Ymer: Nu går Mjölkkossan ut på grönbete igen!

Ni minns väl initiativet Mjölkkossan där, ett gäng, ideella krafter samlade ihop över 1 miljon till HIF. Nu är gänget på gång igen och denna gången siktar man snäppet högre!

“Helsingborgs IF är en klassisk allsvensk klubb som var med när allsvenskan startade 1924. Ett tidigare ofta använt smeknamn för klubben var “Mjölkkossan“, ett begrepp som myntades hösten 1925 då HIF drog storpublik överallt och kassörerna i de allsvenska klubbarna gnuggade händerna av förtjusning.”

Det var då.

Vi vet ju hur ekonomin har sett ut i HIF i princip sedan SM-guldet bärgades 1999. Ni vet storyn och alla turerna som ledde fram till att ett gäng hängivna HIF-supportrar satte ner foten 2016 och bestämde sig för att på ideell basis hjälpa klubben med att få in extra pengar. Gruppen bestående utav Henrik Jönsson, Niklas Lundin, Krister Rignell, Peter Krantz, Christer Nilsson och Olof Friman tog till sig det klassiska namnet ”Mjölkkossan” och begav sig ut bland rättrogna HIF-supportrar och företag på ett grönbete.

Niklas Lundin berättar mer;

– Vi var några olika supportrar som hade sett hur vårt kära Helsingborgs IF har kämpat med ekonomin under en längre tid.

Vi ville alla vara med och ändra på detta och startade en dialog och diskussioner med HIF och förstod hur illa situationen var i slutet på 2015 och början på 2016.

Samtliga var överens om att vi inte kunde grotta ner oss i hur klubben vi brinner för hamnat i den här situationen, utan vi ville istället titta framåt och se på vad man kunde göra för att vända på det hela.

Vi vill alla vara med och jobba för att vi som supportrar och medlemmar till HIF skulle kunna bidra till att göra HIF gå starkare ekonomiskt.

Projektet/initiativet var lyckat. Och pengarna började trilla in. Och under året lyckades gruppen med att samla in den första miljonen.

Hur lyckades ni med detta Niklas?

– Hur vi lyckades 2016? På ett sätt var det enkelt, när det blev tydligt hur illa det var med ekonomin, så fanns det många som visade ett väldigt stort HIF-hjärta – både privatpersoner och företag.

Allt från en liten knatte som gav oss 10 kronor i spannarna när vi samlade in till företag som pyttsade in 5000-10000 extra utan att blinka när vi var nära miljonen. För att inte glömma alla “Mjölkkossan”-vatten som vi sålde och bidraget från HIF-vännerna i sin värvningskampanj.

Självklart skall vi inte heller glömma kansliet, spelare och ledare som även dom bidrog med löneavdrag och andra insatser. Alla var helt enkelt med på noterna.

Helt fantastiskt jobb och arbete, och HIF måste ju tagit emot detta med öppna armar?

– Ja, HIF tog emot våra idéer med öppna armar. Men det viktigaste för oss var att HIF skulle fixa sin ekonomi. Rent själviskt, för utan HIF är det meningslöst att vara supporter.

Och ja, alla som bidrog till Mjölkkossan gjorde att klubben faktiskt hade positivt eget kapital i slutet av det året. Det blev en skön applåd på årsmötet och skönt för oss alla inblandade att vi faktiskt gjort skillnad.

2017 växlade Mjölkkossan ner. Av olika orsaker, och insamlingen avstannade. Men det var bara tillfälligt.

Nu går Mjölkkossan ut på ”grönbete” igen?

– Vi känner oss återigen som ungtjurar på grönbete – helt klart – speciellt eftersom vi fått in lite nya härliga krafter i Mjölkkossan.

Vi satte upp ett tufft mål när vi startade på 3 miljoner, vi är inte där än, men vi har en annan morot framför oss nu. Klubben budgeterar ett negativt resultat på 2,4 miljoner för 2018 och vi hade förlust även förra året – detta måste vi helt enkelt vara med och fixa till.

Därmed är årets mål att dra in 2,4 miljoner och täppa igen den läckande budgeten.

***

Vi har ju läst Tomas Nilsson krönika/artikel i HD gällande den rådande ekonomin i HIF och konstaterar att Mjölkkossan tillsammans med alla med HIF-sympatier är ett välbehövligt initiativ.

Man kan ju i och för sig ha åsikten att HIF själv borde göra detta arbetet.

Men då vänder jag på det – HIF är en medlemsstyrd förening, och vad är föreningen utan medlemmar som hjälper till?

***

Niklas Lundin utvecklar frågeställningen om varför HIF-supportrar ska hjälpa till att samla in pengarna;

– Av ren egoism. Inte tusan kan man sitta på händerna när klubben i mitt hjärta blöder ekonomiskt. Vad som har varit har varit, nu gäller det att göra så att HIF har de muskler man behöver för att ta sig upp i allsvenskan igen!

Mjölkkossan växlar alltså upp och har många planer framöver. Bland annat kommer det anordnas resor. Vad har ni på gång för övrigt under året Niklas?

– Den största grejen är att vi tänker “alla bäckar små”. Alla kan vi bidra med lite varje månad och vi kommer nu att trycka på att man skall bli månadsgivare till Mjölkkossan 49:-, 99:- eller 149:-.

Alla bidrag är välkomna. Man kanske tror att det inte gör någon skillnad, men är vi bara tillräckligt många – ja, då trillar miljonen in och vi gör det tillsammans.

Vi kommer även att arrangera några bortamatchresor. Många har gillat vårt upplägg och här drar vi in extra pengar till klubben också.

Till detta så kommer vi att arrangera företagskamp för att få företagen att engagera ytterligare och vi kommer även att ha ett nytt koncept gentemot företagen som vi inte provat på – mer om detta kommer under våren.

***

Med ovan nämnda artikel från HD i åtanke, är det alltså återigen dags att kavla upp ärmarna, kolla igenom sin personliga plånbok och fundera på hur mycket JAG/DU/VI kan bidra med, och hur många jag/du/vi känner att sprida detta vidare till?

Som Niklas Lundin nämner; ” Inte tusan kan man sitta på händerna när klubben i mitt hjärta blöder ekonomiskt”!

HIF är VÅR klubb, och VÅR angelägenhet, och TILLSAMMANS hjälps vi åt att ordna till ekonomin, och till syvende sist föra upp VÅR klubb till Allsvenskan igen där VI hör hemma!

#Tillsammans

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*