Thörn: Truppanalys: Mittfältet. “Rollen är hans att vinna”

200802 Helsingborgs Brandur Hendriksson och Max Svensson jublar efter 1-0 under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Helsingborg och Hammarby den 2 augusti 2020 i Helsingborg. Foto: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN / kod LT / LT0018

Truppbygget inför 2021 är i full gång och vi fortsätter givetvis med vår uppskattade analys av Truppen. Denna gång: Mittfältet

 

The Invisible man:

Brandur Hendriksson, 25 år.

Kontrakt: Över 2022

 

Jag förstår mig inte riktigt på Brandur. Hade det funnits pris till att vara bäst på träning detta året hade Brandur tagit hem det alla dagar i veckan. Ibland blir det närmast komiskt och se hur hans motståndare i kvadraten vrider på huvudet kors och tvärs när han slår sina passningar som skär igenom. Enorm kämparvilja och tävlingshuvud som kan bli så oerhört förbannad på träning. Sen blir det helg och match och allting är som bortblåst. Han har dock en fin teknik, fin spelförståelse och fin passningsfot som ligger där bakom och lurar. Hans uthållighet behövs dock att jobbas på då han ofta blir mer och mer osynlig ju längre matcherna lider. Dessutom tycker jag att han ser tyngre än vad han egentligen är då han ofta blev alldeles för lätt avväpnad i närkamper under förra säsongen. En X-faktor som Brandur har är sin förmåga till frisparkar som finns dokumenterad på följande twitter inlägg. Se och njut. Brandur har lång tid kvar på sin karriär och jag tycker han kan bli en av HIF:s viktigaste spelare nästa säsong då han har potentialen att bli en riktigt, riktigt bra balansspelare i Superettan. Brandur spelar dessutom regelbundet I Färöarnas landslag, som under hösten blev uppflyttade i Nations League. Här finns det mer och hämta!

Spelar i HIF 2021 med: 85% chans.

 

The Globetrotter:

Mix Diskerud, 30 år.

Kontrakt: Utgående.

 

Anslöt under sommaren på lån från Man Citys allt mer kommersiella tänk av att ha fler klubbar och spelare under sitt paraply. Mix är inledningsvis en väldigt bra spelare. Fin fot, otroligt fin förståelse för spelet och bra på huvudet. En av Olof Mellbergs främsta misstag förra året var att spela Mix Diskerud som mittback och inte som mittfältare, speciellt efter att kreativa Armin Gigovic lämnade. Det funkade som mittback, men det var aldrig bra nog för att hålla. Han var alldelles för svag i markeringsspelet, och till viss del också för svag i närkampsspelet. Då spelar det ingen roll hur bra man är i uppspelsfasen. Har i efterhand uttryckt en stor besvikelse över att han fick rollen som han fick och inte sin naturliga på mittfältet och det kan man förstå. Jörgen Lennartsson hade Mix Diskerud under sin period i IFK Göteborg och det är väl det halmstrået jag kan erbjuda dig om du som läser vill ha honom kvar. Personligen känner jag att det finns större strider för HIF att ta kontraktsmässigt som är betydligt viktigare, där Martin Olsson givetvis är en. Mix Diskeruds Agent har själv sagt att det finns en ganska liten chans att han stannar och enligt honom själv har han erbjudanden från “Alla sex världsdelar”. Det är klart att Mix Diskerud hade varit en väldigt, väldigt bra spelare i Superettan, med snudd på att vara den absolut bästa mittfältaren. En liten detalj i sammanhanget är att Jörgen Lennartsson på den digitala pressträffen med Media där AOH var inbjudet och deltog svarade att HIF skulle jobba för att försöka hålla honom kvar. Tyvärr för honom tror jag inte att det är särskilt realistiskt.

Spelar i HIF 2021 med: 5% chans.

 

The Unlucky one:

Marcus Olsson, 32 år.

Kontrakt: Utgående.

