Tryck på Olympia

10 040 åskådare. Femtusen spontanbesökare. Enligt uppgift hade det i måndags morse endast sålts femtusen biljetter och på väg till Olympia igår började jag fila på tankarna om varför publiken sviker HIF och varför publiken inte ens klappade med eller reser sig upp vid mål och jublar.

På väg upp för Bergaliden fortsatte de negativa tankarna.  Bergaliden som brukar vara färgat röd av folk på väg till matchen. Folk i Helsingborg gick på fotboll medan andra lag hade problem med att finna rötterna. Allsvenskans besökare var kostymklädda nissar i alltför stor utsträckning.

1997 började HIF:s publik ändra sitt engagemang. Den då fina Östra läktaren stod klar och alla som var tvingade att komma en och en halv timma innan matchstart för att få plats kunde nu komma fem minuter innan matchstart. Publiken började gå på evenemang istället för på fotboll. Styrkan i HIF:s publiksammansättning började sakta med säkert vända till de som gick för att det var AIK eller Djurgården (eller annat valfritt lag) istället för att gå på HIF:s match.

Det var kul att gå på Olympia förr. Även om Olle Larsson var töntig i överkant så fick han med publiken i sina läktarrundor. Vi var på plats. I tid. Nu så kommer folk gärna fem minuter efter matchstart för man måste ha ju ha sin öl med sig på plats. Den är i mångt och mycket viktigare än matchen.

Men så blev det befarade 6000 i stället 10000. Och publiken levde med. Klacken visade sig från sin allra bästa sida. Thifo hade planerat ett tifo “miniHenke”. Riktigt mäktigt. Låt vara att övrig publik inte sjöng med i den själsliga inmarschen men det var ändå som att komma till Olympia i slutet av 90-talet. Roligt. Utöver detta så spelade dessutom HIF som på Hareides tid. Effektivt. Vackert. Kul.

Så vi får hoppas att detta är en trend som kommer att hålla i. Vi ÄR Sveriges publiklag. Det var vi som räddade allsvenskan 1993. Det var vi som fick upp intresset för fotbollen igen. Att nå upp till topparna 2000-05 i publik är som att tro att ett lag alltid är i toppform. Besöksantalet nu är högre än på nittiotalet. Ett normaliserat förhållande. Att HIF drar över 10 000 är lite över normalt. Det är roligare med billigare priser och ett välbesökt Olympia än dyra priser och glest på läktaren och med det stöd som gavs framför allt från klacken men även övriga Olympia så kan det bara inte ta annan väg än mot xxxx.

***

Erik Sundin levererar. Han gör sin bästa match sedan han kom till HIF, kanske till och med i sin karriär. Och tur var det för honom. För Gerndts inhopp, 10 minuter var fullkomligt lysande. Även Khalilis inhopp visar att vi inte kommer att stå och falla med Lantz. Personligen längtar jag till den dagen då Johan Eiswohld tar plats i startelvan. DÄR har vi en kommande landslagsman!

***

På måndag är det konstgräs. Vi är obesegrade på konstgräs i år. Det kan bara bli seger. Vi från AOH är där. Är ni?

.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*