Satsa mot Kopparvallen istället för Camp Nou, HIF!

Vi står inför en säsong där HIF i form av regerande mästare kommer till ett vägskäl. På ena sidan finns varmare breddgrader, bortamatcher mot storlag och en plats i Europas finrum. På andra sidan finns en regnig arena i Sundsvall, trånga omklädningsrum och fotbollsplaner med mer jord än gräs. För mig är valet enkelt. 

Även om gräset inte är grönare på Strandvallen än Old Trafford bör HIF ta sig en rejäl funderare på vilka prioriteringar som bör göras nästa säsong. I en perfekt värld är Di röe med i ett guldrace och slåss samtidigt om en plats i Champions League till hösten. Dock är verkligheten en helt annat för ett allsvenskt lag. Spetskvalitén är för låg och trupperna för tunna, även för ett lag som vunnit 4 raka titlar. För att kunna prestera i en kvalmatch borta mot ett europeiskt storlag och dagarna efter kriga till sig tre poäng hemma på Olympia i ett skånederby krävs en bredd som i inte finns i dagens trupp. Därför måste HIF göra sitt val – Europa eller Sverige.

Extra klirr i kassan, stora sportsliga framgångar och medial uppmärksamhet. Jag kan finna många goda anledningar till att förespråka en satsning i Europa men väljer hellre att se långsiktigt. Man behöver inte gå längre än till klubbens sista Champions League-äventyr efter guldet 1999 för att finna motargument. Då var målsättningen solklar: HIF skulle till Europas finrum, till vilket pris som helst. Den sista delen av det priset betalade klubben av under årsmötet i år. Bara det bör göra valet mycket enklare denna gång.

Visst ska man sikta mot Europa, men mer långsiktigt än till hösten. Istället för att toksatsa till gruppspel bör man se Europaäventyret som en bonus och hellre satsa på att bli ett stabilt lag i Allsvenskans högsta skikt. Låt oss blicka över sundet. Efter år av dominans i den inhemska ligan kunde FC Köpenhamn förra året nå åttondelsfinal i Champions League. Bakom framgångarna låg flertalet ligatitlar, stora ekonomiska muskler och långsiktiga investeringar i spelare. Gör HIF som de danska lejonen kan det mycket väl bli spel i Champions League. Om inte nästa vinter så inom några år.

Allt handlar om att skynda långsamt och ta ett steg i taget. För att bygga ett berg behöver man lägga några stenar först. Den första läggs mot Norrköping borta den 2 april. Hur stort berget blir bestämmer spelarna själva.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*