Thörn: Anteckningar efter dagens U21 vinst: “HIF har en diamant i sina händer”

HIF vann med 2-0 hemma mot Kalmar i U21-serien. Det här tar jag med mig:

 

  • Give it the old college try…

Ledarstaben fortsätter att klamra sig fast vid det misslyckade experimentet med Anthony Van Den Hurk i rollen som nummer 10. Jag förstår tanken med att ge sina spelare en lagkamrat att spela upp bollen på och etablera ett anfall på det sättet. Resultatet blir dock ofta kontraproduktivt med ett omständligt spel, en anfallare som hamnar på tok för långt ner när man väl har kombinerat sig upp i sista tredjedelen och ett lättläst, fastlåst anfallsspel. Det är sex omgångar kvar av Superettan och känslan är fortsatt att man letar efter en svart katt i mörkret när det kommer till offensiven.

  • Cruel intentions…

I första halvlek försökte HIF flera gånger att med Dennis Olsson högst upp att pressa högt och låsa fast Kalmars försök att genom backlinjen starta sina anfall, något man lyckades med flera gånger, även om det såklart hände att man blev överspelad någon enstaka gång. Man hade därför ett litet övertag på Kalmar i första halvlek, något som avtog ju längre matchen led, då man också blev betydligt mer avvaktande när Kalmar hade bollen på egen planhalva. Jag är fortsatt av den bestämda åsikten att HIF ska sluta med sin pragmatiska, anpassningsbara inställning till motstånd och istället spela med ett högt presspel, då det har gett resultat när man har provat.

  • The kid is a freaking baller, man…

Jag kan inte minnas att HIF har haft en så teknisk briljant spelare som Benjamin Acquah på lång, lång tid. Idag tappade jag räkningen över hur många gånger man tror att han kommer tappa bollen för att sedan stå för en helt makalös aktion där han får en, två och ibland tre motståndarspelare att se ut som de tappat byxorna. I andra halvlek flyttades han ner från vänsterytter till rollen som sittande mittfältare och det blev då förvisso tydligt att han inte klarar av en roll med såpass mycket defensiv arbetsbörda men my oh my… HIF har en diamant i sina händer. Mattias Lindström har gjort det tydligt för AOH att man vill behålla Benjamin och jag hoppas innerligt att klubben snart agerar för att landa “Benji” permanent.

  • No anchor on the boat…

Matchen mot Kalmar satte ett annat problem som HIF har på sina händer. Obalansen på mittfältet. Idag använde man Rasmus Jönsson och Viktor Lundberg på innermittfältet och det blev då återigen tydligt att man saknar en bollvinnande mittfältare som är van vid att agera städgumma framför eget straffområde. Man hamnar ofta väldigt i ett paralyserat stadium där man frekvent är flera meter ifrån bollhållaren framför sin egen box. Man saknade den spelaren som kanske bäst lämpar sig för rollen i Vladislav Kreida som är iväg med Estlands landslag men samtidigt får Kreida heller inte spela ens när han är på plats. Argumentet från ledarstaben har varit att Kreida befinner sig i en formsvacka men samtidigt kan Vladislav använda samma argument som Paul Scholes gjorde nyligen: “Det blir svårt för en spelare att ta sig ur dålig form utan speltid”.

  • The Sleeper cell…

Känslan med Ervin Gigovic är att det finns något där som bör få tid till att utvecklas vidare och marineras till något stort. Det finns en del utvecklingsområden i det defensiva spelet och i fysiken men Ervin har en stor uppsida i den offensiva delen utav spelet. Han blir sällan stressad när han sätts under press, löser problem när han blir trängd, kvickfotad och ett väldigt fint sätt att driva bollen upp i banan. Idag utnyttjade han ett misstag av Kalmars backlinje och avslutade vackert med ett skott i bortre gaveln.

  • “That’s reassuring…”

Bödvar Bödvarsson är som sagt avstängd nästa match så därför var det rätt skönt att se Emil Hellman stå för en helt okej insats idag mot Kalmar. Hade ett mindre lyckat hemåtpass men utöver det var Emil med beröm godkänd. Stark i närkampsspelet och är betydligt mer benägen om att flytta fram och vara delaktig i det offensiva spelet än den äldre Bödvarsson och just den delen utav spelet har varit ett av HIF:s problem under året, nämligen bristen på inläggen från våra ytterbackar.

Stöd oss på Patreon så vi kan fortsätta vår bevakning av världens finaste förening!

 

 

 

 

 

 

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*