Europakollen – Rade Prica

Rade Prica och hans Rosenborg inledde den nya Tippeligasäsongen 2011, i söndags. Precis på dagen två veckor före HIF som inleder den allsvenska säsongen den tredje april, på bortaplan mot Mjällby. Här delar Rade med sig av sina tankar kring Rosenborg och HIF.

Rade har känt sig i hyfsat bra skick på försäsongen.

– Tycker det har gått okej. Var ju skadad mycket förra året. Detta året har handlat mycket om att hålla sig skadefri och kunna träna så mycket som möjligt. Det har gått fint. Jag har tränat smart och hållit mig skadefri. Bara haft lite småskavanker som man brukar ha.

Rosenborg har valt att matcha mot tufft motstånd i sina träningsmatcher. 

– Vi har mött några riktigt vassa lag som Spartak Moskva, Shaktar Donetsk och FC Köpenhamn.

Det norska laget från Trondheim deltog i träningsturneringen Copa del Sol nere i Spanien, i La Manga och Elche, i månadsskiftet januari- februari. I turneringen mötte Rosenborg Spartak Moskva från Ryssland, Shaktar Donetsk från Ukraina och Rapid Bukarest från Rumänien.

– Vi lyckades slå Spartak Moskva med 4-0 och spelade riktigt bra. Men fick storstryk mot Shaktar Donetsk. Mot Rapid Bukarest spelade vi oavgjort men vann på straffar, säger Rade och tycker att det var en helt okej insats av hans lag:

– Både Spartak Moskva och Shaktar Donetsk har ju gått riktigt långt i både Europa League och Champions League.

Med facit i hand tycker Rade att Rosenborg har varit lite ojämna i träningsmatcherna under försäsongen.

– Vi har gjort ganska många mål och släppt in ganska många. Vi har blandat och gett skulle man väl kunna säga, berättar Rade.

Den norska Tippeligan inleddes i söndags. En Tippeligasäsong som Rosenborg går in i som regerande mästare.

– Vi går in som favoriter och vill försvara vårt guld från förra året. Vi vet att det kommer bli svårt, för alla vill slå oss lite extra.  mycket, säger Rade och tycker att Rosenborg har bra chans att försvara guldet:

– Men det kommer nog att bli ett mycket tuffare år jämfört med de två föregående åren där vi vunnit ganska klart. Vi har tappat många tongivande spelare, men har fortfarande ett bra lag. Lite tunn trupp kanske, men vi har fått in några spelare nu på slutet av fönstret som gjort att truppen känns bredare.

Ett bevis på att det kanske kommer att bli en tuff säsong för Rosenborg, kom i söndags. Rosenborg fick resa till Bergen för att möta SK Brann i sin första match för säsongen. Det blev en tung hemresa eftersom Rosenborg förlorade med 1-2.

En dålig match från vår sida. Vi blev alldeles för passiva och Brann behärskade underlaget mycket bättre än oss. De krigade bättre än oss helt enkelt. Det är det det brukar handla om så här i början på året. Förtjänt seger till Brann, säger Rade.

Rade och Rosenborg är ute efter revansch efter den nesliga förlusten.

– Vi kan mycket, mycket bättre. Det ska vi visa i nästa match. Jag kan också mycket bättre.

Nästa gång AOH kommer prata med Rade angående “Europakollen”, är om en månad. Fram tills dess ska Rade och Rosenborg spela tre matcher. Nästa match för Rosenborg är på lagets hemmaarena, Lerkendal Stadion, då den förre Helsingborgs-bekantingen, tränare Jörgen Lennartsson, står för motståndet med sitt Stabaek.

– Vi mötte Jörgen och Stabaek i en träningsmatch för några veckor sen (den 4 mars). Det är alltid kul och träffa på de man känner. Så klart är det lite speciellt att möta Jörgen. Det var ju han som tog mig till HIF, och jag har mycket att tacka honom för, säger Rade.

Efter matchen mot Stabaek följer ännu en match på hemmaplan, denna gång mot Lilleström, och en bortamatch mot Fredrikstad.

– Det är väldigt viktigt att få en bra början på serien så man är med där uppe från start.  Fredrikstad är nykomling, men ett bra lag med många bra spelare, som var för bra för att åka ur för två år sedan, säger Rade.

Att Rosenborg får spela två av de tre närmaste matcherna på hemmaplan, bådar gott.

– Vi är väldigt starka på hemmaplan och det är alltid kul att spela på Lerkendal. Vi har de två senaste säsongerna haft ett snitt på 18 respektive 17 tusen, tror jag det är. Det är riktigt bra för att vara i Skandinavien. Vi har också alltid mycket bortafans på borta matcherna, vilket också är bra, berättar Rade.  

Det är inte bara Rosenborg som gäller för Rade, utan även HIF.

– Jag brukar se matcherna på tv. Jag snackar också med (Mattias) Lindström ibland, så att man har lite koll. Sen är jag inne på hif.se och checkar läget lite då och då, så rätt så bra koll har jag.

Förutom förlusten mot Elfsborg med 1-3 i träningsturneringen Atlantic Cup, så är Rade imponerad av HIF:s resultat i träningsmatcherna under försäsongen. 

Det visar hur starka HIF kommer att vara i årets säsong, tror jag. Det är skillnad på träningsmatch och tävlingsmatch ändå. Men det visar ändå en antydning på hur starka HIF är.

 Dock kan den styrkan minskas i sommar när transferfönstret öppnar. Då är det framförallt två spelare som står i fokus för att lämna, Alexander Gerndt och Rasmus Jönsson. Men Rade är inte så värst oroad om det scenariot skulle ske.

– Det är så klart inte bra om dom säljer båda två, för det är två riktigt bra spelare. Men samtidigt tror jag att man inte ska stoppa en spelare om han verkligen vill dra iväg till en större klubb. Samtidigt tror jag att HIF och Jesper Jansson har koll på tänkbara nyförvärv som kan förstärka, i så fall.

HIF inleder sin säsong med bortamatch mot Mjällby (3 april) och hemmamatch mot Elfsborg (10 april). Rade tycker att det är en tuff början.

Men i början är det alltid tufft oavsett. Men jag tror HIF kan få en bra start.

Rade tror att säsong 2011 kommer att bli en favorit i repris från förra årets säsong.

 – Jag tror HIF har bra chanser till att göra en minst lika stark säsong som förra året. Det har man hittills bevisat. Jag tror stenhårt på HIF i år, avslutar en bestämd Rade Prica.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*