Tippa Allsvenskan är ett Mission Impossible

Vad glad jag blev när så många av de allsvenska tränarna lade all press på Malmö FF i samband med upptaktsträffen. Det passar säkert Conny & Co alldeles förträffligt att inte behöva pekas ut som favoriter. Och när hände det senast att tränarna fick rätt i sina tips? Har det ens hänt? 

Nu ska jag ärligt erkänna att det är ”Mission impossible” att tippa utgången av allsvenskan innan serien ens börjat.

Det kan till och med vara svårt att hitta rätt efter 4-5 omgångar även om man kan tycka sig se tendenserna då. Den kanske största osäkerhetsfaktorn är förstås sommarens transferfönster.  Att ett lag blir av med så många kompetenta spelare som HIF blev förra året och ändå står distansen ut är oerhört imponerande och egentligen väldigt oväntat.

Det är ju just spetsspelarna som drar till sig de utländska, penningstarkare, klubbarnas intresse och blir man av med en målskytt kan det vara svårt att ersätta honom. HIF lyckades täcka upp när Alexander Gerndt försvann, men det berodde i stor utsträckning på att målskyttet spreds på fler.  Det är inte alla klubbar som klarar en sådan motgång.

Att Malmö fick så många röster i år beror naturligtvis på att laget varit med i toppstriden i flera år och att man nu har förra årets skyttekung Matthias Ranegie på topp. Jag blev lite förvånad att inte fler tippade Göteborg eftersom IFK värvat så det stått härliga till och fått epitetet ”Real Göteborg” på försäsongen, men förklaringen är givetvis att ingen vet om nyförvärven verkligen kan bli till ett lag.

Personligen har jag alltid all respekt för Blå-vitt men det har jag också för Malmö och möjligen även för AIK.

Sedan är jag i år lite nyfiken på om Jörgen Lennartsson kan lyckas där Magnus Haglund misslyckades gång efter annan? Elfsborg är förvisso ett starkt lag med många duktiga lirare men prestationerna har inte stått i paritet med förväntningarna. Och Anders Svensson blir ju inte yngre. Frågan är hur hungrig han kommer att vara efter sommarens EM-slutspel?

Till att börja med kan HIF visa att insatsen i Supercupen inte var en tillfällighet. Jag hade oturen att se insatsen i Norrköping förra året och den avskräckte mig från att åka till årets premiär. Så dåligt spel som bjöds i Nya Parken, av båda lagen, var inte värt resan på drygt 30 mil. ( Ärligt talat hinner jag inte den här gången på grund av jobbet).

För att återgå till det jag började med, nämligen tipset så har jag i likhet med kollegorna på AOH lämnat ett tips men jag gör det med en stor brasklapp.  Möjligen skulle jag kunna tillägga att jag sällan får mer än tio rätt på Stryktipset/Europatipset heller och när jag någon gång lyckas med det så brukar utdelningen sällan täcka ens en blygsam insats.

Men mitt hjärta säger att HIF i år ska lyckas med det som så många förr har misslyckats med – nämligen att försvara det allsvenska guldet.

Laget lyckades ju försvara guldet både i Svenska Cupen och i Supercupen, så det är inte omöjligt.

Åtminstone inte lika omöjligt som att tippa rätt.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*