2006-02-27…allt har ett slut!

060502 Fotboll, Allsvenskan, Helsingborg - Öster: Luton Shelton, Helsingborg (Jubel) © Bildbyrån - 62207 - Foto: Lennart Månsson

“HIF:s senaste testspelare är på plats i Helsingborg. Den Jamaicanske anfallaren Luton Shelton flög till Sverige i helgen och kommer att träna med HIF för första gången idag”

Året var 2006 och vintervädret lång fortfarande som en tjock matta över Olympia. Det skulle dröja ytterligare tre år innan AOH såg dagens ljus men det hindrade ju inte alla vi supportrar att nyfiket undra vad det är för spelare som klubben nu fått nys om. Just där, och då, var Luton Shelton bara ett namn på ett papper och vi var alla fullständigt ovetandes om hur den vindsnabbe jamaicanen skulle förgylla våra Olympiabesök under några månader…

Att den då 20-årige anfallaren var något alldeles speciellt förstod HIF-ledningen rätt omgående. Några dagar senare stod det nämligen klart att man hade lånat Shelton, från Harbour View, och i Juni, samma år, signerade man ett kontrakt som skulle sträcka sig över de tre kommande åren. Då hade klubben gjort ett antal framstötar för att kunna förlänga lånet men utan framgång. Det skulle inte heller dröja speciellt länge innan klubbens supportrar förstod att det signerade kontraktet skulle spela mindre roll. Detta var nämligen en alldeles för bra spelare för att han skulle stanna kontraktstiden ut. Frågan vara bara hur länge vi skulle få njuta av en av de snabbaste fotbollsspelare som har skådats i Allsvenskan.

I går nåddes vi av nyheten att den nu 35-årige publikfavoriten förlorat sin kamp mot sjukdomen ALS. Att ögonblicket skulle infinna sig var vi alla, smärtsamt, medvetna om men, precis som Luton och hans familj, så lever man på hoppet och tror, in i det längsta, att detta skall utmynna i en av de få glädjande historier som dyker upp med jämna mellanrum i sociala medier. Men så var ni inte fallet för den omåttligt populäre anfallaren. Under sin tid i HIF noterades han för 17 mål, på 28 matcher. Ett makalöst facit som få, om än någon, kunnat mäta sig i modern tid. Jamaicanen var också med om att spela hem ett cupguld under den enda säsongen han gjorde för klubben.

060731 Fotboll, allsvenskan, Helsingborg – Kalmar: 2-1, Luton Shelton förbi Petter Wastå.
© Bildbyrån – 62292 – Foto: Lennart Månsson

I normala fall så kommer, och går, det spelare under säsongerna och vissa lämnar inga avtryck överhuvudtaget. Så var dock inte fallet med Luton Shelton utan jag är övertygad att alla, inte minst i min generation, älskar att drömma sig tillbaka till svunna tider när klubben fortfarande var en av de mer dominerande klubbarna i svensk fotboll. Vi är även många som drömmer oss tillbaka till att de Skånederby där HIF gått segrande ur striden. Och kanske vara det just därför som det extra känslosamt när bilderna från 2006 dök upp på skärmen igår. Ett fullsatt Olympia och en makalös fotbollsmatch där just Shelton blev huvudperson, med två mål och en framspelning, när HIF vände på steken, mot våra främsta antagonister, och vann med 3-1.

Sportsligt så befanns sig kanske inte Luton Shelton, i HIF, när klubben stod på topp men för oss som älskar fotboll så var han precis den artisten som vi behövde för att kunna drömma om fler SM-guld, och Europamatcher, för klubben i våra hjärtan.

En hjälte har slocknat men i Helsingborg kommer vi aldrig glömma hur du förgyllde vår tillvaro under några månader för 15 år sedan…

Vila i frid, Luton

AOH drivs, i stor utsträckning, på ideéll basis. Vill du ge oss en applåd kan du swisha en slant till 0703890866. Tack!

 

1 kommentar

  1. Det är väl Accam som kan tävla med Shelton vad gäller speed och som du säger Martin derbyt 2006 men också Cupfinalen mot Gefle, där Luton fick inleda målskyttet är fina minnen man alltid kommer bära med sig av den vindsnabbe Jamicanen:
    https://www.youtube.com/watch?v=qKDC9u9tyZ0
    Ps. tacklingen av Granen i början av klippet kan nästan mäta sig med Ola Nilssons mangling av Dejan Pavlovic (tror jag det var)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*