Ymer & Experten analyserar Allsvenskan 2011- Kalmar FF

Resan genom allsvenskan fortsätter och denna gång analyserar vi (jag höll på att skriva; “Kycklingarna på Guldfågel Arena”…oj, det gjorde jag visst!);  Kalmar FF

Kalmar FF

Arena: Guldfågel Arena (Kapacitet: ca 12.000)

Meriter: Svenska mästare 2008 – Svenska Cupmästare 1981, 1987, 2007

Historik:
Kalmar FF bildades urspungligen 1910 under namnet IF Göta men då namnet redan var upptaget blev man inte intagna i Riksidrottsförbundet förrän ett namnbyte, till IF Gothia, skedde 1912. Sedan 1918 har Kalmar spelat sina hemmamatcher på Fredriksskans. I år kommer de däremot att få spela på den nybyggda stadion; Guldfågel Arena.

Juli 1949 spelade klubben sin första historiska match i Allsvenskan – förlust bort mot Degerfors IF med 2-0 inför 3859 åskådare på Stora Valla. Den 4 september samma år sattes det gällande publikrekordet på hemmaarenan Fredriksskans när 15093 personer såg KFF ta emot Malmö FF. 

År 2003 gjordes en seriös satsning, bland annat genom att Nanne Bergstrand togs tillbaka som huvudtränare och det “brasilianska spåret” med kvalitativa värvningar från Sydamerika blev klubbens strategi för att skaffa sig “spetskompetens”.
Med stort tålamod och tillit till tränare Bergstrand så betalade sig detta efter fem år, 2008, då Kalmar FF för första gången tog ett sm-guld och samtidigt befäst sin ställning som ett stabilt allsvenskt lag.

Nyförvärv:
Lasse Johansson, hjälptränare; Alban Dragusha, försvarare, Skenderbeu; Liridon Leci, mittfältare, Kastrioti; Besnik Rrustemaj, anfallare, Blackburn, Kristoffer Fagercrantz, mf, J-Södra. 

Förluster:
Petter Lennartsson, försvarare, ny klubb ej klar; Jimmie Augustsson, mittfältare, Assyriska; Douglas da Silva Vieira, anfallare, ny klubb ej klar, Joakim Karlsson, mittfältare, Kristianstad FF; Joachim Lantz, försvarare, Mjällby; Marcus Lindberg, försvarare, Ängelholm; Robin Östlind, mittfältare, Gunnilse.

HIF-relaterad kuriosa:
Senaste matchen mellan HIF och Kalmar var på Olympia den 7 november ifjol. Det var årets sista match för säsongen, och Olympia var till bredden full, 16.200 åskådare. Matchen slutade 0-0 efter att Kalmar grävt skyttegravar i eget försvarsområde.

Ymer analyserar:
Svårbedömt lag (och handen på hjärtat, det är de flesta i årets serie…). Men hypen kring Kalmar är på nedåtgång och trots deras nya fina arena, kommer laget inte att mäkta med mer än en mittenplacering. Det kommer säkerligen bli ett par pluspoäng just på hemmaplan, dock ser laget mer försvagat ut i försvaret i år, och just försvaret, det brukar annars vara Kalmars signum. Det kommer bli ett ganska anonymt Kalmar i år (vilket säkerligen får Henrik Rydström att skriva ännu mer på sin blogg?) och det blir intressant att se om Nanne kommer vara lika “untouchable” som han varit de senaste säsongerna?

Ymer tippar:
En slutplacering mellan 5-8 plats.

Experten, Jonas Dahlquist analyserar:
Egentligen tycker jag att Kalmar ser helt okej ut, men det är så jäkla jämnt och tufft strax bakom Elfsborg och Malmö att platserna 3-10 kan fördelas lite hur som helst. Men, men – nu måste man ju tippa något lag som en liten flopp, och då tar jag Kalmar där. Anledningen är att deras uppstickarattityd inte fungerar längre. Alla vet nu vad de kan och därmed behandlas de med den respekt de trånade efter innan SM-guldet kom. Spelmässigt litar de mycket på Daniel Sobralense, och försvinner han i sommar (eller blir skadad) så blir det ett stort tomrum att fylla.


Experten tippar:
En slutplacering mellan 9-12 plats.

4 kommentarer

 1. Nanne sitter nog säkert och lär vara den siste allsvenske tränaren i år som får kicken medan Elfsborgs Haglund nog ligger risigast till med det favoritrycket de har på sig (inget SM-guld sedan 2006 om än medaljplaceringar vart år) så känns det som killen kört fast och varit för länge i den klubben – men som sagt Nanne är en institution i KFF likt man trodde Fredrikskans var (så vem vet?) men tur för HIF med en ny arena så vi kan glömma alla hemska matcher där som varit, är väl bara när firma Henrik & Luton slog till 2006 som man vill minnas…

  Ang. KFF så känns inte nyförvärven så heta (om än en kille från PL) men vem vet om han fått ens sitta på bänken där? Allsvenskan är ju så jämn så visst kan de hamna precis under medalj men tror mer på “Expertens” tips här med något i stil med 9-12

 2. Angående Nanne så tror jag som sagt (skrivit) inte att han så säker som det kan tyckas. Det blir ju av natur en lite högre pressfaktor på laget (och Nanne) under denna säsong. För inte vill varken kommunen eller finansiärerna att Kalmar ska åka ur (vilket det faktiskt finns risk för?).
  Och vem vet, det kanske blir en panikåtgärd vid omgång 20 om Kalmar ligger pyrt till?

 3. Ja du Ymer, du har inte mycket koll på Kalmar det ser jag. Nanne sitter kvar tills han själv tröttnar eller möjligen om spelartruppen tappar förtroende för honom så kan styrelsen gå in och focka honom. Det senare lär inte ske så länge Rydström är kvar inom föreningen för han samlar alla kring sina och Nannes idéer.

  Och någon sportslig press är det definitivt inte kring Kalmar i år heller, möjligen kan marknadsavdelning få det tufft om de inte lyckas sälja nya arenan och att man kommer upp i förväntat publiksnitt. Men med mer än 4000 säsongsplåtar sålda och redan nu två näst intill utsålda hus (matcherna mot Djurgården och Elfsborg), så lär nog även säljarna kunna pusta ut.

  Och så ser man tydligt att du inte är påläst när du yrar om kommun och finansiärer. Vad har de med saken att göra??? Kalmar bygger sin arena helt på egen hand för egna pengar (eget kapital och egna banklån) utan inblandning av externa parter. Om du menar de trogna sponsorerna som KFF har haft genom åren, så är de så luttrade att de aldrig skulle komma på tanken att blanda sig i hur föreningen sköts rent operativt. De gnälls lite ett tag om det inte går bra, men sedan är det mungiporna upp igen när man vant sig vid att det inte blir trepoängare varje vecka. Mer lojala “finansiärer” får man nog leta efter…

  Sportsligt är Kalmar otroligt svårbedömda i år. Med en skadefri trupp kan nog KFF bli en obehaglig överraskning för många. Efter att pratat med några som följt KFF på nära håll under många år så menar de att det är det lite “2007-vibbar” i år. Det lär komma en del djupdykningar, men i slutändan kan det visa sig att man är på väg att bygga upp ett nytt mästarlag. Generationsväxlingen är snart genomförd, det finns flera yngre killar som har tagit stora steg i sin utveckling. Man har ju t.ex landslagsmän i alla åldergrupper från P16 upp till U21. Det finns alltså nya Elm’are i truppen, men denna gång är de inte bröder.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*