Ymer & Experten analyserar Allsvenskan 2011 – GAIS

Vi fortsätter analysen och beger oss åter till Göteborg där vi ger er vår syn på; GAIS

GAIS

Arena: Gamla Ullevi (Kapacitet: ca 19.000)
Meriter: SM-guld: 1919, 1922, 1931, 1954, – Svenska cupen: 1942 – Allsvensk mästare (ej sm-status): 1925, 1927

Historik:
GAIS som går under smeknamnet Makrillarna, (på grund av grund av att deras grönsvartrandiga tröjor samt vita byxor och strumpor påminner om makrillens randiga rygg och vita buk), bildades redan 1894 och startade upp fotbollsverksamhet 1897. GAIS spelar sina hemmamatcher på nya Gamla Ullevi, som de delar med Örgryte och IFK Göteborg.

GAIS är ett av de anrika lagen i Sverige och före 1950-talet var GAIS ett av de mest framgångsrika lagen i Allsvenskan, men från 50-talet och framåt har GAIS många gånger pendlat mellan Allsvenskan och lägre serier. Tre gånger har GAIS till och med varit nere och vänt i den tredjen divisionen.  Denna sejouren i Allsvenskan har varat sedan 2006. De kvalade upp 2005 genom att slå ut Landskrona Bois.

Nyförvärv:
Eric Bassombeng, mittfältare, Örebro; Gzim Istrefi, mittfältare, Carlstad United; Joakim Edström, anfallare, Västra Frölunda; Alexander Angelin, försvarare, Västra Frölunda; Jesper Florén, mittfältare, Elfsborg (lån); Muhammed Abdulrahman, anfallare, Elfsborg (lån); Alvaro Santos, anfallare, Örgryte (lån); Amadaiya Rennie, anfallare, Elfsborg (lån). 

Förluster:
Matti Demegård, assisterande tränare, Elfsborg; Björn Andersson, försvarare/anfallare, Viking Stavanger; Eyólfur Hédinsson, mittfältare, Sönderjyske.

HIF-relaterad kuriosa:
Senaste gången HIF mötte GAIS var den 2 oktober 2010 på Olympia. Matchen slutade med en oväntad GAIS-seger (1-0), och många med mig anser att det var den matchen som avgjorde guldstriden i fjolårets serie.

Ymer analyserar:
GAIS är också ett lag som trots den jämna allsvenskan, alltid kommer ligga i bottenregionen, (där stack jag ut hakan rejält?). Vi minns fjolåret och matchen mot GAIS på Olympia med en sur, besk smak i munnen. “Vi skulle ju bara ta tre poäng, lätt, utan problem…”. Och som vi bedrog oss!
Med det vill jag säga; att även om jag är övertygad om att GAIS kommer ligga i de lägre regionerna, går det aldrig att underskatta någon motståndare helt och hållet.

GAIS har i år fått en gammal HIF-ikon på lån från Örgryte, Alvar Santos. Och någon sa; “- Det finns chans att Santos blir den första att föra ner två Göteborgslag till superettan!”. Om detta är sant vet jag inte, men att risken är överhängande är jag ganska säker på.
GAIS har utöver Santos, lånat in tre spelare från Elfsborg. Och det känns lite som paniklösningar? Ingen av de tre lånen från Borås var ordinarie ifjol. Ambitionsnivån i GAIS verkar ganska låg?

Ymer tippar:
En slutplacering mellan 13-16 plats.

Experten, Jonas Dahlquist analyserar:
Apropå tränare som är personliga favoriter så står Alexander Axén jäkligt högt upp på min lista. Om man önskar sig biljetter till en Southamptonmatch (numera i League One) i 40-årspresent av sin fru så är man en bra kille, helt enkelt. GAIS hade stora problem att göra mål förra säsongen, men var hyfsade bakåt. Nu har mittbacksklippan Björn Andersson försvunnit, medan man har värvat Alvaro Santos samtidigt som de försöker få fram Wanderson. Detta lär innebära fler insläppta mål, men också fler gjorda mål. GAIS lever på sin inställning och förmågan att vara ytterst obekväma för sina motståndare. Jag tror att de undviker kval, men inte med många poäng.

 

Experten tippar:
En slutplacering mellan 9-12 plats.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*