Vårallsvenskan – Spelarbetyg

Foto: Björn Wijk
Pálsson & Ajdarevic Foto: Björn Wijk
Spelarna firar ett av målen under vårsäsongen
Spelarna firar ett av målen under vårsäsongen

Allsvenskan har tagit sommaruppehåll och så har även vi på redaktionen. Men för oss på AOH – i alla fall för mig – har det börjar klia i fingertopparna igen och även i sommar ska det ju spelas fotboll. Landslagen spelar på lite olika håll och för oss HIFare är det mest intressanta U21-EM i Tjeckien som startar nu på torsdag och håller på till den 30 juni, där ett par ex-HIFare är med i den svenska truppen. Detta är ett mästerskap som vi på Allt om HIF givetvis ska rapportera om.

Men först tänkte jag ta tillfälle i akt och skriva om HIF. Nu när vårsäsongen är över finns det tid att analysera, fundera och tycka till hur våra spelare har skött sig hittills. Många har utmärkt sig – åt båda hållen. Vi på AOH har skrivit spelarbetyg efter varje match och jag har nu räknat ihop vårt genomsnittliga betyg på varje spelare som spelat minst tre matcher sammanlagt under våren. En kommentar till varje spelare finns även intill.

Här kommer betygen!

Pär Hansson  3,09 ≈ 3
Kommentar: Blandade och gav lite i början men höjde sig, och i sista matcherna innan uppehållet var han fenomenal och höll landslagsklass. Var i liknande form som han var under guldåret 2011. Stått för flera straffräddningar denna vår och har blivit bättre i luftspelet.

Matt Pyzdrowski X – Spelat för kort tid för att betygsättas.
Kommentar: Har bara stått i mål i en match då Pär hållt honom kvar på bänken i resterande. Men när han spelade gjorde han det riktigt bra. Fick göra massvis med räddningar, bland annat en straff, stod pall och höll nollan. Revanscherade sig efter några mindre bra insatser i Svenska cupen.

Daniel Andersson (målvaktstränare) X – Spelat för kort tid för att betygsättas.
Kommentar: Fick hoppa in mellan stolparna i premiären mot Kalmar FF borta, eftersom båda ordinarie målvakterna var skadade. Var enastående bra då och blev stor matchhjälte. Han fixade poängen hem till Helsingborg, stod för flera kvalificerade räddningar och höll nollan. Har sedan dess återgått till tränarrollen.

—–

Emil Krafth 2,66 ≈ 3
Kommentar: 
Har varit stabil under hela våren förutom ett par matcher i mitten då han slarvade en del defensivt. Har en bra inläggsfot och deltar ofta i anfallen. Tyvärr har ryggen blivit sämre och han blir nu borta två-tre månader, och missar därmed U21-EM.

Peter Larsson 2,33 ≈ 2
Kommentar:
 Var borta pga skada under hela försäsongen och cupspelet, även en bit in i Allsvenskan. Började – förståeligt – lite darrigt och saknade både tajming och tempot. Har höjt sig ju mer han spelat och avslutade starkt med en riktigt bra insats mot Åtvidaberg som han krönte med ett mål.

Victor Pálsson 2,72 ≈ 3
Kommentar: Har varit en av de bästa i laget denna våren. Har fått gå ett steg neråt i banan till mittback  och stannat där efter sina fina prestationer. Spelar med passion och pondus och visar mycket vilja. Har bara blivit bättre och bättre och är nu given i startelvan.

Frederik Helstrup 2,46 ≈ 2
Kommentar: 
En av få som spelat i alla matcher. Kom in när försvaret hade darrat och Peter Larsson var skadad, och var den som skulle styra upp det. Har varit stabil i princip hela våren och radat upp goda insatser. Har hållt de egna talangerna Johansson och Björkman utanför elvan.

Carl Johansson  2,5
Kommentar: 
Började bra och var en startspelare i mittförsvaret. Sedan skadade han sig mot Falkenberg i hemmapremiären, och har sedan dess fastnat på bänken då Larsson/Pálsson/Helstrup gått före. Har blivit några inhopp med gedigna prestationer. Gjort en del mål i U21-matcherna.

Jesper Björkman – Spelat för kort tid för att betygsättas.
Kommentar: Har suttit fast på bänken och ibland inte ens varit uttagen i truppen. Får vänta på sina första minuter i årets allsvenska.

Jere Uronen  2,3 ≈ 2
Kommentar: 
Inte varit lika bra som sin ytterbackskollega Krafth. Har haft ganska många farliga frisparkar som varit nära att gå in. Inläggs- och hörnspelet behöver dock förbättras, har även slarvat defensivt vissa matcher. Kan bättre.

Fredrik Widlund – Spelat för kort tid för att betygsättas.
Kommentar: Har varit med på bänken en handfull gånger, annars utanför truppen och med U21-laget. Får vänta på sin allsvenska debut.

Gustav Jarl – Spelat för kort tid för att betygsättas.
Kommentar: Har varit med på bänken en match, annars utanför truppen och med U21-laget. Får vänta på sina första minuter i årets allsvenska.

—–

Lalawélé Atakora 2,27 ≈ 2
Kommentar: 
Höga toppar och djupa dalar. Så kan man beskriva Atakoras vårsäsong. Har fått fyror i betyg, men också ettor. Behöver höja sin lägstanivå och också hålla en jämnare nivå alltsomallt. Avslutade dock ganska starkt på sin nya position som offensiv central mittfältare.