 

Utöver träningar såg jag faktiskt inte Marcus Olsson särskilt mycket förra året eftersom att hans korsband åkte under hösten. Dock såg jag honom spela Cup-matchen mot Halmia då han var både framträdande som väl godkänd. Han har en fin löpkapacitet, spelförståelse och likt sin bror väldigt fina passningsfötter. Tyvärr måste det nog finnas en diskussion om hur värdefull Marcus är i förhållande till hur ofta han blir skadad så här sent i sin karriär. Marcus var allt som oftast bra på träningarna och nog finns det en diskussion om att Marcus inte bara har bra kvalitéer på Planen utan även utanför den. Förmågan att driva en trupp, att få den att komma ihop, att lära de yngre spelarna. Samtidigt är det också så att det redan finns gott om sådana Spelare i HIF. Marcus är inte lika bra som sin bror, men inte heller mil ifrån honom. När Marcus är i speldugligt skick är han helt klart en väldigt god Superettan spelare. Min gissning är att Marcus precis som förra året kommer att få chansen att träna och köra rehab på Olympia fram tills dess att han har förmågan att spela. Tyvärr är det här nog sista chansen för Marcus. Korsbandsskador så här sent i karriären är ofta det som sätter punkt.

Spelar i HIF 2021 med: 15% chans.

Daniel Hafsteinsson
Foto: Suvad Mrkonjic / BILDBYRÅN

The Lucky Prospect:

Daniel Hafsteinsson, 21 år.

Kontrakt: Över 2022.

Daniel Hafsteinsson är faktist riktigt, riktigt intressant inför det här året. Hafsteinsson spelar regelbundet med Islands U21 och spenderade detta året på lån hos Hafnarfjördur på Island. Ska enligt uppgift verkligen inte gjort bort sig hos Hafnarfjördur som gick riktigt bra detta året. Hade tyvärr lite problem med skador under året som höll honom borta från matcher. Hafsteinsson har fina fötter, god spelförståelse och hyfsad på huvudet. Tyvärr lite vek och kanske inte den starkaste på mitten och det är väl främst det fysiska han behöver jobba på. Andreas Granqvist har uttryckligen sagt att han ingår i planerna för detta år och det ska bli riktigt kul att se honom detta år då det blev tydligt att han inte riktigt var redo för Allsvenskan förra gången han var här. Det här känns lite som Hafsteinssons chans, då scenariot att som 21 åring växa in i Svensk fotboll genom Superettan för att göra sig redo för Allsvenskan antagligen smakar mumma för honom. Rollen är hans att vinna med tanke på att det centrala mittfältet känns lite tunnt ut.

Spelar i HIF 2021 med: 90% chans.

 

The Silent Explosion.

Max Svensson, 22 år.

Kontrakt: Över 2021.

 

Max Svensson är just nu ungdomslöftet som aldrig riktigt kom igång. Förra året skulle varit säsongen som han visade precis alla hur stor potential han har. Tyvärr gjorde han inte det. Självklart är han inte den ensamma anledningen till att HIF åkte ut förra året men samtidigt måsta man vara så ärlig mot både honom och flera andra poängspelare och säga att de borde gjort fler poäng och mål förra året. Men Max Svensson har fortfarande en väldigt stor potential, han är snabb och har en väldigt fin teknik. Tyvärr är det dock också så att han har ett par områden han måste jobba på. Nummer Ett är han är alldeles för svag i fysiska dueller och i år kunde han väldigt sällan sätta emot starkare Allsvenska backar. Ett annat är att han är alldeles för lättläst. Vid det här laget vet de flesta att Max vill kliva med boll, skära in och lägga bollen i bortre. Tar du bort den möjligheten för Max har du ofta väldigt mycket vunnet. Max Svensson är en fantastisk fotbollsspelare och en av de finaste talangerna HIF har fostrat på många år. Men Max måste helt enkelt bli ett mer Mångsidigt anfallsvapen för att kunna bli den Spelaren som han vill bli, för potentialen finns där. Sen är saken väldigt enkel: Max Svensson är för bra för Superettan. Max vet själv också om att han är för bra för superettan. Dock har sportchef Andreas Granqvist varit väldigt tydlig att man inte kommer acceptera några skambud på Max, vilket han inte ska heller. Dessutom har Max Samvetskval över att klubben som fostrade honom och gjorde honom till den spelaren han är, inte får några pengar för honom. Tyvärr för Granqvist talar tiden emot honom. Max har bara ett år kvar på sitt Kontrakt, vilket innebär att Max om 6 månader får prata med andra klubbar oavsett om Granqvist vill det eller inte. Chansen är därför mycket stor att han får en Lex Bojanic på sina händer. Att Max är överlägsen i Superettan och sedan går vidare om man eventuellt går upp. En Tragisk Realitet som Granqvist strategiskt måste tänka på och räkna med.

