Ungdomarna, truppstatus och en lista till tomten…

Den sista bollen har knappt rullat färdigt på Olympia. Bakom kulisserna har man inte legat på latsidan sedan det stod klart att HIF degraderats till Superettan den kommande säsongen. Med en ny tränarkonstellation på plats så blir givetvis nästa stora samtalsämne vilka spelare som följer med oss in i 2017 och vilka som gjort sitt i den röda tröjan? Sen finns det givetvis några intressanta namn som skulle kunna lyfta laget inför jakten på en återkomst i Allsvenskan 2018.

Efter en medioker säsong så kunde vi, som så många andra, konstatera att väldigt få HIFare tagit det där ”extra steget” i sin utveckling under 2016. Däremot finns där redan en hel drös spelare att bygga vidare på. Spelare som kanske inte riktigt håller Allsvensk nivå men, med en stabilare säsong i Superettan, kan ta det där steget och blomma ut till fullfjädrade Allsvenska spelare. Med rätt stöttning och gott om speltid, vilket den nya tränarkonstellationen borde kunna erbjuda, så tror jag definitivt att HIF, i mångt om mycket, har materialet för att kunna ligga i toppen av Superettan redan den kommande säsongen. Att sen Peo Ljung har full koll på Akademispelaren, via sin tjänst som Individuell spelarutvecklare, och Chrisses stenkoll på vårt U17 lag ger klubben ett rejält försprång i målsättningen att lyfta fram betydligt fler egna talanger än som varit fallet de senaste åren.

Det kan ju knappast ses som positivt att HIF helt saknar landslagsspelare från U19 ner till U17. Det är nämligen från den gruppen som man, rimligtvis skall flytta upp spelare. Däremot finns där en del intressanta namn strax under såsom Max Mårtensson och Alex Sjöholm som är uttagna till spel med P16-landslaget. Akademin sitter säkerligen på 1-2 intressanta spelare. Den stora lysande stjärnan heter dock Alex Timossi Andersson. 15 år gammal och redan bofast i HIF Akademin och vårt P15 landslag. Anfallaren imponerade dessutom stort i U17 lagets framfart under året och blir en spelare att hålla ögonen på framöver. Redan, för några veckor sedan, besökte han Bayern Munchen och fick idel lovord av deras svenska scout, Björn Andersson, som dock tyckte att ytterligare en säsong i Sverige hade 15-åringen mått bra av. Om det blir med HIFs eller Akademins A-trupp återstår att se.

HIFs hetaste sparkapital, Alex Timossi Andersson, i landskampen mot Norge i somras Foto: Daniel Eriksson / BILDBYRÅN
HIFs hetaste sparkapital, Alex Timossi Andersson, i landskampen mot Norge i somras
Foto: Daniel Eriksson / BILDBYRÅN

Även 17-årige Mouhammed Fahs borde kunna vara av intresse för vår nya tränarduo. Anfallaren har provtränat med italienska Atalanta, vid två tillfälle, och fick debutera för vårt A-lag i sommarens träningsmatch mot Vålerengen. I samma veva skrev han på ett kontrakt på 2,5 år och bör kunna ta nästa steg redan nu. Med fem mål, i Akademin, på sitt cv har Fahs tydligt visat att han har näsa för målet och med ev spel i Superettan kommer förhoppningvis nästa lyft i karriären. Titta bara på en annan 17-åring, Halmstads Sead Haksabanovic, som var den genomgående främsta spelaren i det Allsvenska kvalspelet. Han tredubblade antalet matcher förra säsongen och tackade genom att leverera 10 mål och otaliga assist. Kommande säsong får mittfältaren testa sina vingar i Allsvenskan och bör, efter två säsonger i Superettan, vara redo för uppgiften.

KONTRAKTEN

Den nuvarande truppen då? Tre spelare står utan kontrakt – Micke Dahlberg, Lalawele Atakora och Jesper Björkman. Här tror jag att samtliga kan försvinna även om jag gärna sett att Dahlberg och Björkman fått förnyat förtroende. Dock har Dahlberg en skadebenägenhet som talar emot honom och för Björkman del så har han nu tillhört HIFs A-trupp i fyra säsonger och ändå inte riktigt klarat konkurrensen från övriga försvarsspelare. Skulle det bli förändringar i backlinjen tycker jag dock att man borde ge 23-åringen ytterligare en säsong att kunna etablera sig som startspelare.

MÅLVAKTERNA

På målvaktssidan har både Matt Pyzdrowski och Tomer Chensinski kontrakt även kommande säsong. Ingen av målvakterna tog väl riktigt chansen att bli en uttalad förstemålvakt och de individuella misstagen var några för mycket. Men Pyzdrowski visade, i kvalmatcherna mot Halmstad, upp ett imponerande spel och i Superettan lär de båda målvakterna vara fullgoda pjäser.

