Ymer & Experten analyserar Allsvenskan 2011 – Örebro SK

Idag är det upptaktsträff nere i Malmö (vilket vi kommer ge rapport ifrån via AOH’s utsände senare) och under tiden analyserar vi HIF’s mardrömsmotståndare nummer ett; Örebro SK

Örebro SK

Arena: Behrn Arena (Kapacitet: ca 16.000)

Meriter: Stora Silver 1994, Lilla Silver 2010

Historik:
Örebro SK bildades i oktober 1908. 1923 togs den klassiska Eyravallen i bruk som blev ombyggd och moderniserad 2005, och numera heter Behrn Arena. Örebro blev ett allsvenskt lag för första gången 1946 och har sedan dess spelat 42 säsonger i landets högsta liga. De största profilerna som spelat i ÖSK’s dress är Orvar Bergmark och Tomas Nordahl.

Örebro SK fick som första lag känna på kraven från SvFF vad gäller de ekonomiska förutsättningar för att spela elitfotboll. Inför säsongen 2005 beslutade Svenska Fotbollförbundet (SvFF) att tvångsnedflytta Örebro SK på grund av att man inte ansåg att de klarade de ekonomiska kraven för att beviljas elitlicens. Efter två år i Superettan så gick man upp igen i Allsvenskan 2007.
Sedan 2006 är Örebro SK, ÖSK Elitfotboll AB, som till 47,4 % ägs av Örebro Spelarinvest, resten ägs av Örebro SK. Aktieägare i Örebro Spelarinvest är cirka 170, de flesta lokala näringsidkare med ett stort ÖSK-hjärta.

Nyförvärv:
Emil Berger, mittfältare, Degerfors; William Atashkade, anfallare, IFK Göteborg; Kalle Holmberg, anfallare, Karlslund IF, Miralem Malic, anfallare, Arboga Södra, Ahmed Yasin, anfallare, Forward; Josef Ibrahim, mittfältare, Forward; Andreas Haddad, anfallare, Assyriska; Patrik Haginge, försvarare, Djurgården; Valdet Rama, anfallare, Hannover 96; Kushtrim Lushtaku, anfallare, 1860 München.  

Förluster:
Eric Bassombeng, mittfältare, Gais; Peter Westman, målvakt, slutar; Samuel Bertin Zé, försvarare, ny klubb ej klar; Astrit Ajdarevic, mittfältare, IFK Norrköping; Anthony Flood, mittfältare, ny klubb ej klar; Henri Belle, anfallare, ny klubb ej klar; Michael Jidsjö, anfallare, ny klubb ej klar, Roni Porokara, mittfältare/anfallare, Germinal Beerschot; Paulinho Guará, anfallare, Hammarby.

HIF-relaterad kuriosa:
Senaste matchen mellan HIF och Örebro SK var den 28 augusti 2010. Matchen spelades i Örebro och blev en av de två mest avgörande(?) matcherna under förra säsongen då HIF blev totalt utspelade av hemmalaget. Matchen slutade 3-0 till Örebro, men det resultatet var mer smickrande för HIF än för hemmalaget.

Ymer analyserar:
Då var det Örebro igen, i HIF-ögon ett av de svåraste lagen att  bedöma.  Örebro har varit ett stabilt topplag de senaste säsongerna och det känns som att den trenden kommer fortsätta även i år. Trots att Örebro har haft störst omsättning i truppen, finns det en spelidé som är grundad och klar och får nytillkomna spelare att lätt smälta in i.

Jag är övertygad om att Örebro kommer karbonkopiera förra säsongen och därmed hamna i skiktet bland de fyra topplagen. Men jag är mer tveksam till om de lyckas nå ända fram…

Ymer tippar:
En slutplacering mellan 1-4

 

Experten, Jonas Dahlqvist analyserar:
Kanske det lag i Allsvenskan som är mest tydliga med sin spelidé. De verkar dessutom värva enligt vissa principer som känns genomtänkta, och när de spelar sin bästa fotboll så är de av absolut toppklass i Allsvenskan, vilket många HIF:are säkert minns från förra säsongen…
En annan sak med ÖSK är att de har många matchvinnare lite i “skymundan”, och av någon anledning känns det alltid farligt så fort de får en fast situation – och de extramål de kan hämta hem här är skillnaden mellan en mittenplacering och en topplacering. Ska vi säga en fjärdeplats?


Experten tippar:
En slutplacering mellan 1-4

6 kommentarer

  1. Stora silver 2010, ska väl vara lilla silver 2010.
    Det var ett mycket bättre lag som tog stora förra året 😉

  2. Korrigerat…Naturligtvis var det ett mkt bättre lag som roffade åt sig det Stora Silvret ifjol 😉

  3. Det var bättre förr! Då värvade HIF ÖSK:s toppspelare så då utgjorde Örebro inte samma problem.

  4. Måste ändå säga att jag är glad åt utvecklingen i Örebro, där man har en tydlig spelidé och kör vidare på den. Tidigare upplagor har mest handlat om destruktivitet och spelförstörande. Det känns numera avlägset, även om det för vår det också dessvärre gör det svårare att värva spelare därifrån.

  5. Haha, battre forr? Pa den tiden kallade vi i Orebro Helsingborg for OSK sodra! =) Hemska minnen! 😉

    En fraga lite OT, finns Raggeline kvar? Riktigt trevliga killar som man delat en och annan ol med!

1 trackback/pingback

  1. Inför allsvenskan år 2011 « Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK Fotboll

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*