Thörn: När får vi kritisera spelarna?

201025 Helsingborgs Mohammed Abubakari deppar under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Örebro och Helsingborg den 25 oktober 2020 i Örebro. Foto: Johan Bernström / BILDBYRÅN / COP 119 / JB0020

Man kan inte, 25 minuter in i en match, låta Mohammed Abubakari vara tvungen, lika arg som en asiatisk sammetsgeting, att läxa upp sin skolklass då dessa uppenbarligen inte förstår vad som krävs. Tyvärr inte ens han själv

I verkligheten är HIF inte bättre det här året. För HIF kan inte ha en 25 minuters period där man är så usla att man frågar sig hur man kollektivt som trupp kan vara så isolerade från verkligheten, så långt inne i ekokammaren och vakummet att man inte förstår allvaret och hur mycket fokus, vilja och glöd som behövs från sekund 1 på klockan. Man kan inte heller 25 minuter in i en match låta Mohammed Abubakari vara tvungen, lika arg som en asiatisk sammetsgeting, att läxa upp sin skolklass då dessa uppenbarligen inte förstår vad som krävs. Tyvärr inte ens han själv. HIF har fortfarande problem med sin egen verklighet men den mest uppenbara och självklara av verkligheter är att HIF säsongen 2020 inte är tillräckligt bra för att vända 2-0 på bortaplan. Detta oavsett vilket lag man möter, oavsett hur bra man spelar i perioder, oavsett hur länge Brandur Hendriksson blir till en färöisk Andrea Pirlo och oavsett hur många chanser man får. I verkligheten är HIF inte bättre det här året.

200615 Helsingborgs Casper Widell under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Helsingborg och Varberg den 15 juni 2020 i Helsingborg.
Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / PA0008

Det kanske mest tragiska i sammanhanget är att när spelarna ute på planen igår agerade som en barnslig skolklass som precis fått nyheten att en vikarie ska hoppa in, så var ynglingarna kvar på avbytarbänken. Ja, när Mellberg lät “barnen” nöta bänk var det HIF:s “vuxna” spelare som agerade som bortskämda barnungar. Hade jag varit Casper Widell, Emil Hellman och Victor Göransson hade jag faktiskt varit snudd på förbannad över att sina lärare inte tar mer ansvar. Jag tycker dessutom Casper Widell dagen efter på Olof Mellbergs kontor har fog för sina frågor om varför han inte får spela en match som igår när Mix Diskerud uppenbarligen spelar bättre som mittfältare och inte mittback, När Erik Figueroa är den som tappar markering inne i boxen, stundtals är lika vilsen som ett skolbarn utan kompass under idrotts-orienteringen och Widell själv dessutom ser väldigt bra och fin ut på träningarna. I ett läge som det igår kan jag acceptera att en 17-årig Casper Widell, kapten i sitt ungdomslandslag kanske gör ett misstag, men jag kan faktiskt inte försvara att etablerade, vuxna spelare gör det så genomgående under 25 minuter i en så viktig match som den igår. Kraven borde vara högre på vuxna spelare i HIF, för det är faktiskt inte första gången etablerade spelare sviker när allvaret sätts på sin spets detta året.

200817 Helsingborgs tränare Olof Mellberg inför fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Helsingborg och Sirius den 17 augusti 2020 i Helsingborg.
Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / PA0041

Det finns så klart ett par överhängande verkligheter att lägga till bortom den i Gnällbältet. En av dem är såklart att folk kommer fortsätta gnälla nere i Skåne. En del kommer göra det över Mellberg och en del kommer göra det över Fysansvariga och läkarteamet då skadorna i HIF kostar poäng som aldrig förr. Dock borde det finnas en relevant fråga om när Spelarna själva hålls som ansvariga till varför man förlorar matcher? När får vi skälla, hoppa och studsa som Matadoren i Ferdinand över att vissa spelare helt enkelt inte levererar utan att Olof Mellberg också får bära hundhuvudet? För verkligheten är faktiskt också den att taktiken och spelet som HIF stundtals bjuder på inte är sådant som bottenlag normalt sett visar upp, men också att båda Örebros mål i första halvlek antingen beror på att bärande och erfarna spelare missar i markeringen eller helt enkelt inte är fokuserade. Det måste man faktiskt få lov att kritisera. Det borde Tränare Olof Mellberg också få göra, om så inte externt, så internt inom gruppen. Speciellt då en sådan “Wake up and smell the coffee”-utskällning behövs när HIF ibland spelar tillräckligt bra för att klara ut den här säsongen på egen skicklighet, men ibland också tillräckligt uselt för att åka ut. HIF sliter fortfarande med att få till en spelmässig identitet som inte bara varar en halv match utan även en längre period. Om man inte hittar den snart ligger verkligheten för HIF inte i att försöka klättra ifrån en kvalplats, utan att behålla den.

 

Min Twitter: Anthonythorn

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*