Vänsterbacken som hoppas på att Kalmar FF åker på stryk

HIF möter på måndag ett Kalmar FF som har legat uppe i toppen av tabellen och fightats under större delen av säsongen, mycket tack vare att de ännu inte har förlorat hemma på Guldfågeln Arena den här säsongen.

– Men dem ska väl åka på stryk någon gång också, så det kan väl vara läge och ”piska” dit dem på måndag, säger HIF:s vänsterback Erik Edman.

Sedan Kalmar FF invigde sin nya Guldfågeln Arena den 11 april mot Djurgården, så har inte kalmariterna förlorat på hemmaplan under årets säsong. Det är med andra ord en tuff uppgift som HIF har framför sig att bemästra. Om man kollar på statistiken, när Kalmar spelade sina hemmamatcher på Fredriksskans, så talar det inte för HIF, snarare tvärtom. HIF har inte vunnit en bortamatch mot Kalmar på de senaste fem åren. Senaste segern kom 2006.

– De är duktiga där. De var duktiga på Fredriksskans också. HIF hade ju alltid problem där, så det är ju erkänt en väldigt, väldigt tuff bortamatch.

– Men dem ska väl åka på stryk någon gång också, så det kan väl vara läge och ”piska” dit dem på måndag, säger Erik Edman.

Edman har 1-0 förlusten borta mot Kalmar förra året i minnet. Daniel Mendes gav Kalmar ledningen, bara 6,4 sekunder in i matchen. Daniel Mendes blev även utvisad i den 26:e minuten och HIF fick spela med en man mer under resterande matchtid, men lyckades varken med att vända på underläget eller göra något mål.

– Jag vet hur tjuriga vi var förra året när vi åkte hem från den matchen. Det var riktigt grinigt i bussen och sitta då fyra timmar hem, det var inte så kul, men så är det ibland.

I år är HIF ute efter revansch. Förra året tog HIF bara en poäng mot Kalmar. Men under pågående säsong så har HIF bättre statistik mot smålänningarna. I våras vann HIF med 1-0 mot Kalmar hemma på Olympia. Det är något som Edman tror kan upprepa sig på måndag.

-Jag tycker att vi känns hetare och hetare och våra matchvinnare, känns som att de är i bra slag också, vilket är viktigt för att vinna matcher.

Dock är Kalmar också heta. Laget varit med uppe i toppen och fightats under årets säsong och ligger, i skrivande stund, på en fjärde plats. Så har det mer eller mindre sett ut ända sedan smålänningarna tog steget upp till Allsvenskan, 2004. Toppnoteringen kom när Kalmar FF vann SM-guld 2008. Som sämst har Kalmar slutat på en sjunde plats vilket inträffade förra säsongen.  

– Om man tittar på deras prestationer och klubbens utveckling de senaste tio åren, så är det en imponerande resa man gjort.

– Det är ju såklart Nanne (Bergstrand, tränare) som har byggt upp det där då tillsammans med Svante Samuelsson (sportchef) och även (Henrik) Rydström och de här lirarna som har ett stort Kalmar-hjärta. Det är jätteimponerande vad de har gjort.

Intresset för matchen på måndag är stort och mycket talar för ett slutsålt Guldfågeln Arena.

– Det är skitroligt. Det är bra för dem såklart och kul för oss också att det blir fullt hus, säger Edman och fortsätter:

– Jag tycker det är ett positivt drag kring Allsvenskan i år, förutom de två grejerna som hände där då med våran match (läktarskandalen i samband med MFF-HIF och Syrianska. (läktarskandalen i samband med Syrianska-AIK).

– Det har varit bra fotboll och det har varit fina gräsplaner som gör att man kan spela bra fotboll. Då vill publiken också komma och kolla.

Edman har också viljat spela fotboll, men han har inte kunnat göra det på grund av en efterhängsen hälseneskada som han ådrog sig mot IFK Göteborg den 18 april. I de två senaste allsvenska matcherna mot Djurgården har han däremot spelat från start och orkat spela hela matchtiden ut.

– Det har varit frustrerande och vara utanför, såklart. Man vill ju in och spela. Men jag har varit tvungen att ta det lugnt med hälsenan. Men det känns bra nu så det är bara att köra, avslutar en spelsugen Erik Edman.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*