Annars skulle kanske Djurgårdens reservmålvakt, Hampus Nilsson, var ett fullgott alternativ. Utlåningen till Östersund tyder på att stockholmarna inte riktigt tror på Nilsson som, om han stannar, lär få spela andrafiol till Andreas Isaksson. Nilsson har ju dessutom några säsonger i HIF bakom sig och får räknas som en potentiell ”hemvändare”

FÖRSVARARNA

I försvaret har vi det väl förspänt. Peter Larsson har aviserat att han gärna fortsätter och både Calle Johansson och Viktor Ljung kan nästan ses som nyförvärv den kommande säsongen. Calle imponerade stort innan skadebekymmerna slog till och hade han bara fått fortsätta spela kontinuerligt så hade en plats i OS- truppen varit given. Nu får han ta sin revansch 2017 istället. Även om Adam Eriksson(och resten av laget) mattades av under hösten visade han prov på bra teknik och snabbhet under våren och kommer bli oerhört viktig framöver. I hans fall är jag mer förvånad om HIF får behålla honom. Jonathan Larsson, Jonatan Olsson och Felix Bindelöv har visat upp ett moget spel under begränsad speltid och de kan säkert ta ett rejält kliv i Superettan. Min tveksamhet står då till Frederik Helstrup som blev en personlig favorit när han anlände 2015. I Peter Larssons frånvaro så uppträdde Calle J och Helstrup klokrent i mittförsvaret och HIF verkade ha hittat en nytt lyckosamt mittbackspar. Tyvärr har de individuella misstagen hopat sig för dansken under 2016 och han har inte alls stått för den trygghet och aggressivitet som vi lärde oss uppskatta under debutsäsongen.

Andreas Landgren växer med uppgiften och skulle definitivt kunna ta över kaptensbindeln Foto: Samone Klinteberg
Andreas Landgren växer med uppgiften och skulle definitivt kunna ta över kaptensbindeln
Foto: Samone Klinteberg

Andreas Landgren blir kanske den viktigaste av alla våra försvarare. Dels för sin bakgrund i såväl staden som i klubben. Men även för sitt uppoffrande spel och sitt kloka sätt att föra sig i såväl tidningar som media. Landgren har HIF i modersmjölken och började spela som 6-åring. Efter diverse turer i utlandet och en sejour i Halmstad så var han tillbaka 2014. 27-åringen gör oftast aldrig någon dålig insats och är inte rädd att ta för sig. Jag skulle tom kunna tänka mig att gå så långt som att föreslå Landgren som ny lagkapten den kommande säsongen.

MITTFÄLTET

På mittfältet ser jag som svårt att vi får behålla spelare som Johan Mårtensson och Anton Wede. Den sistnämnde blev vald till Årets HIFare och visade att ha håller Allsvensk klass. Hade jag varit i hans position så hade jag definitivt nappat om det kommer erbjudande från den högre divisionen. Vad gäller Mårtensson så anlände han från en utlandskarriär 2015. Målet var troligtvis att ta ny sats för att komma ut i proffsvärlden igen. 27-åringen har dessutom fått debutera i A-landslaget och hade inte heller gjort bort sig i en Allsvensk klubb. Dock har Mårtensson inte heller utvecklats åt det positiva hållet och förhoppningarna var nog större på honom att kliva fram och ta en ledande roll under förra säsongen.

Anchinioti-Jönsson, Bojanic och Monday Samuel får slåss om innermittfältsplatserna med ev nyförvärv och i fallet Bojanic så besitter den grabben så mycket fotboll. Frågan är bara vilken tränare som skall lyckats få det ur honom. Dock tror jag att han kan vara en viktig pjäs i Chrisse och PeOs lagbygge då 21-åringen fortfarande har framtiden för sig. Martin Christensen och Ralani lär ha lekstuga, på sina kanter, i Superettan och Calle Wede får ses som ett nyförvärv efter sin skadefrånvaro.

ANFALLET

Om försvar och mittfältet känns hyfsat stabilt så är det kanske på anfallsidan HIF står inför sin största utmaning. Jordan Larsson kan vara på väg utomlands då Feyenoord sägs rycka i honom. För rätt pengar så kan inte HIF tacka nej och för Jordans utveckling är kanske inte Superettan rätt väg att gå. Som HIFare ser jag hellre honom lämna för utlandet än till någon svensk klubb. Får vi dessutom bra betalt, med tanke på att det återstår två år på kontraktet, så sälj!

