Vad har den outbildade som de utbildade saknar?

Hur är det egentligen ställt med kvaliteten på den svenska tränarutbildningen? Jag blir lite orolig över läget när jag ser tabellen och konstaterar att flera klubbar med välutbildade tränare, som uppfyller kraven för Svenska Fotbollsförbundets tränarlicens, har stora problem.
 
Det som oroar mig lite extra och som också borde vara en väckarklocka för de utbildningsansvariga är att allsvenskan leds av ett lag vars tränare saknar den formella utbildning som blir obligatorisk från och med nästa år!
Vad har han som de andra saknar? Och vad saknas i utbildningen – som han tydligen har?
Ni inser naturligtvis ironin i ovanstående. Men visst är det ganska kul att HIF-tränaren Conny Karlsson, enligt Fotbollsförbundet, egentligen inte är kvalificerad att träna ett allsvenskt lag.

Nu ska utbildning inte föraktas – tvärtom. Och jag kastar egentligen sten i ett nästan 40-årigt glashus när jag ironiserar i frågan. Faktum är att jag i början av 1970-talet, då jag under en ganska kort period arbetade som sportchef på NST (som då var en egen tidning) kritiserade HIF för att klubbens ungdomstränare var betydligt mer välutbildade än dåvarande A-lagstränaren Arne ”Mia” Hagberg. Jag var ganska kritisk och hade en debatt i tidningen med dåvarande styrelsen. Minns inga detaljer men episoden poppade upp i minnet nu.

Sedan tycker jag att man kan dra vissa paralleller med de fackliga lärarförbundens återkommande krav på att alla lärare ska vara ”behöriga”, vilket innebär att de ska ha avlagt en formell examen.

Personligen tycker jag att kravet är bisarrt. Jag har egen erfarenhet, både från min egen skoltid och från mina barns, av att obehöriga lärare kan hålla högre kvalitet, inte minst pedagogiskt än vissa behöriga. Jag har också mött behöriga lärare som definitivt var helt olämpliga för sitt yrke.

Så är det sannolikt även inom tränarkåren och inom en del andra yrken. En teoretisk examen innebär inte nödvändigtvis det enda saliggörande.

Kunskaper är viktiga, men det finns flera vägar att skaffa sig dem.

Ta exempelvis välutbildade invandrare som kommer till vårt land och här får nöja sig med mindre kvalificerade jobb eftersom vi vägrar acceptera att den höga utbildning de fått i sitt hemland skulle vara lika mycket (eller ve och fasa mer) värd än den som erbjuds i Sverige.

Det innebär att vi missar en hel del kvalificerad arbetskraft.

På samma sätt duktiga tränare stoppas i sin yrkeskarriär – och klubbar missa dem – om in SvFF hittar ett sätt att validera kunskaper som motsvarar dem som man kan få på kurserna.

Jag tror att alla skulle tjäna på om tränare som skaffat sig utbildning och erfarenhet på andra vägar fick möjlighet att avlägga ett prov som visade att de har kompetensen.

www.rolandnordqvist.com

 

 

 

 

1 kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*