Veckan som gick 33

Även om värningen av Rade Prica gav ett visst eko i fotbollssverige så finns det inget som media gottar sig mer i än klubbar i kris. Åter så hamnade HIFs ekonomi i fokus när vår klubbdirektör la korten på bordet gällande spelarförsäljningar och publikintäkter. Samtidigt har Akademilaget börjar klättra i tabellen och ikväll så tackar vi av en riktig trotjänare – i Halmstad BK! 

Foto: Samone Klinteberg
Chrisses sista framträdande på Olympia                                                                     Foto: Samone Klinteberg

Utan rejäla spelarförsäljningar är HIF:s eget kapital utraderat! Styrelsens budget har varit för optimistisk!

Löpsedlarna skriker ut sitt budskap och i otaliga intervjuer får HIFs klubbdirektör, David Brodetsky, redogöra för vad som gått snett. Men var det egentligen så konstigt tänker vi som satt med på HIFs årsmöte i våras. Den avgående ordföranden, Claes Ohlsson, redogjorde för årets budget där man, med nöd och näppe, skulle kunna klara av att lämna en liten vinst på sista raden. Men det var förstås om man ökade publikintäkterna med 3,2 miljoner och sålde spelare för 7,7 miljoner. Tyvärr så var mycket av mötets fokus på det ”lukrativa” avtalet med Sportfive vilket gjorde att de övriga Kostnader/intäkterna viftades bort.

Är Sportfive lösning på alla ekonomiska bekymmer för HIF?

Redan då förstod vi att 2014 års premiär satt sina spår på publiken och nu hade klubben dessutom påbörjat en ombyggnad av Olympia. Ändå skulle man öka publikintäkterna med 3,2 miljoner. Att lägga en budget är ingen konst – men att nå den utan en handlingsplan är betydligt svårare. Oftast (eller alltid) börjar man i andra änden dvs man har en plan som man vill genomföra och den kommer att generera såhär och såhär mycket pengar. Ingen hade höjt ett ögonbryn om klubben varit ärliga eller förnuftiga redan då, genom att erkänna att 2015 kommer bli ett tufft år, och därför räknar vi med att tappa en del publik med tanke på ombyggnader osv. Fakta är dock fakta och det jobbas säkerligen febrilt i HIFs korridorer att hitta lösningar som skall säkra upp ekonomin så att klubben når årets budget. Hur som så finns där en styrelse som plockat fram årets budget – en styrelse som det varit väldigt, väldigt tyst som…

Tredje raka utan förlust! Det är facit för Akademin efter helgens möte med bottenkonkurrenten Kortedala. I den 74:e minuten avgjorde så Alexander Achinioti Jönsson matchen med sitt 0-1 mål. Vinsten innebar att laget nu är uppe på 18 poäng och något fastare mark. På lördag smäller det rejält när tabelltrean Höganäs kommer till Olympiafältet. Med tanke på Akademins matchrad så ligger mötet helt rätt i tiden. Höganäs kommer nämligen med fem raka utan seger och verkar vara rätt ”stukade” i dagsläget. Så räkna med en rejäl fight på plan 10.

HIF lottades mot division 3-klubben Lunden Överås i svenska cupens andra omgång. Cupmatchen spelas på bortaplan, på Österåsvallens konstgräs, torsdagen 20 augusti klockan 19.00. Vinnaren är klar för vårens gruppspel. Göteborgsklubben Lunden Överås ligger, i dagsläget,  på sjätteplats i division 3.

