Allt om HIF möter ungdomskoordinatorn Nisse Larsson

Foto: Bjarki Tordarson
Foto: Bjarki Tordarson

I varje klubb finns där en trotjänare, någon alla spelarna som har varit där och som för närvarande spelar där känner till, en människa som berör. Det är svårt att förstå hur fantastisk denna människa är, förrän du har träffat honom själv, men för att ge er en liten inblick i vem han är så har ni honom här, Nisse Larsson. 

Nisse, för de som inte känner dig kan du inte berätta lite om dig själv som person?

Jag är en gift man som bor ute på Råå och har två barn och fyra barnbarn.

Vad har du för roll i organisationen här i Helsingborgs IF? 

Jag är en så kallad ungdoms koordinator, d.v.s. att man är den som ska ha koll på hur vi flyttar spelare mellan lagen och får även hålla i en hel del träningar. Håller i skolan tillsammans med Niklas, har träningar med Filborna skolan, PeterSvensskolan men även en skola ute i Rydebäck på eftermiddagarna. 

Hur länge har du varit aktiv i föreningen? 

Fick ett erbjudande från Jörgen Lennartsson för femton år sen, tog tjänstledigt från mitt dåvarande jobb och prövade på att vara här på heltid, sen har jag blivit kvar.

Hade du varit aktiv i någon annan klubb tidigare? (Som spelare/tränare) 

Ja jag har tränat Högaborg, Ramlösa Södra, Ängelholm och Råå, har faktiskt haft rätt så bra framgång där för jag har vunnit serien med alla lag jag har tränat. 

Under alla dina år här i klubben vad tycker du man har utvecklat mest?

Det är mycket som har gått framåt, när jag kom hit fanns där ingen organisation alls och det var därför de anställde mig. Vi hade Jörgen Lennartsson som då var på motsvarande U17/U19, sen ingenting under, så vi arbetade upp att ha ett lag i varje årskull och har sett till att tillsätta bra tränare för alla våra lag.

Foto: Bjarki Tordarson

Har ni då skapat en röd tråd genom ungdomsorganisationen? 

Ja det har vi gjort, vi har tagit fram utvecklingsplaner där vi har försvars- och anfallsspel om hur vi ska spela, det ska synas att det är HIF som spelar. Vi försöker hela tiden anställa mer folk för att förbättra vår ungdomssida. 

Ställs det några krav på spelarna som representerar Helsingborgs IF vid sidan av planen?

Det kan man säg att det görs, vi berättar för dem att vi anser att skola och kosten är viktigt och det är ingen av våra spelare som äter på McDonalds eller går ut och slirar på helgerna, de förstår att man inte orkar spela på sin högsta nivå sen. Skulle de missköta skolan så blir de borttagna från träningen tills de läst in vad de har missat i skolan.

Vad gör man för att få spelare att inse att det inte räcker med talang utan även kräver en stor dos av tränings vilja?

Det är viktigt att få dem att förstå det, vi försöker prata med skolan så att spelarna får läsa så mycket så möjligt ändå, det blir farligt när spelare går upp för tidigt till A-laget och man ska träna två pass om dagen. Det är då man inte orkar kombinera att spela och studera, men det är något som vi arbetar med. Vi talar mycket med spelarna och berättar för dem att här finns hjälp att få i huset, det är bättre de kommer till oss och berättar vad som är fel så att vi kan hjälpa dem. 

Gör ni många resor med ungdomsledarna till andra länder och klubbar för att hämta inspiration?

Vi försöker att göra utbildningsresor, vi har gjort två kortare i år i Danmark, till Lyngby och Nordsjälland och sett hur de arbetar där. Sen har vi tidigare varit i Holland och England och i samband med Hannover matchen var vi nere och utbytte information med dem, det är bra att ta lite input från andra om deras arbetssätt.   

Foto: Bjarki Tordarson

Jonas Ohlander, er sportchef på ungdomssidan, talar om (en längre intervju med Jonas Ohlander kommer under morgondagen – Reds. anm.) att ni har som ambition att vara den ledande klubben i Skandinavien när det gäller att utveckla talanger. Hur tycker du att ni står mot de andra allsvenska konkurrenterna?

Definitivt hur bra som helst, vi är en av fyra klubbar som är fem stjärniga på ungdomssidan, förutom oss är det Malmö FF, Brommapojkarna och IFK Göteborg. Man får poäng utifrån hur ens utbildningsplan ser ut, hur många spelare man har i superettan och allsvenskan men även landslagsspel, så nu i samband med landslagets match mot England fick vi poäng för Kakaniklic till exempel.

Många av ungdomarna här har fått sin första fostran i de mindre klubbarna i nordvästra Skåne. Hur fungerar rekryteringen, söker de flesta sig hit eller är det ni som bjuder in dem? 

Vi har en tuff miljö här, där är många lag inom en timmes bilfärd, Bois, Malmö FF, ÄFF och Halmstad. Se på Malmö, de har tre gånger så stort upptagningsområde som vi har. De flesta söker sig hit själva, men några spelare har vi varit ute och hämtat själva i klubbar, men det är inte förrän fjorton års ålder och uppåt. 

De senaste åren har HIF varit mest framgångsrika på att ta fram spelare ur det egna leden som varit försvarslagda och inte mittfälts- eller anfallsspelare. Tror du det finns ett skäl till det här eller är det en ren slump?

Tyvärr är det så fortfarande, men jag tror att det är en slump faktiskt, innan har vi fått fram rätt många forwards men det har inte varit så de sista åren. 

Hur ser klubben på det med egna spelare i A-laget, har man något utsatt mål med antal spelare/år som man strävar efter?

Man har sagt att man önskar att lyfta en eller två spelare per säsong, men ibland blir det fler och ibland inga alls. Nu kommer väl både Jesper Björkman och David Svensson upp till nästa år och underifrån finns där mycket mer att ta av för framtiden, det bådar gott. 

Foto: Bjarki Tordarson

Vad anser du krävs av en spelare för att nå hela vägen och bli elitspelare? 

Det allra viktigaste är den inre motivationen, har man inte den så klarar man sig inte. Allting måste hänga med och man måste sköta kosten och vilan, ja allting runt omkring, klarar man inte det så når man inte hela vägen. 

Och av alla de som gått hela vägen under din tid här, vilka spelare har du haft i träning? 

Ja, jag har haft alla, jag har ju hoppat in och tagit U-laget både när Swärdh och Eklund har fått gå upp till A-laget. 

Vilken av alla talanger som inte nått ända vägen fram känner du är ”beklagligt”?

Jag vet inte om man kan komma på någon så, de som har velat och orkat hela vägen har också nått hela vägen.

Hur ser du på framtiden för HIFs ungdomssida? 

Det ser positivt ut, där kommer en ny arena men vi skulle behöva bättre träningsplaner för vi är väldigt trångbodda här. Hallen har varit en fantastisk investering och har betytt mycket för utvecklingen, i den kan man träna i kortbyxor 365 dagar per år.

Hur kommer ungdomssidan att utvecklas?

Den är bra nu och är på väg mot ännu bättre, om vi bara fortsätter med att få in bra människor/tränare, alla tränare för varje lags första tränare har utbildningen under proffs.

Hur viktigt är det med bra tränare?

Jag menar att bra tränare skapar bra spelare.

Slutligen ett stort tack för att du ville ställa upp på denna intervju.

Det är lugnt!

bbl_jimmy_fors

Bjarki Tordarson BBL

1 trackback/pingback

  1. Spelarna vi har mött än så länge – HIF går en ljus framtid till mötes : | Allt Om HIF |

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*