Ardian Gashi ”…var jag hade varit utan fotbollen har jag aldrig vågat tänka på”

Den norska sajten Hortensfolka gjorde, tidigare i veckan, en litet porträtt på vår förra mittfältslegend, Ardian Gashi, om hans uppväxt, livet som flykting och betydelsen av att fotbollen kom in i hans liv

” på den tiden var Kosovo som Norge var på 50-talet. Mamma var chef för allt i hemmet, men inget utanför, och pappa jobbade och var politiskt aktiv. Jag var 6 år och mitt liv bestod av spel och kul med mina vänner ute på gatan. Allt var, som jag minns det, perfekt.

Men en dag kom pappa aldrig hem från jobbet igen.

Jag minns hur allvarligt livet plötsligt blev och hur det var att känna sig sviken för första gången. Han som var min närmaste medhjälpare, den som skapade trygghet och stöttade oss var plötsligt borta. Jag kände mig inte sviken av honom, men sviken av livet. Jag gick in i min egen slutna värld och efter 6 månader utan svar la jag min pappa bakom mig.

Konflikten mellan Kosovo och Serbien var tuff och pappa som politiskt aktiv hade blivit tillsagd att antingen fly landet eller ta konsekvenserna.

Jag visste inte det här, men även om jag var liten insåg jag att det var allvarligt. Mamma förklarade för mig att vi skulle flytta till pappa i Norge, vilket jag trodde var rätt uppför gatan. Jag hade ingen aning om vad det skulle betyda att vara flykting i ett så annorlunda land så långt bort.

Efter att ha bott på några olika asylboende flyttade vi till Hemne socken, ett fint litet ställe i kyrksæterøra. Jag hade inte många alternativ som 8-åring i ett nytt land med ett nytt språk, men när det stod mellan längdskidåkning och fotboll så blev fotbollen min biljett, och endast genom kroppsspråk skaffade jag mig en hel del nya vänner. Mamma följde med, på träningar och matcher, och på det sättet kom hon också in i den nya miljön.

Jag rekommenderar alla, oavsett var du kommer ifrån, att spela fotboll. Man lär sig språk, respekt och anpassning till olika kulturer. Fotboll skapar trygghet och får dig att känna dig som en del av laget. Jag lärde mig tidigt vad som behövdes för att utvecklas och efter tid som flykting lärde jag mig också hur man anpassar sig till de olika omgivningarna. Det har varit en av mina största krafter som fotbollsspelare och person.

Var jag hade varit utan fotbollen har jag aldrig vågat tänka på.”

Källa: Hortensfolka

124 matcher blev det i den röda tröjan innan flyttlasset åter gick tillbaka till Norge där Ardian Gashi numera jobbar som Sport- och utvecklingschef i Ørn-Horten. Under sin tid i HIF hann Gashi med att vinna allt i svenskt fotboll och spelade dessutom Europa League med klubben. Mittfältaren utsågs 2012 till Årets HIFare

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*