AOHs julkalender – Lucka 22 “En vattenfylld spann kylde ner den glödheta foten”

Varje dag, fram till julafton, tänkte vi på AOH lyfta fram en av våra “glömda” spelare. En del minns dem medan andra säkert kommer klämma fram ett “oj fasen” när minnet börjar komma tillbaka. Så håll till godo och låt oss presentera Lucka Nr 22

Bakom lucka nummer 22 gömmer sig en riktig publikfavorit. En vänsterytter som kan stoltsera med närmre 350 A-lagsmatcher i den rödblå tröjan.

Namn: Sven-Åke Landgren

Ålder: 61

Spelade i HIF: 1975-86

De som läser detta och upplevde Sven-Åke Landgren live minns en vänsterytter som var teknisk och snabb. För de som inte inte vet vem Sven-Åke var/är så klingar nog efternamnet bekant och visst är han pappa till Andreas Landgren. Lägg därtill att Andreas mamma, Raija Landgren, var en av de framträdande när klubben senast lirade damfotboll så förstår ni att det här handlar om en riktig fotbollsfamilj som sprang runt på Olympia under 70- och 80-talet

Redan som 16-åring kom Landgren den äldre till HIF från Ängelholm och skulle alltså komma att spela nästan 350 matcher i den rödblå tröjan. Vi minns en HIFare som med sin spelstil flörtade med publiken och som får anses vara en av de riktigt stora med tanke på antalet matcher han gjorde och betydelsen han spelade.

Under elva säsonger bjöd den tekniske och snabbe vänsteryttern på skön underhållning i den rödblå dressen. Det var tunnlar, klacksparkar, skruvade inlägg, långa inkast, luriga skott och ett artisteri av klass. Tyvärr blev det aldrig något Allsvenskt spel med HIF då man blev tvåa både 1976 och 1979. Istället hamnade han i högsta serien med Halmstads BK dit han kom 1987. Första säsongen blev det dock nedflyttning men 1989 blev det en femteplats i allsvenskan. Under två allsvenska säsonger i HBK gjorde han 35 matcher.

Sven-Åke Landgren, Helsingborg jublar efter segern, mot Markaryd, i Division 2 Södra 1986
Foto: BILDBYRÅN / 9734

Kul kuriosa är att Sven-Åke kan också stoltsera med en av de bättre målgesterna som gjorts på Olympia när han satte en frispark och sedan lät kyla av foten i en spann med vatten

Sven-Åke Landgren varvade ner som spelare i Höganäs BK 1990–91 och därefter som spelande tränare i Gantofta IF 1992–96. Han var tränare i Helsingborgs Södra 1997, Stattena IF 1998–2002, Höganäs BK 2003–06 och Gantofta IF 2007–08.

Källa: HD.se

AOH drivs, i stor utsträckning,  på ideéll basis. Vill du ge oss en applåd kan du swisha en slant till 0703890866. Tack!

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*