Thörn och talangerna: Leo Jansson. “Det har bara varit HIF. Alltid”

210302 Helsingborgs Leo Frigell Jansson under fotbollsmatchen i träningsmatchen mellan Helsingborg och Malmö FF den 2 mars 2021 i Helsingborg. Foto: Mathilda Ahlberg / BILDBYRÅN / COP 240 / MA0028

I AOH:s tema “Thörn och talangerna” får du som läsare en möjlighet att träffa talangerna i träningsrapporterna och U21 matcherna lite närmre. Vilka är de egentligen? Hur hamnade de här? Och var befinner sig drömmarna? Den här gången: Leo Jansson.

Han möter mig utanför Olympia i solen och välkomnar mig in i Olympias lokaler. Han är trevlig och tillmötesgående. Efter en kort tids rundvandring inuti Olympia slår vi oss ner. Den senaste tidens någorlunda positiva utveckling för Leo gör att jag känner mig tvungen att fråga:

Hur ser Leo Janssons Fotbollsliv ut just nu?

” – Jag har spelat här sedan jag var fyra år. Det har alltid varit HIF jag följer. Fotboll är det bästa man vet så att komma hit varje dag och spela fotboll… Det kan inte bli bättre. Sen att det är här i HIF, klubben man har spelat i hela tiden det är drömmen att spela här uppe, att gå från att vara fyra år till att följa med upp hela vägen, det är hur kul som helst.”

Det är tydligt att HIF betyder någonting för honom.

Jag intervjuar en hel del juniorer och för dem verkar det som att bara bli proffs är den stora drömmen, men på dig verkar det som att det är just HIF som är den stora grejen?

” – Ja, just att gå från steg till steg. Att börja från när man var i fyraårsåldern till att följa hela vägen med U16, U17, U19. Bara det är ju ett plus. Det är små steg hela tiden och det är de här stegen som är det roliga.

Har det någon gång funnits något annat alternativ eller har det bara varit HIF?

“- För mig har det bara varit HIF. Alltid.”

Det händer ofta att människor kommer fram till mig och frågar om det är Ulrik Janssons son som är ute på planen. Ulrik har sin unika relation med HIF-fansen och på frågan om Leo känner av den relationen blir svaret som följer:

Din pappa är lite av en ikon i HIF kretsar, hur har det varit att växa upp med honom som pappa?

” – Han är min stora förebild och har alltid varit. Från att kolla på klipp med honom, till att gå ut och träna med honom, sen ser jag ju vissa bilder på honom här inne på Olympia. Jag tycker det är jättecoolt och det har ju fått mig och drömma om att det ska vara jag någon gång. Det har också varit något som har fått mig att jobba hårdare för att bli bättre än honom. Jag ser det bara som positivt och att jag har något att jobba emot för att komma ännu längre än vad han gjorde”, Svarar Leo bestämt.

För ett en tid sedan intervjuade AOH Ulrik Jansson inför en match mot Öster. Leo kom då på ofta på tal och en stolthet märktes på rösten hos Ulrik.

Vi intervjuade honom för ett tag sedan och då verkade han väldigt stolt över dig och det du har gjort hitills. Hur mycket tänker du ändå på att han hade karriären som han hade och berömmer dig?

” – Jag tänker ju ingenting så sätt. Han har alltid varit hur bra som helst gentemot mig, han lägger sig aldrig i och om jag vill så kommer han alltid med småtips och råd. Vår relation till fotbollen är hur bra som helst, han kommer och pratar när jag vill det och det är inte så att han lägger sig i på något sätt. Så det har han gjort jättebra.”

000823 Fotboll, Champions League, Kval, Inter – Helsingborg: Ulrik Jansson, Helsingborg och Hakan Sükür, Inter
© Bildbyrån

Sen har du Jesper också i familjen som har sin egna relation till HIF. Hur mycket fotboll snackar ni på släktmiddagar?

” – Det är klart… Med “Jeppe” kan man snacka fotboll hela middagen (Skratt). Han har också varit hur bra som helst mot mig när det gäller fotbollen. Så det är bra att ha två lika fotbollskunniga i sin närhet.”

Ibland sker det saker som tar andan ur dig ute på Olympiafältet. Saker som får dig att höja på ögonbrynen och bli helt fascinerad. En gång såg jag Leo Jansson hoppa nästan ett huvud högre än sin motståndare. Urkraften, spänsten och viljan gjorde mig helt förstummad. Men har Leo tagit hjälp utifrån?

” – (Skratt) Det har jag. Det finns hur mycket som helst i klubben att ta hjälp utav. Man kan få tränarna, det finns annat folk som har de kunskaperna. Sen har jag tagit hjälp av Anders Lindsjö som är bra på sådant. Genom skolan kan man välja honom. Men det är något jag har gjort, då jag inte är den längsta mittbacken så då får man öva upp sådant också.”

