Ymer & Experten analyserar Allsvenskan 2011 – BK Häcken

En handfull dagar kvar till avspark, snön vräker ner utanför fönstret och det känns grått, trist och vemodigt, så därför fortsätter vi vår analys av allsvenskan med ett av Göteborgslagen; BK Häcken

BK Häcken

Arena: Rambergsvallen (Kapacitet: ca 8.500)

Meriter: 11 Allsvenska säsonger

Historik:
BK Häcken grundades 1940 och spelar sina hemmamatcher på Rambergsvallen, Hisingen (Göteborg). Som ny klubb på 40-talet avancerade Häcken genom seriesystemen genom att ta hela sex raka seriesegrar. Inför seriepremiären i dåvarande division 2 bestämde sig Häcken för att spela sina hemmamatcher på Rambergsvallen istället för på Ullevi.

1975 firade klubben 35-årsjubileum. Häcken hade då cirka 700 medlemmar, och under jubileumsåret arrangerade klubben den första upplagan av ungdomsturneringen Gothia Cup, ett evenemang som skulle få stor betydelse för BK Häcken. I premiärupplagan deltog 275 lag. BK Häcken arrangerar årligen ungdomsturneringen Gothia Cup, vilket genererar pengar till föreningen och gör Häcken till en av de mest ekonomiskt välmående föreningarna inom svensk elitfotboll.

Nyförvärv:
Tibor Joza, försvarare, Falkenberg; Björn Anklev, försvarare/mittfältare, Örgryte; Dioh Williams, anfallare, Århus. 

Förluster:
Erik Friberg, mittfältare, Seattle Sounders; Johan Lind, försvarare, Landvetter IS; Marcus Jarlegren, försvarare, Ljungskile; Vinícius Lopes, anfallare, Cruzeiro; Paulinho, anfallare, Brasilien eller Örebro SK.

HIF-relaterad kuriosa:
Senast HIF mötte Häcken var på Olympia den 26 juli 2010. Matchen slutade 3-1 till HIF.

Ymer analyserar:
Är det roliga slut nu för Gerhardsson’s grabbar? Nej, jag tror att Häcken även i år att bli ett lag som överraskar, stundtals. Laget har förlorat två brassar, men samtidigt är nygamle Häcken-spelaren Dioh Williams tillbaka från sejour i Danmark. Lägg därtill mittfältaren Anklev som hämtats från ÖIS, så får du helt plötsligt ett mer stabilt BK Häcken.
Gerhardsson är onekligen en av de bästa tränarna i Allsvenskan. Han har förmågan att tänja på sina spelares förmågor och för det mesta få dem till att överprestera. Det kommer bli en hedrande mittenplacering för Häcken i år.

Ymer tippar:
En slutplacering mellan 9-12 plats.

Experten, Jonas Dahlquist, analyserar:
Peter Gerhardsson är en personlig favorit eftersom han är sympatisk, har ett stort musikintresse och gillar engelsk fotboll (Arsenal) så till den milda grad att han sitter och kollar på streamar med B-lagsmatcher. Sånt ska uppmuntras! Som tränare för Häcken gör han ett bra jobb, men den fina placeringen 2009 var nog en maxprestation av klubben.

Deras 2010 känns mer som nivån de lär hamna på igen. Precis som i Djurgårdens fall åker de inte ur, men någon strid om Europaplatserna blir det inte heller.

Experten tippar:
En slutplacering mellan 9-12 plats.

3 kommentarer

  1. Usch, varje gång man tänker på bortatrippen till Hisingen så vet man att chansen åka hem med ett leende på läpparna är minimalt…

    Men om Häcken som har sin kassako Gothia Cup (vilken utan man knappt varit ett div. 2 lag!) väljer att bygga ny arena så finns hoppet att vända HIF:s taskiga trend för Rambergsvallen och röd-blått är ingen lycklig kombination!

    Har för mig att de byggde en ny flott träningsanläggning för inte så länge sedan så man kan ju hoppas på en ny arena snart också, för att bygga om Rambergsvallen känns ganska hopplöst…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*