HIF 2-1 Brann

Ett genrep som lämnade mer att önska.

HIF kom till start med vad som bör vara en tänkt startuppställning i allsvenskan. Joel Ekstrand och Erik Wahlstedt möjligtvis undantagna.

Inledningen av matchen började med hög och intensiv press från hemmalaget och man lyckades härigenom att få ett övertag tidigt. Norrmännen blev tydligt störda av detta och misstagen från deras sida var flera. 

I den 18:e minuten kommer ledningsmålet, fint innickat av Christoffer Andersson som med låg tyngdpunkt lyckas förvalta Markus Holgerssons inlägg från höger-kanten. Resten av halvleken bjöd på mer kamp än målchanser.

Makondele ersätter Sundin inför den andra halvleken.

I den 65:e minuten knorrar Lindström in en frispark från distans, men innan dess har Brann kommit in mer i matchen och spelet fram tills dess känns utjämnat. Tempot är generellt sett lågt och den intensiva pressen från första halvlek är borta. Norrmännen reducerar i den 74:e matchminuten. Skottet, långt utifrån går rakt upp i krysset och är utan chans för Pär Hansson.

Noterat: Det är tydligt att tanken med att byggga upp spelet bakifrån via backlinjen har ersatts med långa utsparkar. Inte vid något tillfälle när man erövrade boll i eget straffområde, satte man igång ett anfall genom ett utkast mot någon av ytterbackarna. Joel Ekstrands frånvaro, betydde också att mittbackarna sällan (om ens någon gång ?) spelade upp bollen centralt i banan via marken.

Att Christoffer Andersson och Mattias Lindström båda drog sig in alldeles för ofta centralt i banan.

Att Edman, Andersson och Lantz är goda vänner. Anfall från vänsterkanten dominerade rejält och stundtals tyckte man nästan lite synd om Holgersson som åtminstone försökte följa med upp och skapa ett alternativ till höger.

Spelet känns mer fysiskt än på länge, speciellt på mittfältet.

Rasmus springer mycket och ger passningsalternativ ständigt, men sen händer det inte så mycket mer.

Nästa helg smäller det på riktigt och då hoppas vi på en varmare tillställning. Såväl på läktarna, som på plan.

Pär Hansson – Markus Holgersson, Marcus Nilsson, Hannu Patronen, Erik Edman – Mattias Lindström, Ardian Gashi, Marcus Lantz, Christoffer Andersson – Rasmus Jönsson, Erik Sundin. Inbytta: Fredrik Liverstam, May Mahlangu, Johan Eiswohld, René Makondele, Rafael Porcellis

Till sist: Noterade att HIF:s nye ordförande följde stora delar av första halvlek stående snett nedanför klacken. Även den förre ordföranden var på plats, dock tycktes han vara betydligt ensammare nu än vad som tidigare varit brukligt.

7 kommentarer

 1. Ett bra referat av vad som pågick. HIF:s anfallare lär inte störa motståndarna särskilt mycket, gå tätt på dem så försvinner de, tyvärr. För mycket långbollar och för många bortslagna passningar. Dock bättre rörlighet i andra halvlek och då fler alternativ. Men HIF hade svårt att spela sig in i straffområdet, blev mycket inlägg som inte gav särskilt mycket. Vänstersidan mycket bra liksom försvaret bortsett från Holgersson.
  Holgersson, Lindström, Gashis första halvlek samt Jönsson o Sundin får inte godkänt. Lantz mycket bra liksom Edman o mittbackarna.

 2. Förstår inte kritiken.
  Ett bra genrep med många positiva besked.
  Stabilt försvar, Lantz och Gashi ägde mittfältet, bra insatser av Holgersson och Patronen liksom Rasmus Jönsson.
  HIF kommer i år inte att ha ett eget sprudlande anfallsspel men ett aggresivt försvars- och mittfältsspel kommer att ge många möjligheter till snabba omställningar.

 3. Varför tycker alla att Holgersson var så bra? Han har ju ett träben av sällan skådat träslag och har knappt någon boll i sig…

 4. Olika uppfattningar. Roar Hansson ser Holgersson som sin “drömspelare” och något förstår han väl om fotboll.
  Holgersson är urstark i kroppen, uthållig, ger sig aldrig, bra på huvudet och löper mycket längs sin kant.
  Igår tyckte jag han var bra och inlägget till 1-0 kom från hans “sällan skådade träben”.
  En bra truppspelare.

 5. Självklart har Holgersson tillgångar: Han har en bra inställning, mycket vilja och hög ambition men hans kunnande visar på brister sett över en hel match. Hans passningsskicklighet är inte hög och han har en tendens att komma lite fel i sina defensiva positioner. Igår, särskilt i andra halvlek var han inte bra. Och kritiken kan förstås utifrån att Gashi inte ägde något mittfält i första halvlek; Att Jönsson inte får mycket uträttat och ej heller Sundin. det blev lite bättre med Makondele som rörde sig på ett annat sätt än Sundin. Han gick ner och mötte boll längre ner i banan och öppnade därmed för löpningar i djupled från de andra. Han lyckades därmed bättre öppna upp försvaret. Lindström gjorde ett vackert mål men det var också allt han gjorde igår.

 6. Den som säger att Gashi gjorde en blek insats bör nog lära sig vad fotboll går ut på. han gjorde en mkt bra match och kan bli årets värvning i allsvenskan!

 7. Det finns som sagt av “matjord i fickan” andra tillgångar i fotboll än “boll i sig”. Team Work, Inställning, Moral, Vilja. Bara att kolla på Football Manager för att få namn på alla kvalitéer som finns hos en fotbollsspelare! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*