och kvitterat Gefles ledning till 1-1. Matchen, i övrigt,  ger dock inte många glädjeämnen för HIF-supportrarna då laget gör en blek insats.

Då var det roligare att se resultaten av talangfabriken HIF U:s fantastiska arbete, och gratulera ungdomarna Max Svensson, Mattias Almeida och Charlie Weberg som, samtliga, tar studenten den 8 juni.

Två dagar senare kommer Degerfors till Olympia och HIF vinner med 4-1 efter att Degerfors hade fått en spelare utvisad i mitten av första halvlek. Dåvarande skytteligaledaren Sargon Abraham, som flyttade till IFK Göteborg senare under sommaren, ger dock värmlänningarna ledningen innan HIF genom två mål av Max Svensson, och ett vardera av Calle Johansson och Mikael Dahlberg vänder och vinner komfortabelt. Spelet är dock ett litet fall framåt efter Geflematchen och tongångarna är genast mycket positivare i supporterleden.

Silly season är I full gång och många rykten florerar i full blom. Abdul Khalili bryter kontraktet med sin turkiska klubb men tecknar genast ett nytt med Kasimpasa, också de i turkiska förstadivisionen, där han blir klubbkamrat med en annan fd HIFare Loret Sadiku.

Störst intresse med HIF-ögon drar dock en 28-årig kontraktslös spelare vid namn Rasmus Jönsson till sig. Alla vill ha hem Rasmus och så blev det ju som väl var. Dessförinnan skriver HIF ett kontrakt året ut med den f d Landskrona BOIS-spelaren Thierry Zahui, en liten kraftfull offensiv mittfältare som är mest känd för sin känsliga frisparksfot. I samma veva skickar man hem Elfsborgslånet Rasmus Rosenqvist vars låneavtal avbryts i förtid.

14 juni åker HIF till Halmstad för att möta HBK i den uppskjutna matchen från seriepremiären. Halmstad är det bättre laget och vinner rättvist med 2-1. Darijan Bojanic kvitterar till 1-1 på en frispark som Halmstadmålvakten missbedömmer helt och det ser ut att sluta oavgjort, men i matchens sista sekund i minut 94, glömmer HIF-försvaret bort Johan Oremo framför mål, så han kan nicka in 2-1 till Halmstad.

Parallellt spelades fotbolls-VM i Ryssland och ett par spelare med HIF-anknytning firar triumfer. Andreas Granqvist och Emil Krafth gör starka insatser för Sverige, och en av våra tidigare isländska storstjärnor Alfred Finnbogason gör mål för sitt Island i gruppspelet. Granen växer allt eftersom turneringen pågår och hyllas för sina heroiska insatser. Han spelar på en fantastiskt hög nivå, blir uttagen i VM:s all star-team, och vinner Sveriges interna skytteliga som mittback.

Granens höga status är givetvis något fantastiskt positivt för HIF när han kommer hem, men känslan är samtidigt att väntan på hans hemkomst uppbådar så mycket intresse runt HIF, att det tar lite fokus från den trupp som spelar nu fram till sommaruppehållet.

19 juni återvänder HIF till Halland men denna gången för match mot bottenlaget Varberg. Än en gång gör ”di röe” en halvhjärtad insats i en svängig match som slutar 3-3. Ett par rejäla missar av HIF-försvaret bäddar för att Varbergsanfallarna enkelt kan rinna igenom vid flera tillfällen och se till att man leder med 3-1 i paus. Andra halvlek är något bättre från HIF:s sida och man är faktiskt bara ett felaktigt bortdömt offsidemål ifrån att vända matchen till seger. Nu får man ändå med sig en pinne via mål av Andreas Landgren, Max Svensson och Darijan Bojanic.

Några dagar senare kommer bottenlaget Värnamo till Olympia och HIF vinner med 1-0 på en frispark av Darijan Bojanic. Spelet lämnade än en gång mycket i övrigt att önska men poängen trillar in och laget klamrar sig fast på en Allsvensk direktplats.

28 juni kommer beskedet att Årets HIFare 2017, stortalangen Alexander Timossi Andersson, väljer att lämna HIF i förtid och flyttar till Tyskland och Bayern Munchen. Efter succén förra året så har det blivit klent med speltid för Timossi som hoppas på en nytändning i Bayerns U19-lag.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*