Spelar i HIF 2021 Med: 30% chans.

 

Avslutande diskussion:

Här måste värvas. Centermittfältet kan mer eller mindre vara fulltaligt om man väljer att spela Voelkerling Persson som Defensiv Mittfältare men annars kan det behövas ytterligare en på mitten. I övrigt MÅSTE det fyllas på med ytterspelare. Det ska tilläggas att det finns en del Akademispelare som tidigare varit på gränsen till A-laget som mycket väl kan vara med i Diskusssionerna nu. Centermittfältaren Victor Göransson är en sådan Spelare. Jag har sett honom alldeles för lite för att göra en fullständing analys av honom. Victor har dessutom haft stora problem med skador, speciellt för en ung spelare vilket har gjort att hans utveckling har stagnerat lite. Men ett tag sågs Victor som ett riktigt framtidshopp. Alvin Holmgren är ett annat namn som ett tag har nämnts, en högerytterspelare som har ungdomslandslagkamper. Men på grund av rådande omständigheter har det varit svårt att som utomstående få en fullständing överblick på HIF:s återväxt. Det enda vi vet om Lennartssons nya Formation är att det kommer bli en fyrabacks-linje. Det betyder antagligen en 4-3-3, 4-4-2, eller 4-5-1 inför nästa år. Du kanske tycker en sådan diskussion spelar mindre roll, då antalet ytterspelare kommer vara den samma men beroende på vilken av dessa tre formationer Lennartsson väljer kommer att innebära hur högt eller hur lågt väljer att ha sina yttrar, vilket också innebär vilka kvaliteér man letar efter. En speedkula likt Max? Eller en tvåvägs-yttermittfältare likt Christoffer Andersson under sin tid? I övrigt är det här den lagdel som kan avslöja Andreas Granqvists kunskaper som sportchef. Alla de andra lagdelarna är mer eller mindre fullständiga redan och han har inte längre någon Adil Kizil att luta sig tillbaka på. Andreas Granqvist har därför en bra chans att imponera direkt i sin nya roll.

 

Min Twitter: AnthonyThrn

 

AOH drivs, sedan 2009, på ideéll basis. Vill du ge oss en applåd kan du alltid swisha en slant till 0703890866. Tack!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1 kommentar

  1. En riktigt bra sammanfattning! När det gäller Max så är det, som du skriver, att han är alldeles för svag i duell-/närkampsspelet. Det var särskilt tydligt när HIF mötte AIK framför allt 2018 men också 2019. Sebastian Larsson verkade ha som sin första uppgift att ta Max så hårt som möjligt i början av matcherna och därmed snabbt “oskadliggöra” honom och bryta ner självförtroendet. Max behöver träna hårdare och bygga upp musklerna framför allt för att få en bättre balans och kunna stå emot i närkamperna.
    Brandur spelade på Island 2019 och det väl ingen som följde honom under förra säsongen. Han var väl knappast tänkt som någon spelare för förstauppställningen direkt. Givetvis blev belastningen för stor och han var skadad till och från under säsongen. Det känns att nu under 2021 får han de bästa förutsättningarna att utvecklas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*