Mattias Lindström 2,43 ≈ 2
Kommentar: 
Har fått stå utanför Henkes elva en del, särskilt när han formerat laget 3-5-2. Men när han spelat har han ändå gjort det bra. Han kämpar och sliter som vanligt, och gör alltid en god arbetsinsats för laget.

Johan Mårtensson  2,25 ≈ 2
Kommentar: 
Spelade alla matcher under våren förutom sista mot Åtvid då han stod över pga sin hjärnskakning. Har spelat med kaptensbindeln i många matcher under Peter Larssons frånvaro, och tyngdes inte av det utan spelade bra. Har gjort det godkänt hittills där han stått för stabila insatser.

Darijan Bojanic  2,09 ≈ 2
Kommentar: 
Har pendlat en hel del i sina prestationer denna våren. Fantastiska insatser har blandats med ibland rent utav usla. Måste bli jämnare. Har ett riktigt bra skott som han använder sig av alldeles för sällan. Kan bli en riktigt bra höst om han höjer sig.

Astrit Ajdarevic 1,5
Kommentar: 
Har inte alls fått spelet att stämma och varken han eller HIF är nog särskilt nöjda. Har underpresterat med tanke på de stora förväntningar man hade när han anslöt. Gjorde med all sannolikhet sin sista match i den rödblåa-tröjan mot Åtvid, då låneavtalet går ut i sommar och klubben lär inte förlänga det.

Andreas Landgren 2,125 ≈ 2
Kommentar:
Har mest fått agera inhoppare hittills – och gjort det godkänt – men fick spela mer och mer mot slutet pga skador och formationändringen till 3-5-2. Spelade över förväntan på vänsterbacksplatsen i Uronens frånvaro, och var faktiskt riktigt bra.

Emmanuel Boateng 2,3 ≈ 2
Kommentar: 
Har pendlat mellan inhoppare och startspelare och blivit bättre och bättre. Tar för sig mer nu, vågar mer och använder sin snabbhet på ett bättre sätt. Även gjort en del mål.

Anton Wede 3
Kommentar:
 Hann bara vara med i tre matcher innan han gick sönder borta mot Halmstad. Gjorde det bra och såg spännande ut, utmanade och löpte mycket. Är tillbaka efter uppehållet.

—–

Robin Simovic 2,5
Kommentar: 
Har gjort en stark vårsäsong med sex gjorda mål. Har blivit bättre i spelet och deltar mycket i offensiven, fördelar bollar och vinner nästan alla dueller.   

Jordan Larsson 2
Kommentar: 
Kändes inte helt redo för Allsvenskan i början. Vägde lite lätt i duellerna och uträttade inte så mycket på plan. Har ändå gjort det godkänt utifrån förutsättningarna att det är hans första hela allsvenska säsong. Avslutade starkt mot Åtvid, då första allsvenska målet också kom.

Mikael Dahlberg – Spelat för kort tid för att betygsättas.
Kommentar: Har bara gjort en match från start och ett inhopp i år, då han haft otur med skador. Var borta under försäsongen och en bit in i Allsvenskan, gjorde comeback för att sedan bli skadad igen efter bortamatchen mot Elfsborg på plasten. Får hoppas på en skadefri höst.

Anton Kinnander – Spelat för kort tid för att betygsättas.
Kommentar: Två inhopp under våren har det blivit för talangen. Har suttit på bänken ett antal matcher, annars utanför truppen och med U21. Har gjort det helt okej när han kommit in.  

Mohamed Ramadan – Spelat för kort tid för att betygsättas.
Kommentar: Fick hoppa in i hemmapremiären och spelade dryga tjugo minuter. Har inte spelat något sedan dess. Stor konkurrens har gjort att Ramadan hamnat utanför. Varit på bänken ett fåtal gånger, annars spelat med U21 där han gjort en del mål.


 

Vårens bästa – Min topp 3 lista!

1. Victor Pálsson
Har varit ledaren i backlinjen och spelat riktigt bra. Spelar med pondus, vilja och beslutsamhet.

2. Pär Hansson 
2011-formen har vaknat till liv. Varit topp 3 av målvakterna i Allsvenskan denna våren.

3. Robin Simovic
Efter ett mållöst och skadefyllt 2014 har Simovic verkligen kommit igång igen. Gör mål, har utvecklat sitt spel och ser piggare ut än på länge.

 

Tyck gärna till och säg om ni håller med eller ej. All kritik är välkommen, sålänge ni håller det på en bra nivå!

Betygsskala:

1: Underkänd

2: Godkänd

3: Bra

4: Hög allsvensk klass

5: Landslagsklass

Emil.Carlsvärd.BBL

1 kommentar

  1. Topp 3-listan är inte mycket att säga om: snarare att dessa tre varit så dominerande i en respektive lagdel så alla på ett sätt skulle varit på första platsen, men om än Palsson slipat bort sin ojämnhet är det Pärs “återvaknande” till Guldformen från trippelåret som står ut mest hos mig!

    Trist med Emil, inte bara för hans egen skull utan nu för HIF att man står utan en ordinarie högerback inför omstarten, så än en gång måste det gräma klubbledningen att man tackade nej till allas vår hjälpgumma Christoffer Andersson som gjort nytta både nu, tidigare på säsongen samt i höst – och hade sen kunnat få en avtackning värdig en sådan HIF-ikon!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*