Reflektion från Tv-soffan

HIF blev i och med dagens seger historiska. Första lag på 50 år som har vunnit 8 raka hemmamatcher i Allsvenskan. Och det var en otroligt skön seger!

Men det började tveksamt, långsamt och slarvigt. Och det slarvigaste av allt, var Lantz uruselt slagna straff i den 6:e minuten. Ett par minuter senare så fortsatte den slarviga inledningen genom att Häcken kunde slå in 1-0 på hörna efter slarv i markeringen.
Det tog 17 minuter av matchen innan HIF kunde komma till första riktiga avslutet (jag räknar inte Lantz straff som ett riktigt avslut…) genom ett skott av Edman. Men sedan tog HIF sig i kragen och började spela bollen på marken och pressa och stressa Häcken, framför allt på mittbanan.

Så i den 29:e minuten slog Sundin till, påpassligt från en pass av Jönsson, mellan benen på Källqvist i Häcken-målet. Ett otroligt viktigt mål, både för HIF som för Sundin.

När domaren blåste för paus, var det klar fördel för HIF. Ett bollinnehav på 60-40 och 7-3 i avslut.

***

De första 10 minuterna av andra halvlek var mycket bra av HIF. (Conny gjorde ett bra halvtidssnack?). Sundin var het på gröten idag och i 61:a minuten fick han chans på avslut igen och tråcklade sig igenom Häcken-försvaret och satte bollen välplacerat.
HIF’s nyförvärv har fått verkan genom att Sundin & Jönsson har steppat upp ett snäpp?

***

Att se HIF på PPV med Björn Hedman som kommentator är extremt jobbigt. Inte nog med att han verkar vara dåligt påläst, han kommenterar domslut och eventuella frissparkssituationer precis hela tiden.

“…och då ska Häcken göra sitt fjärde byte…”

***

Jag hade noterat i mitt lilla anteckningsblock att HIF’s fasta situationer var tama och ofokuserade. Då blir det hörna i 73:e minuter där Holgersson (mittback idag) är framme och placerar bollen mellan benen på Källqvist till 3-1. Källqvist i Häcken-målet har en hel del att jobba på där…att hålla tätt mellan benen

Skön revansch för Holgersson, gott!

***

Gerndt fick 10 minuter på sig idag. Kunde nästan kräva att han skulle gjort mål på den ena av sina chanser idag? Men det kommer väl vad det lider. Det vill säga, om han får chansen fler gånger. Firma Sundin & Jönsson var lysande idag. Rasmus arbetar i det dolda, men han finns där och sliter, kämpar och slår passningarna som gör att Sundin får sina möjligheter.

***

Känslan jag hade inför matchen stämde hela vägen, nästan i alla fall. Jag slängde in en 50-lapp på 3-1 seger för HIF. Hade dock Lantz satt straffen så hade det blivit 4-1 och mina 50 kronor hade varit noll värda. Nu blev det ju en liten slant i alla fall…

***

I torsdags såg jag inget utav det, det som är bland det viktigaste i HIF’s vägvinnande spel i år – Press-spelet – . Idag poppade det upp som gubben-i-lådan efter drygt 20 minuter, sedan hade inte Häcken skuggan av en chans att rubba serie-serieledarna.

***

Bäst idag: Tre spelarare var mest utmärkande;
Sundin – Gör ett grymt bra jobb över hela sin yta idag. De två målen var grädden och sylten på glassen idag. Kul att se!
Holgersson – Stabilt, tryggt och aggressivt försvarsspel som toppades med ett förlösande mål.
Pär – Hade inte en chans att värja sig mot Häckens mål. För övrigt är han tryggheten personifierad. Bra placerad och kommunicerar med sitt försvar. Jag säger det igen; Pär Hansson är landets bästa målvakt för tillfället…