Allt om HIF har träffat Ludvig Rhodin från Akademi-laget

Foto: Bjarki Tordarson

Helsingborgs IF är sett till åren kända för att fostra bra målvakter, i ungdomslagen finner man flera riktigt bra målvakter som alla drömmer om att en dag ta över efter A-lagets kapten, Pär Hansson. I Akademi laget finner vi Ludvig Rhodin, en blivande artonåring med ett gott självförtroende och en far som har vaktat buren för Hammarby en gång i tiden.

Ludvig, för de som inte känner dig så väl, vill du berätta lite om vem personen Ludvig Rhodin är?

Jag är en kille som fyller arton år senare i år, bor i Höganäs sen sexton år tillbaka, tycker om att sysselsätta mig på fritiden då jag är en aktiv kille som umgås mycket med sina vänner.

Foto: Bjarki Tordarson
Foto: Bjarki Tordarsson

När och var startade din fotbollsresa?

Det var väl i Höganäs United, efter att de hade slagits ihop med Lerbergets IF, då började allting i en inomhushall i Lerberget.

Hur gammal var du när du tog beslutet att satsa helhjärtat på fotbollen? 

Fotbollen har väl alltid varit prio ett, men jag har sysslat med andra idrotter också, som gymnastik och innebandy, jag spelar ju fortfarande golf och har ett bra handikapp. När jag började träna med HIF, målvaktsträning, vid fjorton-femton års ålder började väl beslutet växa fram.

Foto: Bjarki Tordarson
Foto: Bjarki Tordarson

Du är målvakt, har du alltid stått i mål eller började du som utespelare?

När jag var mindre spelade man väl hälften som utespelare och hälften som målvakt, men det slutade alltid med att jag hamnade mellan stolparna, man hade det i sig då min pappa är gammal målvakt.

Hur skulle du beskriva dina styrkor som målvakt?

Jag är en modern målvakt, bra på att kommunicera och är stark i luften.

Vad anser du själv att du behöver förbättra som målvakt? 

Jag tror att man behöver förbättra allt men tror samtidigt inte att man kommer någonvart genom att vara en medelmåtta på allt, man behöver ha en spetskunskap.

Satsar du mest på att förbättra det du är minst bra på eller på att ytterligare utveckla det som redan är din styrka?

Det är svårt för oss att få isolerade målvaktsträningar men vi försöker få med det mesta av det vi kan i samband med träningarna.

Foto: Bjarki Tordarson
Foto: Bjarki Tordarson

HIF anses ha en av de bästa plantskolorna inom fotboll i Sverige. Vad gör man för att lyckas så bra?

Tror att det handlar om att klubben har en bra kommunikation och relation till spelarna, det blir inte för vänligt utan man har fortfarande respekt för varandra, samtidigt vill de alltid kommunicera och utveckla oss.

Hur tycker du att klubben har tagit hand om dig under din tid här?

Klubben har verkligen skött det bra, alla klubbar har väl sina svagheter men det är bra här i HIF, de sköter det utmärkt, man hjälper inte någon mer än någon annan utan har en jämlikhet mellan alla. 

Var har du lagt ribban för din ambition? Är det allsvenskan eller landslaget?

Man vill ju bli bäst och stå där mellan stolparna i Premier League och få göra den där avgörande räddningen, men realistiskt sett är mitt mål att nå så långt så möjligt med min kapacitet.

Vem eller vilka personer har betytt mest för din fotbollsutveckling?

Min pappa får jag säg, det är han som har gett mig grunden och vi kan tala om allt, han stod i mål för Hammarby tidigare. Sen har alla tränare här i HIF bidragit, Alexander Vikner, Nisse Larsson, Christian Carlström och Jonas Ohlander har varit fyra av dem.

Har du tänkt någonting på framtiden? Om det nu inte skulle bli något med fotbollen det vill säg.

Det vet jag faktiskt inte, man försöker väl alltid göra så gott ifrån sig i skolan men man vet aldrig hur långt det räcker, mitt mål är i alla fall att göra så bra ifrån mig och få bra betyg. Att arbeta med fotboll är något jag kommer vilja göra oavsett hur det går i skolan, i vilken form får framtiden utvisa.

Foto: Bjarki Tordarson
Foto: Bjarki Tordarso

Är det någon av spelarna i A-laget som du hämtar inspiration ifrån eller som har hjälpt dig i din roll som fotbollsspelare?

En kombination av Pär Hansson och Daniel Andersson, jag tror att man har pratat mest med Danne och han är väldigt inspirerande. Se bara när han klev in i matchen mot Sunderland i somras, 40 års gammal och gör ändå en så pass bra insats.

Följer du något lag mer än Helsingborgs IF (A-laget)?

Liverpool och Hammarby IF, ”Bajen” står mig väldigt nära.

Om du skulle bli proffs i utlandet en dag, vilken liga och land tror du hade passat dig bäst?

Premier League tror jag, den ligan gillar jag – det är full fart och man går verkligen in för det och satsar fullt ut. Ett fullsatt Anfield skulle slå Camp Nou alla dagar i veckan.

Slutligen, vad har du för tips till alla yngre ungdomsspelare som läser det här?

Tro på er själv, självförtroendet är gratis och det gäller att visa det överallt. Även om man kommer upp på en träning med äldre är det viktigt att visa att man vill ha den platsen – de andra ska ner.

bbl_jimmy_fors

Bjarki Tordarson BBL

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*