Anders Lindsjö är för övrigt samma person som hjälpte Nils Arvidsson att få sina unika fysiska egenskaper.

Leo Jansson är inte särskilt lång. Snarare skulle det finnas en del som hävdar att Leo helt enkelt är för kort för att spela mitttback. Leo vill dock ta hål på myten.

Det finns ju en myt av att mittbackar ska vara långa och starka. Är det jobbigt att veta att den myten finns när man är byggd som du är?

” – Om man kollar så har ju de flesta längden men jag känner att jag kan bidra med andra kunskaper som jag har. Jag är rätt bra på att ta fram boll med fötterna ,kvick i en mot en spelet. Så jag har andra saker som jag är bra på jämfört med andra. Kollar man på Marquinhos och Sergio Ramos så är inte dem de längsta. Så de är ju också förebilder man har kollat på.”

Jag håller med… Jag tycker dina två största styrkor är spänsten och din spelförståelse, att kunna positionera dig rätt. Hur har du jobbat på den delen av spelet?

“- Man har ju övat upp det men det är ju också något man kanske alltid haft. Fotbollstänket. Det tror jag också jag har fått hjälp med genom pappa. Jag tror i alla fall att han var en väldigt smart fotbollsspelare (Skratt). Så han har ju alltid lärt mig sen jag var liten hur jag ska placera mig, när man ska falla och så vidare. Så jag tror jag har fått väldigt mycket därifrån.”

Runt årskiftet klev Mikael Dahlberg in som akademichef. Jag vill fortsätta få en bild av den nya akademichefen bland ungdomarna.

Där är en del ungdomar som märker en viss skillnad hur relationen är med ungdomarna med Dahlberg jämfört med Jonas Ohlander, håller du med om det?

“- Jonas var väldigt bra under hans tid. Han och jag hade en väldigt bra relation och han hjälpte mig väldigt mycket. Micke har kommit in hur bra som helst. Väldigt trevlig och han gör ett jättebra jobb han också.”

Helt plötsligt kommer anställd från HIF:s kansli och passerar förbi intervjubordet…

“Hur är det med er…”

“Detta är vår nästa storstjärna detta!” Säger han och tar tag i Leos axlar.

Leo skrattar men jag märker att han blir generad av orden.

“Du vet vem hans “fassa” är?”

Jag svarar med en självklarhet att det är Ulrik.

“En sån klippa, lagkapten när vi var i Champions League”

“Han [Leo] blir lite, lite bättre. Vad kul att du skriver om Leo!”

Efter att vi hämtat oss med skratt återvänder vi till intervjuns allvarhet.

Vad tycker du är Mickes starka sida som Akademichef?

” – Han har kommit in här och är väldigt trevlig. Pratar mycket en och en och är öppen. Han har kommit in på ett bra sätt och snackat med allihopa på samma sätt. Med Micke och det var samma med Jonas så känner man sig sedd.”

Jag intervjuade Micke under en längre stund för ett tag sedan och känslan jag fick var att det inte bara var “Elit” utan även hur människan ska växa, kan du hålla med om det och hur jobbar han med det?

” Det är allt från att inte alltid snacka fotboll och sånt är väldigt skönt. Det känns som han bryr sig om en och vill ens bästa. Så det är hur bra som helst.”

Leo Jansson är en stor talang. Men han är å andra sidan inte ensam. Konkurrensen på mittbackspositionen är extremt tuff.

Jag har intervjuat Lucas Larsen som också är en stor talang, Vi har Widell uppe i A-laget. Konkurrensen på mittbackspositionen är stenhård. Där du är idag hur ser du vägen fram?

” – Det är klart att det är stor konkurrens där men det är ju det som är det roliga. Det hade ju inte varit lika kul om det inte hade varit någon konkurrens. Nu får man ju något extra att jobba emot.

Gillar du utmaningar?

” – Det har jag alltid gjort. Man vill ju inte ha det enkelt. Det ska ju vara svårt och nu har man ju något att verkligen jobba emot. Så det är jättekul.”

Det är inget snack om något kontrakt för dig, jag vet att du är uppe med A-laget ibland?

“- Jag har inte haft något sånt. Det är inte heller något jag bryr mig om heller just nu. Det kommer väl kanske i framtiden men det är inget jag lägger energi på heller. Jag är uppe och tränar med dem ibland men jag tillhör ju U19.”

Under våren var Leo med i Truppen som mötte GAIS borta. Leo ser tillbaka på mötet med värme.

Hur var upplevelsen uppe i Göteborg?

” – Det var Jättecoolt. Att få se hur det går till från nära håll, föreberedelser i omklädningsrummet, matchsnacket… Bara sitta där på bänken var hur coolt som helst och det har någonting man har tagit med sig. Man lärde sig väldigt mycket bara genom att kolla.”

