AOHs julkalender – Lucka 21 “I hemlandet har han inte blivit en notis i en tidningen, ett programblad eller en årsberättelse”

Varje dag, fram till julafton, tänkte vi på AOH lyfta fram en av våra “glömda” spelare. En del minns dem medan andra säkert kommer klämma fram ett “oj fasen” när minnet börjar komma tillbaka. Så håll till godo och låt oss presentera Lucka Nr 21

Bakom lucka nummer 21 gömmer sig en afrikansk lirare som vi knappt hann stifta bekantskap med. I Europa ville det sig inte för anfallaren som ändå kommit till att tillhöra en av de främsta i hemlandet Uganda

Namn: Mike Sserumaga

Ålder: 30 år

Spelade i HIF: 2008-2009

Året är 2008 och Andreas Dahl har kritat på för Nordsjälland och Gustaf Andersson har förstått att en fortsättning inom fotbollen ter sig omöjligt efter en allvarlig skada. HIF är på väg ut i Europa och hålen i truppen måste fyllas på och det omgående.

In kommer Tobias Holmqvist, som var utlånad till GAIS under 2007, samt en vänsterfotad anfallare vid namn Mike Serumaga. Det är agenten Patrick Mörk, som slussat in Olivier Karekezi och McDonald Mariga, som fått ett bra samarbete med klubben och ni presenterar en ung, lovande, Ugandisk landslagsanfallare.

Konkurrensen i anfallet var dock sylvass och att försöka flytta på Henrik Larsson och Razak Omotoyossi var lättare sagt än gjort. Även om den sistnämnde valde att lämna HIF redan under sommaren så fick inte Serumaga till det. I stället plockade klubben in en viss Roman Kienast under hösten. Även om österrikaren var starkt ifrågasatt och knappast levererade (12 matcher/3 mål) så hade han Bosse Nilssons förtroende.

För Serumagas del så gjorde man ett försök att skola om honom till ytterback då man hoppades att hans fart, teknik och bra inlägg skulle komma till sin rätt. Anfallaren var dock inte lika nöjd med lösningen då han var orolig att detta skulle påverka hans landslagsplats, där han nyss debuterat som anfallare, för sitt hemland Uganda. Efter fyra ynka inhopp, i den röda tröjan, så var anfallarens resa i Europa över – troligtvis för alltid!

Mike Sserumagga under HIFs träningsläger i Januari 2008
© Bildbyrån – 62791

Han återvände till hemlandet Uganda men drömmen om spel i Europa levde vidare. Tyvärr drabbades anfallaren av en allvarlig fotskada som höll honom borta i nästan en hel säsong. I hemlandet var han dock ett stort namn och Serumaga hade inga problem att klamra sig kvar i Uganda Superleague i väntan på att återvända till västvärlden.

Något spel i Europa blev det dock inte för vårt förra löfte men väl spel i såväl Rwanda som Etiopien innan Serumaga återvände till Uganda och Proline Buikwe 2012. Sedan dess har anfallaren spelat kvar i hemlandet och 2014 skrev han på Kampala klubben Lweza FC. Inför 2016/17 värvades Sserumaga av toppklubben Vipers SC där han omgående tog över kaptensbindeln och skulle leda laget till en åtråvärd titel. Tyvärr gick inte allt på räls för 28-åringen som lämnade på fri transfer i Januari.

Numera återfinns vår förre anfallare i SC Villa Kampala.  I Uganda ses 28-åringen fortsatt som en av landets främsta spelare genom tiderna och när det stod klart att Serumaga skrivit på förr SC Villa kunde man läsa följande på klubbens hemsida

”Serumaga Mike  is used to tough competition. He has plenty of experience  having played in Europe with Sweden’s Helsingborg  before  returning to feature for a number of  domestic clubs”

För i Uganda har Mike Serumaga inte blivit en notis i en tidningen, ett programblad eller en årsberättelse. I Uganda är Mike Serumaga fortfarande kung…

AOH drivs, i stor utsträckning,  på ideéll basis. Vill du ge oss en applåd kan du swisha en slant till 0703890866. Tack!

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*