Ravy Tsouka: “Jag spelar för laget och för klubben”

210114 Helsingborgs Ravy Tsouka-Dozi under en träning med Helsingborg den 14 januari 2021 i Helsingborg. Foto: Mathilda Ahlberg / BILDBYRÅN / COP 240 / MA0001

“Tjena!” Säger Kongolesen på klockren svenska och sätter sig vid bordet. Hans leende smittar och jag skrattar till när jag hälsar tillbaka. Allvaret kommer dock ganska snabbt när jag snabbt frågar om cupspelet som drar igång på söndagen. AOH satte sig ner med Ravy Tsouka för att prata försäsong, målsättningar och förväntningar…

Jag möts av en glad Ravy Tsouka inne i Olympias katakomber, nyss inkommen från kylan ute på Olympiafälet.

“Tjena!” Säger Kongolesen på klockren svenska och sätter sig vid bordet. Hans leende smittar och jag skrattar till när jag hälsar tillbaka. Allvaret kommer dock ganska snabbt när jag snabbt frågar om cupspelet som drar igång på söndagen.

” – Jo, det är kul. Vi har börjat bra här och vi måste fortsätta match efter match.”

Jörgen Lennartsson har uttryckt att detta är en del av försäsongen men vad är dina tankar om det, vill du vinna varje match?    

” – Ja. Detta är en ny säsong, ny tränar-regim. Vår Filosofi är att vi vill vinna varje match.”

På Olympiafältet under vintern har man ofta kunnat se Jörgen Lennartsson prata med Ravy Tsouka. Visa honom hur han ska förflytta sig och vilka positioner han ska ta. Under försäsongsmatcherna har det inte gått någon undan 26-åringens framfart. Mer eller mindre given i backlinjen och Lennartsson själv pratar mycket gott om honom och sa att Ravy Tsouka var en av de spelare som hade utvecklats mest under sin tid i klubben. När jag själv frågar Ravy om Lennartssons inverkan är dock förklaringen hyfsat enkel.

” – Han pratar med mig väldigt mycket. Han ger mig självförtroende. Det är väldigt viktigt när man är fotbollsspelare att man får förtroende från klubben och tränarna, det är därför jag känner mig bättre”

Min bild av förre tränaren och den nye tränaren är att han är mer tydlig om vad han vill ha på planen från dig och från laget, håller du med om det?

” – Ja, det är mer konkret. Det är mycket enklare när man vet vad som krävs och vad han kräver av mig. När man är på planen så vet man vad behöver göra för laget och för tränaren. Då kan man också ta mer ansvar som spelare, så det är väldigt viktigt.”

Förra säsongen var Ravy Tsouka en av de spelare som fick mest kritik från supporterhåll efter ett par misstag i början på säsongen. Något som Ravy Tsouka tycker är en del av dagens fotboll och ser istället framåt.

” – Jag såg ingenting. Jag läser inte tidningen. Men samtidigt förstår jag. Det är normalt, det är en del av spelet. Detta är en ny säsong, nytt lag och nytt seriespel så vi ser framåt och jag ser också framåt. Det som har varit har varit.” Svarar den 26-årige Kongolesen med ett leende.

201102 Malmö FF Adi Nalic och Helsingborg Ravy Tsouka Dozi under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Helsingborg och Malmö FF den 2 november 2020 i Helsingborg.
Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / PA0099

Finns det en del av dig som vill bevisa för fansen att de hade fel?

” – Jo, men så är det lite. När man är tävlingsmänniska som jag är det lite så, att man vill bevisa någonting för folk att man är bra. Förra säsongen var komplicerad, både med skadorna och det som hände kollektivt.”

Finns det en del i ditt spel som du kanske inte hade förra året som du känner att du har nu med tanke på din utveckling? 

” – Jag spelar för mig själv. När jag går ut på planen vill jag vara den bästa spelaren som jag kan vara. Jag spelar för laget och för klubben och då måste jag helt enkelt spela mitt bästa och visa upp mitt bästa jag.” Säger Ravy med säkerhet på rösten.

Vad är dina mål när du går in i säsongen?

” – Jag vill och laget vill att vi spelar i Allsvenskan. Sen har jag landslaget också där jag vill att vi kvalificerar oss för Afrikanska mästerskapen med Kongo, så jag måste hålla mig skadefri och träna hårt.”

Du hade mycket framgång med landslaget förra året, är det något som du tar med till klubben självförtroendemässigt?

” – Det är därför det känns bra detta året. När jag var med landslaget kom mitt självförtroende tillbaka och det också därför jag spelade en del igen på slutet av förra säsongen, så landslaget har hjälpt mig mycket, det var också därför jag vann pris som årets bäste försvarare med Kongo”

Intervjun går till sin ända och jag tackar för att han stannade till varpå Ravy Tsouka själv tackar.

“Ha en bra dag”

 

Min Twitter: AnthonyThrn

 

 

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*