Andreas Granqvist inför Holland-Sverige

Den förre HIF-spelaren, Andreas Granqvist, kan bli en av frontigurerna när Sverige, på tisdag (den tolfte oktober), spelar ännu en match i EM-kvalet, då man möter VM-finalisterna Holland på ett orangeklätt Amsterdam Arena.

Då Olof Mellberg, klumpigt nog, blev utvisad i förra matchen mot San Marino, har det spekulerats i vem som ska ta hand om mittbacksplatsen bredvid Daniel Majstorovic i vår evige vinnarskalles frånvaro. Många har pekat ut Andreas Granqvist till den självklare ersättaren. Inte blev det sämre av att han lyckades göra ett mål mot San Marino i Malmö. Förbundskapten Erik Hamrén har även pekat ut Andreas som förstaval, men Andreas vill inte ta ut något i förskott.

– Nej, man ska aldrig ta ut något i förskott. Även om Erik Hamrén har sagt att jag är förstavalet, så kan allt hända. Jag kommer dit på lika villkor som de andra så det gäller bara för mig att kämpa på hårt.

Men Andreas erkänner att han är redo att starta.

– Ja, jag känner mig i bra form och målet mot San Marino har ju gett självförtroende. Jag kom snabbt in i det i den matchen så det känns bra inför Hollandmatchen.

Andreas Granqvist har visat bra form på sistone i hans holländska klubblag, Groningen.

– Vi har fått en bra start på ligan och det har gått bra för egen del. Det har ju ökat självförtroendet nu när man kommer och ska spela med landslaget.

I EM 2004 förlorade Sverige kvartsfinalen mot Holland på grund av att Olof Mellberg missade en straff i den nervkittlande straffläggningen.I förra omgången mot Twente i den holländska ligan, satte Andreas Granqvist däremot en straff, i mål.  Nu kan man alltså säga att vi får en mittback som kan skjuta straffar.

– Haha, ja det får vi, säger Andreas Granqvist.

Andreas ser fram emot matchen mot Holland. Inte minst med tanke på att han får spela med svenska landslaget på “hemmaplan” i Holland.

–  Det ska bli fantastiskt kul. Kan inte bli större. Man känner att matchen närmar sig och att det är de två förhandstippade topplagen i vår grupp som ska mötas. Vi får hoppas på en fantastisk match.

Holland- Sverige kommer som sagt att spelas på Amsterdam Arena. Vanligtvis är denna arena klädd i röd-vitt på grund av att den är hemmarena för Ajax, men nästa tisdag kommer den vara klädd i orange, arrangerat av fartfyllda, holländska supportrar.

– Det kommer bli ett fantastiskt tryck, en riktigt bra atmosfär. Jag hoppas att många svenskar kommer och stöttar oss och fyller upp några platser med blågula färger i detta oranga publikhav.

Att få en ny mittbackspartner i form av Daniel Majstorovic ser inte Andreas som något problem.

– Vi känner varandra bra. Vi har ju tränat en del pass med varandra under samlingarna med landslaget, så det ska inte vara några bekymmer.

Andreas vet vilken spelare i Hollands lag som han, Majstorovic och de övriga spelarna i det svenska landslaget ska se upp med extra mycket.

Wesley Sneijder, han är ju självklar. Han är ju deras playmaker som kan slå de där avgörande passningarna. Men om vi kan ta bort honom så kan vi även ha lyckats med att ta bort hela Hollands offensiv.

En annan spelare som Sverige ska se upp med är den tuffe fulingen, Mark van Bommel.

Ja, han spelar väldigt tufft, på gränsen till det tillåtna. Men om vi kan psyka honom och få han ur balans så kan vi nog få några frisparkar eller liknande till vår fördel.

En tuffing som Sverige däremot slipper  är Manchester Citys Nigel de Jong. Anledningen till detta är hans tackling i helgen på Newcastles spelare, Hatem Ben Arfa, som tog så illa att Ben Arfa bröt foten på två ställen. Något som Andreas Granqvist tycker är olyckligt.

– de Jong är väldigt fysisk och har kommit in fel flera gånger. Det var ju inte första gången som han har skadat en spelare. Han har ju gjort det en gång tidigare i år. Han får själv stå till svars för det, men jag tycker inte det är tillåtet. Det var starkt av deras förbundskapten (Bert van Marwijk) att slänga ut honom från Hollands trupp inför deras matcher mot Moldavien och oss.

Holland får alltså inte se de Jong i sin trupp. Andreas Granqvist får inte heller se någon tidigare HIF:are i den svenska truppen.

Det är synd. Det är ju bara Anders Svensson (Elfsborg) och Tobias Hysén (IFK Göteborg) från Allsvenskan som finns med i truppen. Fast det var kul att Marcus Lantz var med i truppen mot Vitryssland i våras. Det visar på att HIF har gjort något bra denna säsong.

En allsvensk säsong som Andreas Granqvist har följt ingående. Han har sett alla HIF-matcher, förutom de som har krockat med hans egna.

–  Ja, jag har sett de flesta matcher som HIF spelat. Jag har ju säsongskortet med Pay-per-view.

Han skickar en hälsning till spelarna i HIF. Guldkampen lever!

– Det är bara för HIF att vinna de fyra matcher som är kvar och hoppas på att Malmö tappar.

2 kommentarer

  1. Hoppas Granen går in och gör samma avtryck i landslaget som när Andy också fick komma in i “värmen” under VM2002 och visade med eftertryck att han skulle haft en startplats från början…

    Än mer tydlgit med Granen då han är en av få (om inte den ende) av mittbackarna i truppen som kan mer än slå en bredsida 5 meter – hans första bollkontakt i San Marino-matchen säger allt: en precionspass till Zlatan på ca 25 meter i djupet!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*