Ymer & Experten analyserar Allsvenskan 2012 – GIF Sundsvall

För tredje året i rad så kör vi en analys av Allsvenskan här på Allt Om HIF tillsammans med Jonas Dahlqvist.
Vi inleder årets genomgång med att analysera nykomlingen från “norr”, GIF Sundsvall.

GIF Sundsvall

Arena:
Norrporten Arena
(Kapacitet: 8.500 – Konstgräs)
Meriter:
– (5:e plats som bäst i Allsvenskan)
Historik:
GIF Sundsvall, Norrlandslaget, är på herrsidan Sveriges genom tiderna framgångsrikaste fotbollsklubb norr om Gästrikland. GIF Sundsvall bildades den 25 augusti 1903. 1942 vann GIF Sundsvall norrländska mästerskapet i fotboll.
Klubben bedriver numera enbart herrlag men hade tidigare även ett damlag som spelade i Sveriges högsta serie 1978-1984. 1985 överfördes damlaget till Sundsvalls DFF.

Klubben har tidigare även bland annat bedrivit ishockey från 1938 till 1967. GIF Sundsvall stod för “Godtemplarnas Idrottsförening Sundsvall” fram tills nykterhetskravet lättades upp 1920 och initialerna istället kom att stå för “Gymnastik och Idrottsföreningen Sundsvall”.

Säsongen 2011 slutade GIF Sundsvall på en andra plats i Superettan.

Klara nyförvärv:
Johan Eklund (anfallare, Brage), Kevin Walker (mittfältare, AIK), Roger Franzén (assisterande tränare, Hammarby) Oscar Berglund (målvakt, Helsingborgs IF), Marcus Danielsson (back, Västerås) Michel (mittfältare, Madureira E-C, lån)

Klara förluster:
Alexis Mendiola (mittfältare, klubb ej klar) Pontus Silfver (mittfältare, klubb ej klar) Pontus Engblom (anfallare, åter till AIK från lån) Jonas Wallerstedt (anfallare, klubb ej klar)

***

HIF-relaterad statistik:

 Allsvenska möten genom tiderna  – Hemma: 8 6 1 1 17 8 (+9)
Borta: 8 4 4 0 16 8 (+8)
Totalt: 16 10 5 1 33 16 (+17)

***

Ymer Analyserar:
En nykomling som jag i ärlighetens namn har dålig koll på var de står någonstans i förhållande till övriga lag. Giffarna nådde allsvenskan i år genom att ifjol vara det mest offensiva och det bästa defensiva laget i Superettan. Men som vi har konstaterat sedan tidigare; -det är stor skillnad mellan Allsvenskan och lägre divisioner.

Försäsongen har gått bra men laget ser alldeles för tunt ut för att kunna matchas in i allsvenskan på ett behagligt vis. Det kommer bli en tuff säsong för “Norrlandslaget” och som jag ser det så kommer det lilla fönstret som öppnats upp mot norrlandsfotbollen, vara på glänt under året men stängas redan i oktober igen.

Årets ! :
Ari Freyr Skúlason. Sundsvalls centrala mittfältare är oerhört viktig för att Sundsvall ska få balans mellan lagdelarna!
Är dessutom nyligen uttagen till Lagerbäcks Landslag. (Island)

Årets ? :
Kan Sören Åkeby skapa ett lag som kan hålla sig kvar i högsta serien?
Även om det inte ska fokuseras så mycket på tränaren, så är det ändå han som får ta smällen redan i omgång 15 om Sundsvall ligger fast i botten.

Slutplacering i årets Allsvenska :
13-16

***

Experten Analyserar:
Det var inte direkt så att Giffarna tog sig upp till Allsvenskan i överlägsen stil, utan det var med nöd och näppe.
Sören Åkeby får hjälp vid sidlinjen av gamle Hammarbytränaren Roger Franzén och på planen finns ett par intressanta spelare som Kevin Walker, Simon Helg och Emil Forsberg – men det känns som att det är lite för mycket offensiva viljor och får klena defensiva kunskaper där.

Det krävs ett helt annat spel i Allsvenskan än i Superettan, och jag känner inte att Giffarna har materialet för att klara av det.

Årets ! :
Legendaren Leif “Foppa” Forsbergs son Emil Forsberg gjorde 11 mål i Superettan förra säsongen och får sitt riktiga genombrott!

Årets ? :
Jag är inte säker på att Oscar Berglund får det så lätt i målet. Räcker försvaret till?

Slutplacering i årets Allsvenska:
13-16

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*