HIF – Rödblå sedan 1909

I morgon släpps HIFs nya matchdress inför den Allsvenska säsongen 2019. Som sig bör är det givetvis en röd tröja och blå byxor men visste du att det inte alls var dessa färger som gällde när HIF bildades den 4 Juni 1907?

I morgon kväll, klockan 19:07, släpper HIF sin nya matchdress i Olympiashopen. En stilren röd tröja med blåa revärer är det som kommer att gälla under de kommande två säsongerna. Men att det var rött och blått som gällde för HIF var inte alls en självklarhet då klubben faktiskt spelade i helt andra färger i samband med bildandet.

– Vi har valt att satsa på en väldigt enkel och stilren matchtröja för 2019. Efter att ha haft olika kragar under flera år valde vi klassisk rund, säger Alexander Ström, merchandise manager på HIF.
– Våra partners har även varit mottagliga för att vi vill ha en ren och enkel design så 2019 års matchtröja blir enbart i färgerna rött, blått och vitt vilket vi är oerhört glada för, fortsätter han.

En annan nyhet inför 2019 är att matchtröjan kommer att bytas varje år efter att den tidigare byttes vartannat år.
2018 års matchtröja började sina redan i somras och den nya finns beställd i en större upplaga för att täcka ett större köpintresse.
Nytt för 2019 är även att juniortröjan kommer i en tätare storleksföljd från 116cl, 128cl, 140cl, 152cl till 164cl.
– Vi har insett att juniortröjan var för gles mellan storlekarna och har justerat det, säger Alexander.

Så var det nu det här med att HIF inte alltid huserat i rött och blått…

De två första åren spelade klubben nämligen i vita tröjor och blå byxor. Givetvis matchade man även detta med en keps vilket iofsg hade kunnat sätta lite extra snits på vårt nya matchställ. 1908 tillsattes dock en kommitté vars uppgift var att utarbeta ett förslag på ett nytt matchställ. Den 22 Januari dvs för snart 110 år sedan så presenterade man tre olika förslag varav alternativet med röd tröja och blå byxor föll styrelsen i smaken. Motiveringen var att dessa färger förde tankarna till de båda moderföreningarna. Stattena, som sista året spelade i helblått med en röd sköld, och Svithiod som spelade i tvärrandigt rött och blått.

Några av de olika matchställ man har haft på senare år. I morgon är det åter dags då klubben presenterar 2019 års matchställ Foto: Bildbyrån

Om nu vår huvuddress, genomgående, haft färgerna rött och blått så har man samtidigt tillåtit sig själv att experimentera med vårt bortaställ som varit allt från blåa, vita till gula och svarta. Inför kommande säsong väljer HIF givetvis att även plocka fram ett nytt bortaställ. Vilken färg det blir på detta återstår att se då man kommer att avvakta några veckor med att presentera detta.

Den nya matchtröjan släpps alltså imorgon kväll kl 19.07 och tar du dig till Olympiashopen så kan du som medlem inhandla de första exemplaren med 100:- rabatt eller få namn och nummer gratis (värde 198kr). Ordinarie pris för Sveriges vackraste tröja är 699kr för vuxen och 499kr för junior. ”

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*