Ymer & Experten presenterar Allsvenskan 2010 – Gefle IF

6 dagar kvar till avspark på Olympia! Då kör vi vidare med presentationen av de Allsvenska lagen. Vi landar denna gång i;

Gefle IF

Arena: Strömvallen (Kapacitet: ca 7.200)

Meriter: Finalplats i Svenska Cupen 2006

Historik:
Klubben bildades 1882 som Gefle Sportklubb. Fotboll började man på allvar utöva 1898. Gefle spelar sina hemmamatcher på Strömvallen, som stod klar redan 1903.

Gefle kvalificerade sig för första gången i Allsvenskan 1933.  På den tiden spelades Allsvenskan med en höst/vår-säsong. Gefle IFs låg säsongen 1933/1934 under strecket på 11:e plats och var på väg att bli nedflyttade, men då Malmö FF diskkvalificerades, klarade sig Gefle med nöd och näppe kvar.  Säsongen därpå hade man mindre tur och blev degraderade.

Efter det gick det bara utför med Gefle och de var till och med nere i division 4 innan återhämtningen kunde börja. 1981 kom man på en 9:e plats i dåvarande Division 2, som var den nästhögsta serien. De flesta var övertygande om att Gefle skulle åka ur året därpå, istället skrällde de genom att bli tvåa och således flyttades upp i Allsvenskan, för första gången på 47 år. Sejouren i Allsvenskan varade till 1984, då man åkte ur serien. Under den nuvarande sejouren har Gefle befunnit sig i Allsvenskan sedan 2005.

HIF-relaterad kuriosa:
Senaste matchen HIF mötte Gefle var i Allsvenskan den 26 Juli 2009. Matchen spelades på Olympia och slutade 2-0 till HIF.

Ymer analyserar:
Jag har inför varje säsong tippat Gefle som nedflyttningskandidater, allt sedan de kom upp 2005. Men de har gnetat sig kvar i fotbollens finrum, och dessutom gjort det på ett hyfsat stabilt och bra sätt. Och precis som före alla de andra säsongerna, så tror jag återigen att Gefle får det svårt. De klarar sig möjligen kvar till Allsvenskan 2011, men de kommer i sådana fall, enbart ha två-tre lag bakom sig. Jag är inte (som så många andra…) imponerad av Mikael Dahlberg som anfallare och tror att Gefle sätter alldeles för höga förväntningar på denna ex-djurgårdare. Naturligtvis finns det andra spelare i laget, men ingen som imponerar på mig.

Allsvensk slutplacering: 13-16 plats

 

Experten, Jonas Dahlquist analyserar:
Ganska så långt ifrån det Allsvenska strålkastarljuset gör Pelle Olsson ett bra jobb med Gefle, och det känns ibland som att de är Allsvenskans mest stabila lag – helt utan bottennapp men också plågsamt befriade från spelmässiga festligheter. Mikael Dahlberg är en bra värvning från Djurgården, och jag är helt säker på att han gör fler mål i år än ifjol. Då gjorde han förvisso inte ett enda, men Dahlberg är en duktig fotbollsspelare som säkert kommer att få, och ta, ett stort ansvar i Gefle. Förmodligen kommer de att vara det lag som det skrivs allra minst om i Allsvenskan 2010, och alla lag tänker att de har en chans att vinna när de möter Gefle. Så kommer det dock inte att bli. En hyfsat säker placering strax under mitten känns helt logiskt.

Allsvensk slutplacering: 9-12 plats

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*