Ymer & Experten presenterar Allsvenskan 2010 – BK Häcken

Vi räknar ner nu, och nu kan vi använda de fem fingrarna till hjälp… 5 dagar kvar nu! De gulsvarta från västkusten får bli nästa lag att presentera, här har ni;

BK Häcken

Arena: Rambergsvallen (Kapacitet: ca 8.500)

Meriter: 10 Allsvenska säsonger

Historik:
BK Häcken grundades 1940 och spelar sina hemmamatcher på Rambergsvallen, Hisingen (Göteborg). Som ny klubb på 40-talet avancerade Häcken genom seriesystemen genom att ta hela sex raka seriesegrar. Inför seriepremiären i dåvarande division 2 bestämde sig Häcken för att spela sina hemmamatcher på Rambergsvallen istället för på Ullevi.

1975 firade klubben 35-årsjubileum. Häcken hade då cirka 700 medlemmar, och under jubileumsåret arrangerade klubben den första upplagan av ungdomsturneringen Gothia Cup, ett evenemang som skulle få stor betydelse för BK Häcken. I premiärupplagan deltog 275 lag. BK Häcken arrangerar årligen ungdomsturneringen Gothia Cup, vilket genererar pengar till föreningen och gör Häcken till en av de mest ekonomiskt välmående föreningarna inom svensk elitfotboll.

HIF-relaterad kuriosa:
Senaste matchen HIF mötte Häcken var den 12 Februari 2010 i en träningsmatch. Häcken vann med 2-1. Senaste mötet i Allsvenskan var den 4 Oktober 2009 på Olympia. HIF vann med 1-0.

Ymer analyserar:
Jag har den största respekten för Häcken. Förra året sågade jag dem längs knäskålarna som det sämsta laget i Allsvenskan. Och alla vet vi hur det slutade…
Att Häcken gick så pass bra förra säsongen, tillskriver jag till största delen Peter Gerhardsson. En otroligt kompetent tränare som fått fria händer att utveckla sitt spelsystem på egen hand, efter att ha varit assisterande tränare i HIF. Gerhardsson har fått ett mediokert lag till att bli en respekterad motståndare bara på en säsong. Huruvida de övriga lagen har hittat nyckeln till att låsa upp Häckens system i år återstår att se, men jag är ganska övertygad om att Gerhardsson har fler ess i rockärmen.
Jag kanske tillskriver Häcken alldeles för mycket cred, men jag tror att med rätt flyt, kommer Häcken att överträffa förra årets placering, eller åtminstone tangera den.

Allsvensk slutplacering: 1-4 plats

Experten, Jonas Dahlquist analyserar:
Efter AIK var väl Häcken förra säsongens mest positiva överraskning. Jag var en av många som trodde att de skulle åka ur, men HIF-bekantingen Peter Gerhardsson gjorde ett kanonjobb, och fick alla spelare att höja sig minst ett snäpp mot vad som förväntades av dem. Både Mattias Ranegie och Tom Söderberg fick chansen i landslaget tidigare i år, och det är ett av de bästa kvittona på att Häcken gjorde det bra 2009. Jag gillar deras spel och det verkar finnas ett otroligt ”go” i truppen, och håller det i sig kan det räcka långt, med Häckenmått mätt.

Allsvensk slutplacering: 5-8 plats

 

4 kommentarer

  1. 1-4 ?? Inte en chans att Häcken kommer före flera av följande lag: IFK Gbg, Elfsborg, AIK, Kalmar, Malmö. Jag tror Häcken kommer hamna runt 7a-8a.

  2. Det räcker ju att komma före 2 av de lagen du räknar upp. Elfsborg börjar gå på kryckor och är faktiskt tämligen lättläst. Deras stora styrka har varit den täta defensiven, numera läcker de som ett såll mot snabba omställningar, dvs Häckens melodi. AIK tror jag inte mycket på inför årets säsong. De har tappat många tongivande spelare och kommer ha en tämligen medioker säsong. Kalmars trupp ser likvärdig ut som Häckens och det gör det på tränarsidan med. Malmö… ja, vad säger man om Malmö. En fin trupp på pappret, men Malmö får nog leva ett tag till med att många spelare spelar för sig själva och inte för klubben. Trots allt har de levererat spelare ut i Europa bra länge. Rolle är kanske inte coachen som kan få dem att dra åt samma håll. Så varför skulle inte Häcken kunna bli 1-4?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*