Träningsrapport 25/1: “Han gör nästan aldrig bort sig”

190307 Andreas Granqvist under en träning med det allsvenska fotbollslaget Helsingborg den 7 mars 2019 i Palma. Foto: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN / Cop 200

På ett Olympiafältet som fick se Snö, Regn och uppehåll under loppet av drygt en timme och fyrtio minuter fick också se ett HIF träna relativt intensivt

Följande saknades: Lucas Larsen, Kalle Joelsson, Martin Olsson, Marcus Olsson och Assad Al Hamlawi.

Högst troligen tränar Lucas Larsen med A-laget när en av de “Ordinarie” mittbackarna är borta. Idag var alla dessa närvarande.

Träningen inleddes som vanligt med att Marcus Linnér skötte uppvärmningen. Därefter tog Mattias Lindström hand om en lekfull reaktionsövning samt ett par simpla övningar med boll. Kvadraten tog här vid. Denna gången med en twist, där de två som misslyckades i sin passningsaktion var tvungna att springa till nästa “Kvadrat” för att försvara och vinna tillbaka boll. Detta ledde till en ökad intensitet i övningen jämfört med tidigare gånger men också till en hel del tjo och tjim inom truppen. Därefter blev det återigen dags för övningen 3 mot 3, precis som förra veckan. En del misstag görs fortfarande enligt Jörgen Lennartsson men det ser också mycket bättre ut jämfört med hur man började förra veckan. Efter en kort stund la Jörgen Lennartsson också till ett kontringsmoment i övningen, där om det försvarande laget vinner boll, snabbt ska ställa om till anfall.

Det är väldigt tydligt att omställningsspelet är väldigt viktigt för Jörgen Lennartsson, att snabbt gå från försvarsspel till anfallsspel och tvärtom. Han vill ha press på bollhållare och man vill att man ska göra det kollektivt. Eller som Janne Andersson hade sagt “Vi har elva försvarsspelare och elva anfallsspelare i laget inne på planen”. En ytterligare stund senare lät Jörgen Lennartsson också övningen ske på en större yta och Fyra mot fyra. Detta ledde till ett mycket mer fritt och lättare spel eftersom att det blev betydligt svårare för det försvarande laget att komprimera alla ytor. Därefter blev det matchspel 9 mot 9. Andreas Granqvist klev här av. Granqvists närvaro märks som vanligt av när han tränar. Ständigt kommunicerande och ständigt pushande, även fast han inte är direkt delaktig i övningen. Hans positiva sidor märks ständigt av: Att kunna styra sin försvarslinje, täcka av ytor och ligga rätt. Samtidigt är han också inte lika rörlig som de andra mittbackarna när hans “Fyra” eller “Trea” har bollen, vilket såklart är fullt naturligt.

Lagen i Matchspelet var som följer:

Lag Gul: Simon Bengtsson, Casper Widell, Charlie Weberg, Andreas Landgren, Brandur Hendriksson, Daniel Hafsteinsson, Max Svensson, Anton Nilsson, Alhaji Gero.

Lag Blå: Emil Hellman, Ravy Tsouka, Jakob Voelkerling Persson, Victor Göransson, Vladislav Kreida, Rasmus Jönsson, Noel Mbo, Dennis Olsson, Anthony Van Den Hurk.

Spelet var intensivt och med en hel del dueller. Glöden och viljan var ständigt närvarande. Fredagens misstag bjöd på en hel del misstag i speluppbyggnadsfasen, idag var dessa misstag minimala. Anfallsspelet ser mycket bättre ut, speciellt på kanterna.

Glöden märktes inte minst av på slutet där en kontrovers fick stor uppmärksamhet. En boll spelas in i utkanten på straffområdet, där Daniel Hafsteinsson snurrar med sig bollen i mottagningen, han rivs ner av Jakob Voelkerling Persson och gula laget skriker på straff. Tränarparet åberopar sin princip av “We are no fucking referees” från första träningen. Efter matchspelet ligger fortfarande diskussionen kvar och blir också rätt hetlevrad. Jörgen Lennartsson tar här vid och berömmer glöden och viljan även om han också påminner gruppen om att hitta tillbaka till fokus, inte bara på träning men också under match.

210114 Helsingborgs Ravy Tsouka-Dozi under en träning med Helsingborg den 14 januari 2021 i Helsingborg.
Foto: Mathilda Ahlberg / BILDBYRÅN / COP 240 / MA0001

Ravy Tsouka, som för övrigt var tillbaka i träning stod återigen för en väldigt stark insats. Fina långbollar, resolut i duellspelet, styrde sin backlinje och resten av laget i det defensiva spelet. Han används som mittback av Jörgen Lennartsson under träningarna och gör nästan aldrig bort sig.

Anton Nilsson, 16-åringen från lagets akademi gjorde sin bästa träning hittills. Han var väldigt anonym och försiktig under sin första träningsvecka men var idag en av de bättre spelarna. Fina fötter, snabb i passningsspelet, löpte fint in i banan, lyckades vända bort sin motståndare flera gånger. Han gör felbeslut ibland men idag var dessa väldigt få.

Simon Bengtsson, även han 16 år, visade för första gången upp vilka fina inläggsfötter han har från sin vänsterbacksposition.

Efter En timme och 40 minuter avslutades träningen på Olympiafältet.

 

Min Twitter: AnthonyThrn

AOH drivs, i stor utsträckning, på ideéll basis. Vill du ge oss en applåd kan du swisha en slant till 0703890866. Tack!

 

 

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*