Ymer & Experten analyserar Allsvenskan 2011 – IFK Norrköping

Kör vidare med ett av två nykomlingslag, det gamla klassiska;

IFK Norrköping

Arena: Nya Parken (kapacitet: ca 16.700)
Meriter: Svenska mästare 12 gånger och Svenska Cup-mästare 6 gånger.

Historik:

IFK Norrköping, även kallad Snoka eller Peking, är en idrottsförening i Norrköping. Kamratföreningen i Norrköping bildades 29 maj 1897 som IFK-förening nummer 17 av en grupp pojkar vid Läroverket. Klubben har som mest haft 15 grenar på programmet samtidigt i verksamheten, bl.a. friidrott och ishockey samt brottning till häst.

IFK Norrköping utövar fotboll sedan starten, och är en av Sveriges mest anrika och framgångsrika fotbollsklubbar, som blivit svenska mästare 12 gånger och vunnit Svenska cupen sex gånger. Den verkliga storhetstiden inföll på 1940-talet då klubben vann Allsvenskan fem gånger på sex år och blev känd som Guldköping. I laget ingick storspelare som Nils Liedholm, Gunnar Nordahl och Georg Ericson.

I Allsvenskan 2002 slutade Norrköping på 13:e plats, vilket innebar att laget efterföljande säsong fick spela i Superettan. Där blev man kvar till år 2007, då det redan i Superettans 25:e omgång stod det klart att laget åter tog klivet upp i den högsta serien. Väl tillbaka i Allsvenskan 2008 föll man ur serien. Den 16 oktober 2010, i den 29:e omgången blev det klart att laget åter säkrade en plats till Allsvenskan 2011.

Nyförvärv:
Janne Andersson, tränare, Örgryte; Astrit Ajdarevic, mittfältare, Örebro; Marcus Falk-Olander, mittfältare, Elfsborg; Joonas Tamm, anfallare, Flora Tallinn; Martin Smedberg-Dalence, försvarare/mittfältare, Ljungskile; Mathias Florén, försvarare/mittfältare, Elfsborg; Abbas Hassan, målvakt, Elfsborg; Bobbie Friberg da Cruz, försvarare, Randers; Anders Wikström, försvarare, Elfsborg; Gunnar Heidar Thorvaldsson, anfallare, Esbjerg.

Förluster:

Göran Bergort, tränare, Swedbank Söderköping, Kristoffer Arvhage, försvarare, ny klubb ej klar; Gunnar Thor Gunnarsson, försvarare, KR i Reykjavik; Eirik Dybendahl, mittfältare, Oddevold Tobias Rickhammar, mittfältare, IFK Eskilstuna; Mikael Lindskog, mittfältare, ny klubb ej klar; Daniel Bamberg, mittfältare, Haugesund.

HIF-relaterad kuriosa:
Senast HIF mötte IFK Norrköping var den 14 september 2008 i Norrköping. Den allsvenska matchen slutade 4-3 till HIF.

Ymer analyserar:
Fågel, fisk eller mittemellan? Det gamla klassiska Peking är svårbedömt. De har värvat friskt under försäsongen och fått en bra stomme att bygga på. Laget ser hyfsat spännande ut på pappret, och hade det inte varit för att janne Andersson hade varit tränare, så hade jag trott på en högre slutplacering. Får Ajdarevic fritt spelrum, är jag övertygad om att han komemr göra åtminstone 10 mål under säsongen. Lägg därtill den gamle skyttekungen, Thorvaldsson så har Peking fått ett bra allsvenskt anfall. Men så var det där med den ack så överskattade Janne Andersson…

Nja, det kommer bli spel i allsvenskan även under 2012 för Norrköping, men högre upp än nedre mitten lär de inte komma i år.

Ymer tippar:
En slutplacering mellan 9-12 plats.

Experten, Jonas Dahlquist, analyserar:
Först säger alla runt IFK Norrköping att de har lärt läxan sedan den förra sejouren i Allsvenskan (upp och ner med expressfart) då det talades för mycket om topplaceringar, tillbaka till den gamla tidens fotboll, o.s.v. Sedan läser man att IFK Norrköping vill spela “possession football” på ett offensivt och frejdigt sätt. Det går inte ihop för mig. Astrit Ajdarevic är ett spännande nyförvärv, men han var ganska så dyr med tanke på hur få A-lagsmatcher han faktiskt har spelat i sin karriär, jag vet inte om jag tror att han kommer att vara så dominant som Peking hoppas.

Tungvrickarnamnet Russel Mwafulirwa är en bra anfallare, men lär inte vara helt återställd från sin skada förrän framåt sommaren. Då kan det redan vara för sent. Som fotbollsnostalgiker tycker jag att IFK Norrköping ska vara ett bra Allsvenskt lag, men jag tror inte att de blir det den här gången heller.

Experten tippar:
En slutplacering mellan 13-16 plats.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*