”Det känns som att HIF får in klass, hjärta och ett ruskigt driv för en billig peng. Särskilt långsiktigt är det ju inte, men för tillfället har HIF inte tid eller råd att tänka långsiktigt”  Tomas Nilsson, Helsingborgs Dagblad

Foto: Bjarki Tordarson
Blir Robin vårt nästa utlandsproffs?                                             Foto: Bjarki Tordarson

När nyheten om att Rade Prica återvänder till HIF, efter 13 år i exil, nådde oss så var vi nog många som drog på smilbanden. Redan för några veckor sedan uttryckte jag önskemålet om att Henrik Larsson skulle kontakta den förre skyttekungen som, efter avslutat kontrakt i Israel, nu var redo för en ny utmaning. Med tanke på ovissheten kring Robin Simovic (proffsrykte) och Micke Dahlberg (skadebekymmer) så känns Prica som en klockren värvning med sin rutin och näsa för mål. Rade har hunnit fylla 35 år och på sin resa levererat i Tyskland, Danmark, Norge och Israel. Samtliga länder med serier som, i många fall, rankas högre än vår Allsvenska. Jag har svårt att se Prica misslyckas utan jag tror att detta är precis det lyftet som HIF behöver för att leverera en fin höstsäsong och säkra kontraktet på ett tidigt stadie. Vilket vore perfekt för att, i lugn och ro, kunna bygga vidare på truppen inför den kommande säsongen. Möjligen får anfallaren börja på bänken men ett inhopp – och kanske även ett mål mot Halmstad ikväll hade varit den perfekta återkomsten för Rade Prica.

På tal om kvällens möte så hoppas jag att ni redan införskaffat biljetter så att vi åter kan passera den magiska 10000-spärren. Förutom att solen lär skina så kommer såväl HIF som HIF-vännerna tacka av legenden Christoffer Andersson. Efter över 500 matcher i den röda tröjan så borde varenda Helsingborgare med ett fotbollshjärta masa sig ner till Olympia. 36-åringen har, trots utlandsspel i Tyskland och Norge, alltid hållit HIF-fanan högt och även om han numera representerar Halmstad tydligt deklarerat var hans hjärta finns. Dessutom kan HIF, vid en ev vinst, minska gapet till topplagen och öka gapet till bottenträsket.

Samtidigt som Prica anslöt så stod det klart att en annan anfallare, Mohamed Ramadan, lånades ut till BoIS under resten av säsongen. Tydligen var speltid allt som Mohamed behövde för han levererade redan i sin debut för Division 1-laget. Även om målet uteblev så var han en starkt bidragande orsak till att Landskrona tog en storseger (0-5) borta mot Husqvarna. Nu väntar vi bara på att målen skall börja trilla in för anfallaren som , under sin tid i HIF, varit mer skadad än frisk!

Mattias Lindström är en av de jag fortfarande har lite kontakt med Foto: Samone Klinteberg
En av två spelare som etablerat sig på Allsvensk nivå                                                       Foto: Samone Klinteberg

Annars stötte jag ihop med en fd Allsvensk skyttekung i helgen. Givetvis kom diskussionen in på HIF och målsättningen att slussa in ungdomsspelare i A-laget. Jag blev bryskt påmind om att merparten av de spelare som flyttats upp de senaste säsongerna numera återfinns i andra klubbar. Ekvall, Svensson, Jarl, Ohlander, Kinnander osv – listan kan göras lång. Tittar man på hur många offensiva etablerade Allsvenska spelare som HIF fått fram de senaste 15-20 åren så kom vi faktiskt bara fram till två namn: Mattias Lindström och Rasmus Jönsson! Kanske något som tåls att tänka på för de styrande i klubben. För visst poängterade Akademins, Berth Linden, vikten av en god ungdomsverksamhet och att det var där man skulle satsa för att trygga klubbens ekonomi för många år framöver…

Lördagen den 29 augusti bjuder klubben in alla HIF-supportrar till derbyladdning på Olympia. Det är alltså dagen innan Skånederbyt mot Malmö FF och en  öppna träningen hålls inne  på Olympia mellan 10.30-12. Passa på och ge ditt stöd till spelarna inför årets stormatch mot MFF! Den öppna träningen är en del av Hx15 och givetvis hoppas vi, på Allt Om HIF, att så många som möjligt sluter upp för att peppa laget inför årets sista skånederby.

Men nu är det full fokus på kvällens match på Olympia – för vi ses väl där?

 

Martin Klinteberg BBL

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*