Ymer & Experten presenterar Allsvenskan 2010 – IFK Göteborg

Då var vi framme på den sista presentationen av HIF’s motståndare i Allsvenskan 2010. Och vi avslutar med de mesta mästarna;

IFK Göteborg

Arena: Gamla Ullevi (Kapacitet: ca: 18.800)

Meriter: Svenska mästare 18 gånger och Svenska Cup-mästare 5 gånger

Historik:
IFK Göteborg grundades den 2 oktober 1904 då ett tjugotal ungdomar samlats på Café Olivedal, i hörnet av Olivedalsgatan och Sveaplan i stadsdelen Annedal, där de bildade krets 39 av Idrottsföreningen Kamraterna. IFK Göteborg spelar sina hemmamatcher på den nya Gamla Ullevi, som de delar med GAIS och Örgryte IS.

IFK Göteborg är vida känt i fotbollssverige av många anledningar, men kanske främst för deras Europacup-spel. 1982 års säsong har kommit bli en legendarisk säsong för svensk fotboll generellt, men för IFK Göteborg i synnerhet. Tack vare andraplatsen i Allsvenskan 1981 deltog IFK i Uefacupen där man fram mot Allsvenskan startade på våren redan vunnit mot finländska FC Haka, österrikiska SK Sturm Graz och rumänska FC Dinamo Bucureşti.

I kvartsfinalen väntade spanska storklubben Valencia CF. Inför första matchen borta på Estadio Luis Casanovai i Spanien, hade klubben så stora ekonomiska problem att klubben fick låna pengar från supporterklubben Änglarna för att ha råd att flyga ner till Spanien. Detta var den hittills viktigaste matchen i klubbens historia. Efter mål av Ruben Svensson och Torbjörn Nilsson fick Blåvitt med sig 2-2 från Spanien.

Returen spelades inför 50 108 personer på Ullevi och IFK Göteborg vann matchen med 2-0. IFK:s ekonomiska problem var i och med detta över. Nu väntade FC Kaiserslautern i semifinal. Efter 1-1 i båda matcherna vann Blåvitt till slut i förlängningen på hemmaplan efter en kylig straff av Stig Fredriksson vilket innebar att IFK Göteborg var i Uefacupfinal. Där väntade det västtyska laget Hamburger SV. I ösregnet inför 42 058 på ett regnigt Ullevi sköt Tord Holmgren in 1-0, vilket också blev slutresultatet.

För att stå som segrare behövde dock IFK även klara av det västtyska storlaget på bortaplan den 19 maj, en match som sågs av 61 000 åskådare på Volksparkstadion. De lokala tidningarna skrev att Hamburger SV skulle slå IFK Göteborg, men “Svennis” och hans mannar ville annorlunda. IFK Göteborg vann med 3-0 efter mål av Dan Corneliusson, Torbjörn Nilsson och Stig Fredriksson (straff). Även HIF’s nuvarande tränare Conny Karlsson hade stor roll i IFK’s framgång, i sin egenskap som hårdför back.

HIF-relaterad kuriosa:
Senaste matchen HIF mötte IFK Göteborg var den 16 September 2009 i Svenska Cupen. Macthen spelades på Olympia och slutade 3-1 till IFK Göteborg. Senaste gången lagen möttes i Allsvenskan var den 16 Augusti 2009. Matchen spelades i Göteborg och slutade oavgjort, 2-2.

Ymer analyserar:
Ett av de mer spännande svenska lag, då det gäller lovande ungdomar, på många år. En del av de yngre spelarna har redan gjort sig ett namn i U21-landslaget och för en del kommer detta vara början till en proffskarriär och en plats i a-landslaget. Dessvärre verkar IFK ha stora problem då det gäller skadebiten. Om det handlar om felaktig träning eller bara ren otur spekulerar jag inte om, men det har säkert påverkat försäsongen en del. För andra året i rad tippar jag IFK Göteborg som svenska mästare. Ifjol föll de på målfoto mot ett taggat och kaxigt AIK. I år kommer de säkerligen avgöra det i ett tidigare skede. Det finns naturligtvis lite moln på Änglarnas himmel…
OM nu inte IFK kommer bli sönderköpta av de europeiska klubbarna till sommaren, och OM nu inte skadorna fortsätter drabba klubben, sätter jag en dagslön på ett nytt sm-guld till IFK, det 19:e genom tiderna!

Allsvensk slutplacering: 1-4 plats

 

Experten, Jonas Dahlquist analyserar:
Om inte fler spelare får allvarliga knäskador så tycker jag att Blåvitt ser fortsatt intressanta ut. Stefan Rehn och Jonas Olsson inger förtroende, och de verkar ha hittat en modell, tillsammans med sportchefen Håkan Mild, som gör att värvningarna och ungdomslagsspelarna mixas in bra med den befintliga truppen. IFK är väldigt hemmastarka, och kan de bara skärpa sig en gnutta på bortaplan så blir de verkligen en av guldkandidaterna. Är Tobias Hysén lika bra som ifjol så är det en garanti för många mål – åtminstone fram till VM-uppehållet. Är han ”för” bra så försvinner han till proffslivet igen.

Allsvensk slutplacering: 1-4 plats

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*