Ymer & Experten analyserar Allsvenskan 2011 – Gefle IF

Den allsvenska premiären börjar närma sig med stormsteg. Det blev än mer påtagligt efter gårdagens “mässa”, den allsvenska upptaktsträffen. Vi fortsätter analysera årets allsvenska, idag med laget som är det närmaste norrland vi kan komma i serien.

Gefle IF

Arena: Strömvallen (Kapacitet: ca 7.200)

Meriter: Finalplats i Svenska Cupen 2006

Historik:
Klubben bildades 1882 som Gefle Sportklubb. Fotboll började man på allvar utöva 1898. Gefle spelar sina hemmamatcher på Strömvallen, som stod klar redan 1903.

Gefle kvalificerade sig för första gången i Allsvenskan 1933.  På den tiden spelades Allsvenskan med en höst/vår-säsong. Gefle IFs låg säsongen 1933/1934 under strecket på 11:e plats och var på väg att bli nedflyttade, men då Malmö FF diskkvalificerades, klarade sig Gefle med nöd och näppe kvar.  Säsongen därpå hade man mindre tur och blev degraderade.

Efter det gick det bara utför med Gefle och de var till och med nere i division 4 innan återhämtningen kunde börja. 1981 kom man på en 9:e plats i dåvarande Division 2, som var den nästhögsta serien. De flesta var övertygande om att Gefle skulle åka ur året därpå, istället skrällde de genom att bli tvåa och således flyttades upp i Allsvenskan, för första gången på 47 år. Sejouren i Allsvenskan varade till 1984, då man åkte ur serien. Under den nuvarande sejouren har Gefle befunnit sig i Allsvenskan sedan 2005.

Nyförvärv:
Pär Asp, försvarare, Brommapojkarna; Zakira Abdulai, mittfältare, Eleven Wise. 

Förluster:
Öyvind Gram, mittfältare, norska klubbar, Urban Hammar, assisterande tränare, får jobb på förbundet; Daniel Westlin, mittfältare, ny klubb ej klar; Omar Jawo, försvarare, Syrianska.

HIF-relaterad kuriosa:
Senaste matchen mellan HIF och Gefle var den 11 september 2010. matchen spelades på Olympia och HIF vann komfortabelt med 3-1, efter ett hat-trick av förre Gefle-spelaren, Alexander Gerndt.

Ymer analyserar:
I år kommer den norrländska gränsen för Allsvenskan krypa ännu mer söderut. Gefle har levt liksom på övertid i den allsvenska världen känns det som? Den lilla klubben har stretat emot i fem säsonger genom att sälja sina bästa spelare, plocka fram nya unga löften som med hjälp av vilja, mer än kunnande, har fått klubben att bibehålla den allsvenska  statusen. Men i år tar det slut! Förra årets assisterande tränare Urban Hammar har lämnat inför denna säsongen och låter Sportchefen, tillika tränaren Ohlsson styra skeppet själv, och det kommer visa sig vara en alltför stor uppgift att hantera. Gefle kommer sluta på plats 16.

 

Ymer tippar:
En slutplacering mellan 13-16 plats.

Experten, Jonas Dahlquist analyserar:
Favorit i repris på kvalplatsen, för det var ju där Gefle hamnade även  ifjol (eller “ifjor” som ni säger). Jakob Orlov kommer att göra 10-15 mål om han är lika bra som förra säsongen, men han är för ensam. Pelle Olssons lag lever på att vara ett kollektiv, och det har de gjort sensationellt bra de senaste fem-sex åren, men jag har jättesvårt att se att det bär längre än till en bottenstrid/kvalstrid.
Allsvenskans mest oglamourösa lag måste man ändå gilla just för att de är så oglamourösa och skiter fullständigt i vad folk tycker om dem. De får kvala, men jag hoppas att de hänger kvar.

 


Jonas Dahlquist tippar:
En slutplacering mellan 13-16 plats.

2 kommentarer

  1. Klubben känns mer som katten med nio liv så de vete i tusan om man vågar räkna ut dom även om man skulle vilja bli av med dom och alla andra konstgräslag…

  2. Har svårt att riktigt reta upp mig på Gefle, även om jag försöker… Varje liga har sitt “Stoke” eller “Osasuna” – lag som aldrig riktigt har en chans på toppstrid, men efter sina resurser gör så gott man kan och klarar sig kvar, år efter år. Betydligt svårare att fördra Häcken, som alltid känts som Allsvenskans onödigaste klubb.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*