Vi kommer efter en stund in på Andreas Granqvist och hans effekt på spelartruppen.

När du kollar på Granen, är du den typen av mittback du vill vara?

” – Jag tycker alltid att jag har varit en ledarspelare. Jag gillar att ta ansvar, jag ser inget problem i det. Här i U19 känner jag att jag har utvecklat det och har blivit bättre och bättre. Jag försöker alltid prata och styra. Sen är det klart när man kommer upp till A-laget är man kanske inte lika högljudd där (Skratt). Då kanske det handlar mer om att vara lite tyst och jobba hårt. Men nere i U19 gillar jag att vara en ledare.”

Hur är det att vara i U21 och ändå ha Lindström där som en liten länk?

” – Jättebra. Jag känner att det är ett jättebra steg inför. Nu är ju A-lagsspelare med där också och det är ju ett annat tempo även i U21. Så jag tycker det är ett jättebra steg mellan U19 och U21 så man får känna på hur det kan vara med vissa A-lagsspelare. När vi mötte Halmstad var det i princip bara A-lagsspelare med så det är ju jättebra och utvecklande.”

Vilka sidor känner du att du behöver utveckla?

” – Det är dels styrkan då. Jag kanske inte är den största mittbacken men jag spelar på ett väldigt aggressivt sätt. Det är aldrig att jag går iväg från en duell men jag måste utveckla det om jag ska upp här [Till A-laget]. Jag känner det på träningarna att det blir tuffare och starkare anfallare så det måste jag jobba på.”

Vad är det kortsiktiga målet?

” – Det kortsiktiga målet är att komma med i A-laget. Det har alltid vara drömmen. Men kanske ännu mer Kortsiktigt är att vinna ligan med U19. Men är det någonting jag har drömt om så är det att göra A-lagsdebut. Därför känns det bra nu med U21 att man börjar där och sedan kanske A-laget kommer i framtiden.”

Då vi på AOH bevakar alla träningar och majoriteten av alla U21 matcher är Leo Jansson inte ett nytt namn för våra läsare. Hans efternamn gör att många hajar till.

Vi skriver om dig och du har namnet som du har, är det jobbigt att ha det efternamnet?

” – Absolut inte. Pappa har alltid varit min förebild så det är bara kul. Han har alltid hjälpt mig så nä. Jag jobbar ju för att bli ännu bättre än honom och det han var bra på det ser man kanske lite i mitt spel också.”

Jag märker gång på gång att hans kärlek till HIF är stort. Kanske större än andra ungdomar som jag har intervjuat.

Kan du uppleva att du har en större kärlek till HIF än många andra ungdomar här inne?

” – Det skulle jag ändå säga. Jag är ju ändå född som HIF:are (Skratt). Jag har spelat här sedan jag var Fyra år, pappa har alltid varit här och även andra i familjen. Jag har kollat på vartenda match nästan så jag har en väldigt stor kärlek till klubben. Jag kommer ihåg när han var här och tränade och redan då fick man se de här äldre spelarna som gjorde det man själv ville göra. Så jag skulle definitivt säga att jag har lite större kärlek än de andra.”

Är det viktigt att ha sådana spelare som du i en klubb som HIF?

” – Det är klart att alla brinner för märket men det skulle jag nog också säga. Jag var ändå här när de var i Champions League, så jag vet klubbens historia och kämpar själv alltid för märket. Det har jag alltid gjort.”

Om jag måste tvinga fram dig till ett svar om ett långsiktigt mål som inte är att spela i A-laget?

” – Pappa har ju spelat i Champions League, det är drömmen också.”

000809 Fotboll, Champions League, Kval, Helsingborg – Inter: Lagbild Helsingborg. Bakre raden fr.v: Björn Johansen, Ola Nilsson, Michael Hansson, Niclas Persson, Ulrik Jansson, Sven Andersson. Främre raden fr.v: Roland Nilsson, Jozo Matovac, Erik Wahlstedt, Christoffer Andersson, Alvaro Santos.
© Bildbyrån – 60452

Kanske Champions League med HIF också?

” – Det hade varit hur coolt som helst. Man kanske får hoppas att gå längre än vad han gjorde då (Skratt)”, Svarar Leo och ler en sista gång innan vårt samtal tar slut.

Man kan bli frustrerad över HIF ibland. Att bli arg över uteblivna resultat och andra beslut som klubben tar. Det är lätt att kolla tillbaka dit klubben en gång var då. Men när Leo Jansson spelar fotboll ska man inte se spelaren som en gång var. Utan då ska man se spelaren som kan bli.

Stöd oss på Patreon så vi kan fortsätta vår bevakning av världens finaste förening!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*