Thörn: 5 Ungdomsspelare du bör ha koll på inför 2022. “Hans Uppsida är enorm”

210302 Helsingborgs Anton Nilsson deppar under fotbollsmatchen i träningsmatchen mellan Helsingborg och Malmö FF den 2 mars 2021 i Helsingborg. Foto: Mathilda Ahlberg / BILDBYRÅN / COP 240 / MA0028

Säsongen 2021 går mot sitt slut. Men när en säsong tar slut, då är nästa snart här. Därför har jag tagit fram en lista på 5 Akademispelare som du bör ha koll på inför nästa år. 

5. Vilgot Carlsson, Center-Mitt, 18 år. 

Unge Vilgot Carlsson var inte alls en spelare jag hade koll på inför året. Det är faktiskt först under hösten jag har fått upp ögonen för honom när han fått träna betydligt mer med A-laget. I sin mittfältsroll lyser han med sin flärd och teknik och har ett väldigt fint rörelsemönster med bollen. Sällan stillastående med ett fint tillslag och ett bra skott (Bevis finns här). Det händer dock ibland att han blir osynlig, känns lite vilsen och inte får en riktig impact från sin mittfältsroll men det är också något som kommer med erfarenhet och utveckling. Visserligen ganska liten och tanig men kompromissar inte och är absolut inte rädd för att gå in i dueller och smälla på vilket jag tycker om. Han har en väg att vandra i sin utveckling men har också tid för att göra denna resa tack vare sin ringa ålder. Det finns något intressant hos Vilgot Carlsson och ska också bli spännande att följa nästa år för att se om han tar nästa steg.

210302 Helsingborgs Ervin Gigovic under fotbollsmatchen i träningsmatchen mellan Helsingborg och Malmö FF den 2 mars 2021 i Helsingborg.
Foto: Mathilda Ahlberg / BILDBYRÅN / COP 240 / MA0028

4. Ervin Gigovic, Center-Mitt, 18 år.

Jag förstår att många hör namnet Gigovic och direkt tänker att HIF bara sitter och väntar på nästa succé och utlandsförsäljning. Ka-ching! Nä, det är direkt orättvist att jämföra Ervin Gigovics utvecklingstak med sin bror Armin som var en av HIF:s bästa produkter på denna sidan av millenieskiftet. I sitt rörelsemönster är han dock väldigt lik sin bror med sin teknik, blick och hur han driver bollen upp i banan. Han gav mig ett valpigt och omoget intryck under försäsongen. Det där infallet av att dribbla eller stressa fram den svåraste och mest komplexa passningen på planen ledde lite för ofta tanken hos Ervin. Under min intervju med honom under sommaren kom det fram att just lugnet är något som Ervin pratar mycket med sin bror om. Därför är det heller ingen slump att det är just där som Ervin har tagit sina största steg under året då han har blivit betydligt bättre i sitt beslutsfattande. Samtidigt är det i det där ungdomliga infallet och tekniken som Ervin har sin riktigt stora “X-Factor” och som får dig att höja på ögonbrynen när han ibland öppnar upp spelet som röda havet genom att utmana och ta risker. Ervin Gigovic är född 2003 och har därför ett år till på sig i P19. Min spontana känsla är att Ervin är lite av en Dark-horse på ungdomssidan. Står stjärnorna rätt kan det här bli riktigt bra.

210302 Helsingborgs Anton Nilsson deppar under fotbollsmatchen i träningsmatchen mellan Helsingborg och Malmö FF den 2 mars 2021 i Helsingborg.
Foto: Mathilda Ahlberg / BILDBYRÅN / COP 240 / MA0028

3. Anton Nilsson, Vänsterytter, 17 år.

Väldigt sällan ser man en så ung spelare som är så välanpassad för rollen han spelar som Anton Nilsson. Väldigt snabb, teknisk och kvickfotad, bra balans och tyngdpunkt. Han är en “Blixt och Dunder”-Spelare då man aldrig riktigt vet var man har honom med sin oförutsägbarhet och är därför en ren mardröm för sin försvarare. Adam Kaied har visat att det går för Akademiprodukter att ta en plats i HIF om man visar framfötterna tillräckligt men Adam Kaied är snarare bara förfesten till Anton Nilsson då Nilsson bara är 17 och är längre fram än vad Kaied var vid samma ålder. Har som så många andra i den här åldern sin fysik att jobba på och har en del att bevisa mot äldre spelare men när jag väl har sett honom mot äldre spelare har jag sällan känt att han inte håller, utan snarare att jag vill se mer. Har i olika åldrar representerat Sverige på Ungdomsnivå, senast i Oktober i U19 där han också fick näta. Testades redan som 16-åring på A-nivå under detta årets försäsong och gjorde verkligen inte bort sig. Huvudtränare, Spelsystem och var HIF befinner sig i Seriesystemet är tre faktorer som kommer bli avgörande inför nästa år. Med just dessa tre faktorer i beaktande kan Anton Nilsson defintivt vara en skräll i en Superettan-trupp nästa år. Hursom är det i Anton Nilssons fall inte en fråga om “om”, utan “när” han tar en plats i en Rödblå-startelva. Det kommer ske. Var så säkra.

