Ymer & Experten presenterar Allsvenskan 2010 – Helsingborgs IF

Äntligen! Vintern är över (?) och nu sätter vi igång den Allsvenska säsongen 2010! Ymer & Experten har ett lag kvar att presentera, och naturligtvis handlar det om Världens Finaste Klubb;

Helsingborgs IF

Ymer analyserar:
Jag har redan analyserat HIF i olika sammanhang, så nu överlåter jag dagens analys till Jonas Dahlquist, och passar dessutom på att ge honom ett stort tack och en stor eloge för att han ställt upp för Allt Om HIF’s räkning med sina lysande analyser.

Jag har egentligen bara en sak att tillägga. STÖD HIF I MED OCH MOTGÅNG!

Nu kör vi igång!

 

  

Experten, Jonas Dahlquist analyserar:
Frågan som alla kommer att ställa sig – och som man måste ställa sig – angående HIF 2010 är hur livet efter Henrik Larsson kommer att se ut. Alla har varit överens om att han betydde fruktansvärt mycket för laget och truppen, och till och med klubben. Så här innan säsongen så undrar jag om han inte betydde ohälsosamt mycket, men svaret på den frågan vet vi inte förrän sent i höst.

En sak jag gillar med HIF är att klubben satsade på Conny Carlsson som tränare. Jag förstår att många ropade efter ett ”ungt och fräscht” namn på posten, men faktum är att tränare faktiskt lär sig mer för varje år om de är tillräckligt nyfikna och hungriga, och erfarenhet är inte något man ska underskatta. Det känns liksom bättre om en ”mästare” gör jobbet än en ”lärling”, om man säger så.

En sak som inte har med saken att göra ett dugg, men som jag ändå känner att jag vill meddela, är att jag faktiskt är till hälften Helsingborgare! Min pappa är född i staden, och mina farföräldrar hade kvar en lägenhet på Klockaregatan (vid Lasarettet) i många år efter att de flyttat upp till Stockholm. Kontentan är i alla fall att hela min släkt på pappas sida håller på HIF, och jag har därför alltid haft ett gott öga till klubben. Jag var i Helsingborg minst ett par gånger om året när jag var liten. Min farfars bror var förresten ordförande i Högaborgs BK för en herrans massa år sen, men det är också en annan historia.

Nåväl – jag ser fram emot att se hur Rasmus Jönsson utvecklas i år, den gossen har väldigt mycket fotboll i sig, men nu får han klara sig utan ”Henke”, så pressen på honom är helt klart större nu. Jag förväntar mig också ytterligare ett kliv av Joel Ekstrand, och samtidigt finns det stabila herrar som Marcus Lantz (kanske Allsvenskans mest underskattade spelare) och Christoffer Andersson. Pär Hansson var stundtals mycket bra ifjol, men sanningen att säga så bjöd han också på ett par enkla mål. Han är dock ett framtidsman, och jag gillar att han är så duktig med fötterna – det är en klar plusvariant hos honom.

Jag tror inte att HIF vinner SM-guld, men de tillhör ändå toppen på något sätt. 6:a-7:a känns troligt, möjligen någon plats högre – men inte bättre än så. Jag ser fram emot att jobba på Olympia under säsongen och hoppas på en fin säsong för alla HIF:are!

Lycka till!

// Jonas Dahlquist – Canal +

5 kommentarer

 1. Efter att ha läst många tips frapperas man av att HIF inte bedöms efter den trupp och ledarstab som finns utan av den spelare som INTE finns.
  Henke Larsson spelar inte längre, men det gör han ju inte i något annat lag heller.
  Jag är övertygad om att om Conny varit tränare för något annat lag med samma spelare som idag finns i HIF hade tipsen varit betydligt positivare.

 2. Det är på ett sätt ganska naturligt att Henke blir det stora samtalsämnet då det gäller HIF. Förlusten av Henke för HIF är långt större utanför HIF-kretsar än vad det tycks inom HIF.
  Men poängen ZZ, är klockren. HIF har en trupp som helt klart är bland de bättre i Allsvenskan. Tyvärr är det faktum fortfarande i skuggan av Henrik Larsson…

 3. Håller också med dig ZZ och det berör ju även Dahlquist i artikeln. Tack för ditt arbete med detta Ymer, det har varit ett nöje o följa. Jag skiter nästan i hur de går så länge vi har en bättre placering än malme 😉 Jag hoppas åsse det går bra för Henke i BoIS.

 4. Jag hoppas inte att det går bra för Henke i BoIS. Det är ju att hoppas på att det går bra för BoIS och det gör ju ingen normalt funtad HIFare…

 5. Henke är historia nu och hans sista säsong var inte särskilt bra. Däremot innebar hans blotta närvaro bekymmer för motståndarna. Vi som såg IFK manövrera ut Kalmar igår, såg ett starkt försvarsspel över hela planen och en femstjärnig Hysén, utan honom hade Kalmar enkelt rott hem den matchen och för HIF:s vidkommande så saknas spetsen i anfallet. Jag hoppas att bredden kan kompensera detta men jag tvivlar. Idag hoppas jag på stor rörlighet mellan mittfält och anfall, det tror jag är nyckeln till en bra offensiv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*