HIF:s nya digitala museum – intervju med grundaren till HIFaren.se

Vi är många som delar passionen för Helsingborgs IF. Det är minst sagt klubben som berör, och i dagarna har HIF-sfären fått ännu en aktiv budbärare för budskapet om världens vackraste förening – HIF:aren

Martin Rogersson Wasaeus är grundare för ‘HIF:aren’, en HIF-hemsida som bland annat inriktar sig på klubbens rika historia.

HIF:aren innehåller HIF-arkiv såväl som ett digitalt museum för HIF-historia. I arkivet finns bland annat HIF-relaterade tatueringar, autografer samt merchandise. I det digitala HIF-muséet finns exempelvis en detaljerad genomgång av hur klubbmärket sett ut genom åren. Är man en hängiven HIF:are finns det alltså ytterst få hemsidor som är mer värda att besöka.

Vi på AOH har tagit kontakt med Martin Rogersson Wasaeus som är grundare och ansvarig för hemsidan. Martin är 32 år gammal och bor i Halmstad med sin fru och sina två döttrar. Till vardags jobbar han som speciallärare för barn med inlärningssvårigheter. Vi ställde honom några frågor om hans arbete med HIF:aren, men även om hans liv som HIF-supporter och säsongen som kommer i 2021.

Hur ser din bakgrund ut som HIF-supporter?

Eftersom jag är uppvuxen bara ett par hundra meter från Olympia föll sig supporterskapet till HIF naturligt. Min mors sida av familjen är också riktiga urhelsingborgare och HIF:are sedan Otto Malms dagar, så något val hade jag egentligen inte. Jag spelade själv knattefotboll i HIF och även om jag slutade spela fotboll tidigt så har supporterskapet till HIF alltid varit lika stort som självklart. I många år var jag aktiv i tHIFo-gruppen och åkte land och rike (och Europa) runt för att följa HIF. Nu för tiden är jag säsongskortsinnehavare på Södra stå och försöker åka på ett par bortamatcher varje år. Utöver allt detta gör jag dessutom HIF-podden “Avgå din jävel” tillsammans med Marcus Eklund och Niclas Mei.

Hur tillkom idén att starta ‘HIF:aren’?

Jag har alltid haft för vana att samla på HIF-saker och har länge känt att samlingen har ett historiskt värde som är värt att dela med sig av. Jag har tidigare gjort något mindre lyckat försök att dela med mig av min HIF-samling via Instagram, men själva idén om HIFaren.se fick jag från en hemsida om Djurgården med liknande upplägg. Från början var det tänkt att endast vara ett ”merchandise-arkiv” men under tiden som jag jobbade med hemsidan så dök det upp fler och fler idéer som jag ville att hemsidan skulle innehålla.

Vad är din ambition för hemsidan?

Det ärliga svaret är att jag egentligen inte har någon ambition mer än att jag själv tycker det är intressant, roligt och viktigt med HIF:s historia. Ska man slänga sig med fina ord så är ambitionen att samla, sprida och bevara HIF:s historia.

Hur kan “gemene HIF:are” bidra till hemsidan?

Gemene HIF:are kan bidra genom att skicka in bilder på merchandise, autografer, tatueringar eller äldre supporterbilder som saknas i arkivet. Vill man bidra med att skriva en text om något relaterat till HIF:s historia så kan man kontakta mig så hjälper jag gärna till att leta källor och så småningom publicera texten. I övrigt får man gärna komma med feedback och hjälpa till att sprida hemsidan. Kontakt med mig tas enklast via mail till info@hifaren.se eller på min twitter.

Slutligen, hur ser du på HIF 2021?

Under de dryga 30 år jag följt HIF har jag lärt mig att man gör bäst i att hålla käft när det gäller att tippa hur det ska gå för HIF, så den biten undviker jag. Känslan i övrigt tycker jag är förvånansvärt bra. HIF:s nya tränarstab föll mig verkligen i smaken (förutom att Mattias Lindström fortfarande inte har skickat en matchtröja till mig, något han lovade för över ett år sedan) och följer man snacket kring klubben så tycker jag att det andas en försiktig optimism.

AOH drivs, sedan 2009, på ideéll basis. Vill du ge oss en applåd kan du alltid swisha en slant till 0703890866. Tack!

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*