Tillbakablickar – Konungens återkomst

940716, Fotboll, VM 94, bronsmatch, Sverige - Bulgarien: 3:0 Tor Torwart Borislav Mihaylo, Torschuetze Henrik Larsson, Trifon Ivanov Bulgarien Fussball WM 1994 Schweden - Bulgarien 4:0 © Bildbyrån - COP 39 - SWEDEN ONLY

Henrik Larssons fotbollskarriär är lång och består till stor del av en karriär utomlands. Längst har Larsson spelat i Skottland i laget Celtic. Där är han precis lika djupt älskad av Celtic-fansen som han varit och är av HIF-fansen idag. Henrik Larsson var kung i Celtic och han var och förblir kung för HIF än idag…

Kort om “Henke”
Edward Henrik Larsson föddes den 20:e september 1971. Hans mamma är från Sverige och hans pappa kommer från Boavista. Henke växte upp med två bröder, en äldre och en yngre och var således mellanbarnet i familjen. Numera har han en egen familj varav sonen Jordan Larsson precis som sin pappa är fotbollsspelare, medan dottern Janelle Larsson tävlar i hästsport.

En lång karriär
Henke började tidigt med fotboll och spelade sina första år i Högaborgs BK. 1992 gick Henrik över till HIF men efter bara 2 år flyttade Henke till Nederländerna där han fick möjlighet att spela i Feyenoord. Där blev fotbollskungen kvar i tre år innan han förflyttades till Celtic. Till det lag där han spenderade största delen av sin karriär.

I hela sju år fick vi se HIFs konung göra fantastiskt från sig på skotsk mark. År 2004 valde han dock att bege sig till Barcelona där han spenderade 2 år och var med att bidra till att laget vann spanskt ligaguld innan han till slut återvände till HIF.

Glädjen var stor när man såg Henrik Larsson återvända för att spela i sin hemstad och han spelade i ytterligare 3 år innan han till slut bestämde sig för att sluta spela fotboll på elitnivå.

Henrik Larsson, i derbyt mot Malmö, under första säsongen tillbaka i Allsvenskan
© Bildbyrån – 16788

Uppsving för HIF
När Henrik Larsson 1992 för första gången spelade i Helsingborgs IF var han en av anledningarna till att laget lyckas klättra tillbaka upp och på nytt slå fast sin plats i Allsvenskan. Henke gjorde hela 34 mål på 31 matcher i dåvarande division ett.

Henrik har under större delen av sin karriär varit en fantastisk målgörare och under sina 7 säsonger hos Celtic och 312 spelade matcher med laget, gjorde han otroliga 242 mål.

Det är därför inte konstigt att HIF favorittippades att vinna Allsvenskan i samband med att stjärnskottet Larsson återvände 2006. Olympia i Helsingborg fylldes med 17,000 fans som väntade med stora förhoppningar på att se HIF, med världsstjärnans hjälp, utklassa Häcken. Denna match slutade dessvärre i besvikelse när HIF förlorade matchen.

Senare under säsongen vände det dock och HIF slutade på en fjärdeplats i Allsvenskan det året.

Larsson som tränare
Efter att Henke spelade sin sista match i Allsvenskan för HIF, mot Djurgårdens IF 2009, började han sin karriär som tränare. Han tränade Landskrona BoIS mellan 2010 och 2012. Återvände som assisterande tränare ett kort tag hos Högaborgs BK innan han gick vidare som tränare för Falkenbergs FF. Efter ett år i Falkenberg verkar hemlängtan dock varit tillbaka och Henke återvände som tränare för HIF under 2015-2016 och under 2019.

Intressant att veta om Henrik Larsson
● Han har vunnit Guldbollen 2 gånger och 2005 fick han utmärkelsen Tidernas Guldboll, vilket innebär att han är den bäste svenske fotbollsspelaren av samtliga Guldbollenvinnare genom tiderna.
● Henke är Sveriges bäste slutspelsmålskytt med totalt 9 mål.
● Den 10:e oktober 2009 blev han Sveriges äldsta utespelare i landslaget. Då var han 38 år och 20 dagar gammal.
● Frontfigur för en fantasy bettingsida vid namnet Fsport tillsammans med Patrick ” Bjärred” Andersson.

2 kommentarer

  1. Tack för ett, som vanligt, bra jobb! Men hur kommer det sig att ni inte nämner att tack vare Henke vann Barcelona CL 05/06? Hur många andra svenskar har vunnit “den där jävla champions” och har en VM-medalj?

  2. Hej Martin! Jag kan inte mer än hålla med dig om att där säkert finns fler delar, i Henriks karriär, som borde lyftas fram. Vi får framför det till inläggets upphovsman som, i just detta fallet, är ett gästinlägg. Tack för berömmet/Martin på AOH

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*