Dahlberg har vi avhandlat tidigare och då kvarstår Hallenius, Lange och Rusike. Ingen av spelarna har egentligen lyckats under sin tid i klubben. Hallenius hamnade rätt snabbt på skadelistan och i frysboxen. Rusikes facit – tre mål på 25 matcher är för klent och danske Lange har ju själv menat att han är för bra för Superettan. Samtliga spelare skulle kunna fungera även kommande säsong där HIF förväntas uppträda något offensivare och föra sina matcher. Men frågan är om HIF har råd med dem och om det finns intresse från andra klubbar. Rusike var under luppen, från utlandet, redan i somras därav att man valde att värva Lange. Men intresset svalnade och Henrik Larsson stod plötsligt med något många anfallare. Ni som saknar Moustafa Zeidan så har jag inte berört honom då jag ser det som en självklarhet att han återfinns som ett anfallsalternativ 2017.

NYFÖRVÄRV DÅ?

Ja – om ekonomin tillåter så finns där givetvis en önskelista som innehåller allt från Leo Messi till Wayne Rooney. Skämt åsido! Med tanker på nedflyttningen så föll nog en del tilltänkta alternativ bort. Vi som hade velat se Andreas Linde, Rasmus jönsson, Pär Hansson mfl i den röda tröjan igen får nog vänta ytterligare någon säsong. Här behöver nog klubben spela på högsta nivå för att de spelarna skall se det som en utmaning i sin fortsatta karriär. Men jag väljer ändå att slänga fram tre spelare som jag gärna sett i HIF den kommande säsongen. Tre spelare som jag definitivt tror hade kunnat bli ett rejält lyft för klubben och kanske kan fås till ett överkomligt pris där man inte äventyrar den bräckliga ekonomin.

Marcus Nilsson skulle kunna lyfta HIF ytterligare en nivå Foto: HD
Marcus Nilsson skulle kunna lyfta HIF ytterligare en nivå
Foto: HD

Marcus Nilsson – Försvarsgeneral som knappast blivit sämre efter några säsonger i Kalmar och utomlands. HIFare sen barnsben som har ett stort hjärta för klubben. Rutin i massor och en tuff spelstil. Efter en mindre lyckad sejour i England så återfinns han numera i den norska ligan (Stabaek). Fördelen som HIF har i fallet Nilsson är att Stabaek, precis som HIF, har en risig säsong och ska nu kvala för att hålla sig kvar i Tippeligan. Dessutom sträcker sig försvararens kontrakt bara säsongen ut och skulle kunna komma hem gratis. Frågan är om Nilsson är sugen på spel i Superettan?

Elias Andersson – Ryktades inte komma överens med Henrik Larsson och försvann till Varberg. Gjorde succé och övergången blev permanent inför förra säsongen. Kapten i det svenska U17-landslaget vid EM 2013 och skulle kunna vara en perfekt ersättare till en ev flyktande Johan Mårtensson. Efter sex säsonger i HIF så vet han dessutom vad han vänder hem till.

Imad Khalili – Har en bakgrund i klubben och imponerade stort senast han var i HIF (2013-14). En notorisk målskytt som, efter några märkliga utlandsresor, återfinns i Hammarby där han haft en extremt tung säsong. Tre matcher från start på hela säsongen vittnar om att han inte tillhörde en av Nannes favoritspelare. Har, som hans agent uttryckte det ”1000 kusiner i Helsingborg och vill därför helst hem till Skåne” men sitter på ett kontrakt tom 2018. Här får man avvakta hur Bajens nya tränare ser på Khalili och den ev kostnaden för att få hem honom. Dock ett rejält lyft på anfallsfronten och en potentiell skyttekung i Superettan.

Martin Klinteberg BBL

1 kommentar

  1. Alla 3 med utgående kontrakt lär försvinna: Atakora får gärna fortsätta “krama” bollen i någon annan klubb för mer bollkär spelare som ALDRIG släpper bollen har jag inte sett. Jesper har haft flera år på att visa upp sig men med Calle, Felix, Jonathan, P.L. & Helstrup före i rangordningen gjort sitt, och Dahlberg nyttig men kostar mycket de få minuter han spelar – skulle vara om de andra anfallarna i årets trupp försvinner som han skulle behövas i form av ett “bollplank” (både på & utanför plan) för ungdomarna…

    Helstrup tror jag bara var en svacka i slutet likt för alla andra spelare, men Landgrens skadelista samt form när han väl spelat gör mig mer orolig och inte direkt förstaval som lagkapten. Alla 3 potentiella nyförvärven är inte orealistiska: Elias lär kunna ersätta Mårtensson på plan (även i kaptensrollen?) nu när Henrik är historia, och Marcus vet vi med sitt rödblåa hjärta lär kunna byta norska superettan mot den svenska – Imad är jag dock rädd för kan falla på att Bajen vill ha för mycket betalt…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*