Ymer & Experten analyserar Allsvenskan 2012 – Örebro SK

2010 gjorde dom en succésäsong. Men lika bra som det var då, lika illa blev det 2011 då Örebro klarade sig från kvalplats med bara Norrköping emellan. 2012 är det revanchens år då?

Örebro SK

Arena:
Behrn Arena
(Kapacitet ca 14.500 – Konstgräs)

Meriter:

Historik:
Klubben grundades den 28 oktober 1908 på Kafé National. Beslutet att grunda klubben kom bland annat efter att 79 ynglingar brutit sig ur IFK Örebro efter en konflikt. Våren 1909 spelade laget sina första matcher. 1911 spelade man seriespel för första gången, då i örebroserien.

Klubben var under 1990-talet och början av 2000-talet ett etablerat allsvenskt lag, men hade vissa ekonomiska problem. Svenska Fotbollförbundets licensnämnd underkände den kontrollbalansräkning som lämnades in av Örebro SK den 30 juni 2004 – trots att den godkänts av två oberoende revisionsbyråer – och beslutade att inte bevilja klubben licens för spel i Allsvenskan 2005. Örebro SK flyttades istället ned till Superettan, där man efter en mycket dålig start till sist hamnade på femte plats.

Säsongen 2006 lyckades laget dock ta sig tillbaka till Allsvenskan genom att i konkurrens med Brommapojkarna knipa andraplatsen bakom Trelleborgs FF efter dramatik i sista omgången. Efter återkomsten till Fotbollsallsvenskan har klubben haft en positiv trend och 2010 slutade laget på tredje plats.

Klara nyförvärv:
Jonas Sandqvist (målvakt, Ålesunds FK) Christoffer Wiktorsson (försvarare, Degerfors), Peter Samuelsson (anfallare, Degerfors) Tomer Chencinski (målvakt, VPS Vasa) Armend Alimi (mittfältare, Istra 1961), Daniel Bamberg (mittfältare, Haugesund), Tobias Grahn (mittfältare, Mjällby) Ilir Berisha (försvarare, FC Pristina), Mohammed Saeid (mittfältare, BK Forward) 

Klara förluster:
John Alvbåge (målvakt, IFK Göteborg) Fredrik Nordback (mittfältare, slutar) Erik Nilsson (mittfältare, Degerfors) Robin Staaf (anfallare, Ängelholms FF) Magnus Kihlberg (mittfältare, klubb ej klar/slutar?), Nordin Gerzic (mittfältare, IFK Göteborg)

HIF-relaterad statistik:

Allsvenska möten genom tiderna – Hemma: 30 15 9 6 51 27 (+24)
Borta: 30 6 5 19 34 64 (-30)
Totalt: 60 21 14 25 85 91 (-6)

***

Ymer analyserar:
Det kommer troligen bli tufft även i år för ÖSK. Man har tappat stabilitet i laget med att Alvbåge (mv) samt Gerzic (mf) försvunnit. Och jag tvivlar starkt på att Tobias Grahn är just den kugge som får Örebro-hjulet att snurra smärtfritt. Det känns som att tränare Boström kommer få en handfull bekymmer under året. Även om Örebro hävdar att Grahn är en ledare, frågar jag mig om det är rätt ledare?

Örebros lagdelar är jämförelsevis jämna spelmässigt utan att någon sticker ut från mängden. Det borde finnas utrymme för överraskningar, men jag är tveksam.

Årets ! :
Tobias Grahn! En spelare som tar plats, både på plan och i media.

Årets ? :
Tobias Grahn? En spelartyp som fungerar och lyfter sina kamrater i medgång. Men också en spelartyp som drar ner de samma i motgång.

Allsvensk placering 2012:
Plats 9-12

***

Experten analyserar:
Om Djurgården bygger om så bygger ÖSK helt nytt. Ett par spelare lämnade redan förra säsongen, och nu har ven John Alvbåge och Nordin Gerzic flyttat.

Det är väldigt mycket som ska börja klistras ihop av Sixten Boström och jag tror inte att det kommer att ske utan problem. ÖSK har en väldigt tydlig spelidé, och särskilt vårsäsongen lär bli svajig innan alla vet vad de ska göra.

Årets ! :
Riku Riski är en spelare som jag tror mycket på, helt livsfarlig i sina löpningar från mittfältet.

Årets ?:
Vem ska göra målen?

Allsvensk slutplacering 2012:
Plats 9-12

 

 

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*