 

2. Amin Al Hamawi, Anfallare, 17 år.    

Hypen kring Amin Al Hamawi är stor från supporter-håll vilket är fullt förståeligt när man ser på hans målfacit. Det finns något märkligt sagolikt och mystifierat över Anfallare. När jag ser Amin Al Hamawi ser jag inget skott som är utöver det vanliga. Jag ser inget huvudspel eller spänst som får mig att säga “Wow”. Jag ser heller ingen speed som får mig att tappa hakan. Jag ser dock en närmast gudabenådad och utomordentligt begåvad talang för att läsa spelet, stå på rätt plats och ha “killer-instinct” och kyla, något som också är signifikativt för en bra Anfallare. Jag tänker genombrottskraft när jag ser Amin Al Hamawi spela fotboll. En fin teknik och på det en kroppsbyggnad som är stor, stark och atletisk. Han måste dock lära sig använda sin kropp i duellspelet då han ibland känns lite väl för varsam trots att han är muskulös och kraftfull. Har ett par veckor till sin 18-årsdag och ligger därför långt, långt fram i sin utveckling. Truppläget på A-sidan ler ett stort smajl mot Al Hamawi. Källor till AOH vet om att HIF redan nu tittar på nyförvärv på anfallssidan oavsett om Anthony Van Den Hurk lämnar eller inte. Då både Alhaji Gero och Noel Mbo med stor sannolikhet inte är kvar efter säsongen ser HIF på en anfallssida som kan ha 2-3 platser öppna inför 2022. Att Amin Al Hamawi tar en av de platserna i Januari tar jag som givet även om han kanske inte kommer få ha en framträdande roll i en eventuell seriekampanj. Här har HIF fått fram en spelare vars uppsida är enorm.

210607 Helsingborgs Lucas Larsen under en träning med Helsingborg den 7 juni 2021 i Helsingborg.
Foto: Niclas Jönsson / BILDBYRÅN / COP 273 / NO0033

1. Lucas Larsen, Mittback, 19 år.

Första gången jag såg Lucas Larsen var under en försäsongsträning på Olympiafältets konstgräs i Januari. Då stod han med sin slimmade kropp faktiskt inte ut särskilt mycket. Helt okej i huvudspelet, en passningsfot som var godkänd men med en bra förmåga att följa med i spelet. Utvecklingen Lucas Larsen har haft under året 2021 har “In lack of better words” faktiskt varit smått sjuk. Det var under sommaren som man såg den där riktiga utvecklingen komma fram, då han i flera U21-matcher var närmast löjeväckande dominant. Han har en suverän förmåga att läsa spelet och bryta anfall, passningar och situationer vilket grundar sig i hans utmärkta spelförståelse. Han är bra på huvudet, stark i duellspelet och är heller inte rädd för att smälla på då han numera även fått en betydligt större fysisk presens. Varje gång som Larsen har ställts inför större och större utmaningar har han visat att han håller för nivån. Han har ett utvecklingsområde i sin passningsfot men även här har han tagit steg under året. Lucas Larsen blir överårig för U19-spel nästa år och därför måste beslut tas om A-kontrakt under Vintern. Om HIF:s nya uttalade fokus på sin egna Akademiverksamhet ska ha någon form av trovärdighet ska Lucas Larsens utveckling premieras med ett sådant kontrakt. Det enda som egentligen talar emot honom är konkurrenssituationen då HIF redan har väldigt många mittbackar, där både Jakob Voelkerling Persson och Casper Widell är unga sådana med potential. Samtidigt är han i min bok den spelare som oaktat konkurrens och andra yttre faktorer haft störst utveckling under året och som är den spelare som känns mest spännande inför nästa år. Därför tar han också plats Nummer 1 på denna lista.

Fotnot: Listan ovan är givetvis helt baserad på mina åsikter och vad jag tycker. Det här är ingen lista över de akademispelare som har störst potential eller har störst talang utan endast en lista över de Akademiprodukter som jag tycker du ska hålla utkik för inför nästa år.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*