Vladislav Kreida: “Vi har så många bra fans”

210212 Vladislav Kreida under en fotbollsträning med Helsingborg den 12 februari 2021 i Helsingborg. Foto: Mathilda Ahlberg / BILDBYRÅN / COP 240 / MA0016

“Vladislav Kreida är en spelare som jag ofta imponeras av under träningarna. Skicklig med bollen, tar ofta rätt beslut och en stor portion spelförståelse” AOHs Anthony Thörn satte sig ner med en av våra mest spännande nyförvärv för att låta honom ge sin syn på spelstil, landslag, cupspel och, inte minst, hur det känns att ha hamnat i Helsingborg

 

Han nickar lite lätt mot mig när han får syn på mig vid dörrhålet. Han sätter sig försiktigt ner vid bordet i sina tofflor och ler lite lätt för att signalera att han är redo för mitt frågeställningsbatteri.

Cupen börjar på Söndag, vad är din målsättning och förväntning?

” – Givetvis vill vi gå till slutspel, samtidigt vet vi om att vi har ett bra lag från högstaligan i samma grupp så det kommer inte bli lätt men vi ska göra vårt bästa att gå till slutspel och så ser vi hur långt den målsättningen bär oss.”

På en av Vladislav Kreidas första träningar fick han en tuff smäll av Brandur Hendriksson. Det var som om Färölänningen ville visa den 21-år unge Estländaren vem det egentligen var som bestämde. Men idag är de båda närmast självklara på HIF:s defensiva mittfält.

” – Det är en bra spelare. När jag hade min första träning såg jag direkt att han var väldigt teknisk, tuff spelare. Som person är han väldigt vänlig och väldigt energifull. Intressant spelare och människa.”. Säger Vladislav och ler när Färölänningen kommer på tal.

Och just samarbetet mellan Vladislav Kreida och Brandur Hendriksson är något som Tränare Jörgen Lennartsson har hållit fram under försäsongen som något som i hans ögon verkligen fungerat och öst beröm över efter matcherna. När jag frågar vad det är som gör samarbetet som fungerar så bra funderar Vladislav en stund.

” – Det är nog lite av en “sinnesanslutning” mellan oss båda. Vi förstår fotboll på ett liknande sätt och vi pratar med varandra på träning, men också även efter träningarna pratar vi om just fotbollen, vi ser ofta väldigt liknande på hur vi vill spela fotboll och det gör det väldigt enkelt för oss”.

Vladislav Kreida är en spelare som jag ofta imponeras av under träningarna. Skicklig med bollen, tar ofta rätt beslut och en stor portion spelförståelse. Till råga på det har han ett bra skott. Därför vill jag fråga honom om han känner att han kommer till sin rätt med med att ligga så lågt som han gör på det defensiva mittfältet, just med tanke på sin spelskicklighet och offensiva förmåga.

” – När jag var ung så spelade jag anfallare. Jag kommer ihag när jag var 10 år gammal så spelade jag den rollen i mitt ungdomslag och vann skytteligan så det gjorde mig väldigt skicklig med bollen också. Jag kan skjuta och jag kan spela längre passningar, så när jag har bollen är jag inte rädd för att vara produktiv med den. Jag gillar att spela med bollen eftersom jag vet att jag kan hantera det spelet.”

” – Nu spelar jag som nummer 6 och därför är jag inte inne i straffområdet så mycket men jag är samtidigt balansspelaren mellan anfallsdelarna och våra försvarsdelar. Det handlar också om en spelförståelse, då när jag har chansen att gå framåt mot straffområdet också ska göra det och Brandur istället kan droppa lite neråt i banan så han är lite mer av en nummer åtta.” Säger Estländaren samtidigt som han med sina två fingrar försöker visa han och Brandurs rörelsemönster på bordet framför oss.

210213 Helsingborgs Brandur Henriksson Olsen och Vladislav Kreida i duell med IFK Göteborg Calle Johansson under träningsmatchen i fotboll mellan Helsingborg och IFK Göteborg den 13 februari 2021 i Helsingborg.
Foto: Mathilda Ahlberg / BILDBYRÅN / COP 240 / MA0017

När du kom hit sa du att du inte ville förklara för fansen vem du var som spelare, utan att du hellre ville att de själva skulle skaffa sig en uppfattning. Efter att ha sett dig både på träning och under match, om jag säger att du är en fighter på planen och mer tystlåten utanför den, håller du med mig då? 

” – Jo… Men så kan vi säga.” Svarar Estländaren och ler samtidigt som han bekräftar bilden av hans blyga manér på sidan av planen.

Vi kommer in på det Estländska landslaget, där Vladislav Kreida numera kontinuerligt har en plats i startelvan. Något som Vladislav inte bara tycker är bra sportsligt, men också är bra som ett socialt andningshål.

” – Vi går igenom lite av ett generationsskifte i landslaget och det har nog hjälpt mig att bli en del av startelvan i landslaget. Det känns också bra att ha en plats i landslaget så att jag inte är här året runt, utan ett par gånger om året kan jag vara med landslaget och prata mitt modersmål, vara med mina vänner i Estland och mina föräldrar när vi har match i Estland.”

Han ser stor potential i framtiden för sitt landslag som nation:

” – Jag kom hit till Sverige och Helsingborg för fotbollen givetvis, som har större status än i Estland. Jag tror att vi om ett par år i landslaget kan bli bättre nationsmässigt på grund av den generation som nu kommer där vi har flera spelare som spelar i andra större ligor och som har stor potential.”

Du har varit här ett par veckor nu. Vad är din uppfattning om klubben och staden?

” – Min uppfattning är god. Det är en stor klubb med en rik historia, vi har så många bra fans. Till och med när vi har träningsmatcher så kommer fansen och stöttar oss. Det är väldigt viktigt för mig eftersom att vi Estland så har vi inte så många fans som kommer på matcherna.”

” – Den största matchen vi hade i Estland med Flora Tallin var derbyt mot Levadia och om det är sommar kommer det kanske 1500 fans totalt och det är en väldigt bra siffra i Estland. Medan här vet jag att det är 10 000 på läktarna varje match i normala fall. Jag gillar det verkligen och ser fram emot det” Svarar Estländaren med en värme på rösten samtidigt som han nickar bort mot fotagrafierna på ett fullsatt Olympia som hänger på väggen bakom oss.

“Staden också. Det är en mycket vacker stad. Mina lagkamrater säger att när sommaren kommer så är det en av de bästa städerna i Sverige, antagligen den bästa staden i Sverige. Jag är väldigt glad att vara här. Säger Estländaren samtidigt som snöslasket täcker Helsingborgs gator.

Min Twitter: AnthonyThrn

AOH drivs, sedan 2009, på ideéll basis. Vill du ge oss en applåd kan du alltid swisha en slant till 0703890866. Tack!

 

 

 

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*