“Till skillnad, mot HIF, så finns det ett större genuint hjärta i Hammarby”

Foto: Bjarki Tordarson
Jesper Jansson Foto: Bjarki Tordarson

Han var sportchef när klubben vann guld 2011 och var även med under framgångssagan med Champions League-äventyren 2000. Men någonstans där på vägen försvann kärleken till klubben och nu verkar Jesper Jansson ha ett behov att svartmåla såväl HIF som dess supportrar.

“Jag har känslor för klubben och vill inte vara den som säger saker och ting i medierna”

Precis så sa den förre spelaren och sportchefen, Jesper Jansson, till Expressen i en intervju under hösten 2016.

Sedan dess har det hänt en del…

HIF är inte längre ett Allsvenskt lag utan har, under många år, fått kämpa med en tuff ekonomisk sits. Ett stålbad som många säsonger har fått klubben att balansera på en slak lina. Ett ekonomiskt förfall som Jansson, i högsta grad, varit med att lägga grunden till. Den förre försvararen däremot verkar leva livets glada dagar i sin roll som Sportchef i Hammarby. En post som han suttit på i sedan Juni 2017.

Foto: Bjarki Tordarson

“Jag var väldigt tydlig med vad jag tyckte och vad jag ville, det är klart till att jag hade en anledning till varför jag ville gå vidare och varför jag sa upp mig. Det är ju inte alltid pengarna som styr och ska jag vara helt ärlig så har HIF aldrig haft pengar”

Ett uttalande från en person som verkade som sportchef, och värvningsansvarig, under en period när klubben sålde spelare för närmre 90 miljoner…

47-åringens karriär har varit kantad av märkliga uttalande och konstiga beslut. I AIK blev han utsedd till lagkapten och sade sig älska klubben så mycket att han, enligt egen utsago, “var beredd att tatuera in AIK-märket i pannan”. Detta var dvs till han, med ett år kvar på kontraktet, krävde högre lön, gick till tidningarna, och landade ett avtal med Djurgården.

Karriären gick sen vidare i Stabaek och Genk innan han, 2000, kom till HIF som spelare och blev sedermera lagkapten. Han blev utsedd till årets HIF:are 2003 och stannade fram till 2005. Tre veckor innan den Allsvenska premiären lämnade han klubben i sticket och återvände till Stabaek. Först 2008 kom Jesper tillbaka till HIF i rollen som sportchef och under den tiden skördade HIF stora sportsliga framgångar. 2011 vann HIF SM-guld, cup-guld samt supercup-guld. 2012 kvalificerade sig HIF till gruppspel i UEFA Europa League.

Han hann dessutom gå en verbal omgång med den förre HIF-tränaren, Stuart Baxter, som Jansson menade “saknar klubbkänsla och vill klubben illa” vilket rimmar lite dåligt med all den tid han lagt på att kritisera HIF sedan han lämnade klubben i början av 2015. Att Jeppe inte var nöjde med den sista tiden, i HIF, är ingen hemlighet men nu verkar det finnas ett stort behov för honom att istället ge sig efter klubbens supportar. Detta står klart efter uttalande i den intervju som Aftonbladet gjorde med honom i veckan.

Till tidningen säger han att “till skillnad, mot HIF, så finns det ett större genuint hjärta i Hammarby” och antyder att det finns ett större kunnande, bland Stockholmssupportrar än hos skåningarna. Och detta från en spelare som sålt sin själ till varje klubb han spelat med och varit med att “slarva” bort x antal miljoner som sportsligt ansvarig i HIF.

Tidningen tar också upp kortsiktigheten inom fotbollen och där prickar AB verkligen rätt sett till Jansson bakgrund. För med denna typen av uttalande så visar han, med tydlighet, att han inte tänker långsiktigt. Jag tror nämligen att jag talar för alla HIF-supportar när jag påstår att den röda tröjan lär han knappast dra på sig igen…oavsett om det handlar om på eller utanför planen…

1 kommentar

  1. Martin; jag känner inte igen Jesper i artikeln i Aftonbladet. Jag har lämnat några personliga kommentarer på Facebook, där det finns många uttalanden om Jesper.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*